Πριν λίγο καιρό εισήχθη στη γαλλική βουλή τροπολογία που αφορά στις σχολικές αιτήσεις εγγραφής. Η κυβέρνηση πρότεινε να αντικατασταθούν τα πεδία Όνομα Μητρός και Όνομα Πατρός με αυτά του Γονέας 1 και Γονέας 2. Δεν θα σταθώ τόσο στην ίδια την αλλαγή και στο τι αυτή προσφέρει. Αυτο που με ενδιαφέρει να σχολιάσω είναι οι ποικίλες αντιδράσεις που συνάντησα στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο ελληνικό φαντασιακό, η τροπολογία αυτή σημαίνει κατάργηση της χρήσης των λέξεων μητέρα-πατέρας. Για ακόμη μια φορά, παρατηρούμε μια πληθώρα συντηρητικών και ομοφοβικών πολιτών να αντιτίθεται σε αυτήν την πρωτοβουλία και να μιλάει για ρατσισμό προς τους ετεροφυλόφιλους γονείς και κυριαρχία μιας “κομπλεξικής μειοψηφίας”.
Πέρα από τα πάρα πολλά ανέκδοτα και αστεία που δημοσιεύθηκαν, υπήρξαν σχόλια πραγματικά προσβλητικά προς ομόφυλα ζευγάρια. Πολλοί μίλησαν για ποινικοποίηση των λέξεων μητέρα-πατέρας, για προβολή <<αφύσικων>> προτύπων οικογένειας και παραγκωνισμό των <<κανονικών και φυσιολογικών>> ετερόφυλων ζευγαριών.
Άλλοι μιλάνε για εμμονή με τις λέξεις λες και πρόκειται για κάποια αλλαγή στη δημόσια χρήση λεξιλογίου και όχι σε σχολικές αιτήσεις. Σε ακροδεξιά ελληνικά site βλέπουμε τη μεγαλύτερη τρικυμία εν κρανίω. Βαρύγδουπες δηλώσεις σχετικά με το πως θα απαγορεύονται οι δύο αυτές λέξεις εντός του σχολικού πλαισίου!
Παραθέτω κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα από την ελληνική ιστοσελίδα ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ.ΝΕΤ:
“[..]πλέον στα σχολεία θα σταματήσει η χρήση των όρων «πατέρας» και «μητέρα» για να αντικατασταθούν από τους «ουδέτερους» «γονέας 1» και «γονέας 2»! Κι αυτό έγινε προκειμένου να μην υπάρχουν «διακρίσεις» εις βάρος των γονέων ιδίου φύλου, οι οποίοι χρόνια τώρα, μέσα από πανίσχυρα λόμπυ διεκδικούν «ίση μεταχείριση»!”
“Βέβαια από τον ερωτύλο Μακρόν δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό.”
“Όσο για το αγωνιώδες ερώτημα που βασανίζει την ομοφυλοφιλική κοινότητα, του ποιος θα είναι ο «γονέας 1» και ποιος ο «γονέας 2», η απάντηση είναι απλή: Ο πιο τσαχπίνης!”
Από τα σχόλια στα social media, παρατήρησα ότι όλοι αυτοί που αντέδρασαν δεν μπήκαν στο κόπο να μελετήσουν τι λέει η τροπολογία, σε ποιους αφορά και τι στόχο έχει. Οτιδήποτε ασκεί πίεση στο ετεροκανονιστικό ελληνικό πλαίσιο απορρίπτεται χωρίς δεύτερη σκέψη.