Το να κανείς coming out νωρίτερα στη ζωή σου είναι «δίκοπο μαχαίρι», υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Williams, ένα επιστημονικό επιτελείο για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στη Σχολή Νομικής του UCLA, διαπίστωσαν ότι το 30% των λεσβιών, ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 25 ανέφεραν τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας, σε σύγκριση με το 24% αυτών σε ηλικίες μεταξύ 34-41 και 21% αυτών για ηλικίες 52-59.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό PLOS One, αποκάλυψε επίσης ότι αυτά τασ νεαρά ενήλικα άτομα βιώνουν υψηλότερα επίπεδα θυματοποίησης, ψυχολογικής δυσφορίας, και εσωτερικοποιημένης ομοφοβίας από τις παλαιότερες γενιές.
“Περιμέναμε πραγματικά ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τα νεαρά άτομα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ilan H. Meyer, διακεκριμένος ανώτερος ερευνητής δημόσιας πολιτικής στο ινστιτούτο. “Αλλά ταυτόχρονα, γνωρίζαμε ότι δεδομένα από άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεαρά ΛΟΑΤ+ άτομα σημειώνουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι τα straight νεαρά άτομα – και όχι πολύ καλύτερα τώρα από ό,τι στις προηγούμενες εποχές.”
Ο Meyer και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν μία δημοσκόπηση με 1.518 ερωτηθέντα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, γκέι, ή αμφιφυλόφιλα άτομα (τα τρανς άτομα συμπεριλήφθηκαν σε ξεχωριστή μελέτη). Τα άτομα που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: τη γενιά “Pride”, εκείνων που γεννήθηκαν από το 1956 έως το 1963, τη γενιά “Visibility”, εκείνων που γεννήθηκαν από το 1974 έως το 1981 · και τη γενιά “Equality”, εκείνων που γεννήθηκαν από το 1990 έως το 1997.
Χρησιμοποιώντας την κλίμακα Kessler, ένα κλινικό μέτρο ψυχολογικής δυσφορίας, διαπίστωσαν ότι τα μέλη της γενιάς “Equality” ανέφεραν σχεδόν διπλάσια συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης από τη γενιά “Pride”. Πολλοί παράγοντες επηρέασαν τα δεδομένα, είπε ο Meyer, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι άνθρωποι κάνουν coming out σε όλο και μικρότερη ηλικία.
“Αυτό μπορεί να είναι θετικό, φυσικά”, είπε. “Αλλά μπορεί επίσης να πυροδοτήσει και να εκθέσει κάποιο άτομο σε πολλές παρενοχλήσεις και θυματοποιήσεις. Ίσως να μην είναι προετοιμασμένο για τις συνέπειες.”
Μέλη της γενιάς “Equality” ανέφεραν ότι είχαν κάνει coming out σε ένα μέλος της οικογένειάς τους σε ηλικία 16 ετών κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τη γενιά “Visibility” που η μέση ηλικία είναι 22 ετών, ενώ για τη γενιά “Pride” είναι 26 ετών.
Αυτό μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο απόρριψης σε μια στιγμή που βασίζονται περισσότερο στην οικογένεια για συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη, δήλωσε η Amy Green, αντιπρόεδρος της έρευνας για το “The Trevor Project”, μια οργάνωση για τα νεαρά ΛΟΑΤ άτομα με σκοπό τη προσφορά βοήθειας και πρόληψης αυτοκτονιών.
Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης πέρυσι, το 40% των ΛΟΑΤΚ νεαρών ατόμων ηλικίας 13 έως 24 ετών είχε σκεφτεί σοβαρά την αυτοκτονία τους προηγούμενους 12 μήνες.
“Δεν είναι ότι ο κόσμος δεν σημειώνει πρόοδο για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους, αυτή η πρόοδος έχει οδηγήσει σε μια καταπληκτική κοινότητα νέων, που καταλαβαίνουν ποιες/οι/α είναι, αλλά εξακολουθούν να ζουν σε έναν κόσμο, όπου οι γύρω τουςμπορεί να είναι σκληρές/οί μαζί τους, να τις/τους/τα απορρίψουν, να τις/τους/τα εκφοβίσουν ή να κάνουν διακρίσεις εναντίον τους”, είπε η Green σε ένα email.
“Και γνωρίζουμε ότι αυτές οι εμπειρίες θυματοποίησης μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.»
Η έλευση των κοινωνικών μέσων και του Διαδικτύου επηρέασε επίσης πολύ την αίσθηση ταυτότητας της γενιάς “Equality”.
“Όταν τα ρωτήσαμε για άλλα άτομα στην κοινότητα, οι απαντήσεις της νεότερης ομάδας ήταν πάντα -πάντα- για τα κοινωνικά μέσα και όχι για συναντήσεις στην πραγματική ζωή”, δήλωσε ο Meyer.
“Οι άνθρωποι είναι πολύ σκληροί στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για το Twitter είτε για το Grindr.”
Ο Meyer είπε ότι προτού εξετάσει τις συνεντεύξεις που συνοδεύουν την έρευνα, περίμενε να ακούσει τους νέους ανθρώπους να παρουσιάζουν «έναν διαφορετικό τρόπο να είσαι γκέι».
“Αλλά μια από τις πρώτες αφηγήσεις που άκουσα ήταν από έναν 18χρονο Λατίνο από το Σαν Φρανσίσκο, και η αφήγησή του ήταν η ίδια όπως έχουμε ακούσει από προηγούμενες γενιές – ομοφοβία, αποκλεισμός, ντροπή. Η εξέλιξη [στα ΛΟΑΤΚ δικαιώματα] δεν είχε επηρεάσει τη ζωή του όσο θα περίμενε κανείς.”
Τα μέλη της γενιάς “Equality” ανέφεραν περισσότερη αντι-ΛΟΑΤΚ θυματοποίηση από τις παλαιότερες γενιές, δήλωσε ο Meyer. Σχεδόν 3 στα 4 (72%) δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί προσβολή για την ταυτότητά τους και σχεδόν τα μισά (46%) δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί απειλή με βία. Περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) ανέφερε ότι δέχθηκε σωματική επίθεση ή σεξουαλική επίθεση.
“Πιστεύω ότι η δύναμη των θεσμών και των κοινωνικών δομών αλλάζει. Το πιστεύω πραγματικά”, είπε ο Meyer. “Αλλά νομίζω ότι η αληθινή πρόοδος διαρκεί περισσότερο από όσο νομίζουμε. Απλά επειδή βλέπουμε την αλλαγή δεν σημαίνει ότι οι γονείς κάθε γκέι παιδιού το αποδέχονται ή ότι οι φίλοι του το «αγκαλιάζουν» “
Στη θετική πλευρά των πραγμάτων, από τις τρεις ομάδες, τα μέλη της γενιάς “Equality” ανέφεραν ότι αισθάνονταν συνδεδεμένα με την ΛΟΑΤΚ κοινότητα.
“Αυτό ήταν πραγματικά εκπληκτικό, γιατί ακούμε τόσο πολύ ανθρώπους που αισθάνονται ότι δεν ανήκουν στην κοινότητα”, δήλωσε ο Meyer. “Αλλά αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα υπερηφάνεια, παρά τις δυσκολίες και την αρνητικότητα, που μερικές φορές πηγάζει ακόμη και από τη δική μας κοινότητα”.
Το να κάνει κάποιο άτομο coming out σε νεαρή ηλικία του δίνει επίσης περισσότερη ανθεκτικότητα, πρόσθεσε.
“Δίνει ένα υπέροχο ξεκίνημα στη ζωή, ακόμα κι αν αντιμετωπίζει δυσκολίες”, είπε. “Αυτή η γενιά είναι ήδη “out“ όταν φτάνει στο πανεπιστήμιο. Έχει μια καλύτερη αίσθηση για το ποιες/οι/α είναι. Οι παλαιότερες γενιές έπρεπε να περιμένουν περισσότερο για να ζήσουν την αυθεντική τους ζωή.”
- Γραμμή 1018 (24ωρη) για την αυτοκτονικότητα
- ΛΟΑΤΚΙ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι εκτός λειτουργίας. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις γύρω από την επαναλειτουργία της εδώ)
- Γραμμή 10306 για τον κορονοϊό
- Γραμμή 1135 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (24ωρη)
- Γραμμή 1595 για ζητήματα αστεγίας
- Γραμμή 15900 (24ωρη) για την έμφυλη βία