Ο ρωσικός εκδοτικός οίκος AST ανακοίνωσε ότι απέσυρε από την κυκλοφορία την έκδοση του μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ «It», μετά από καταγγελία ότι το κείμενο περιείχε περιγραφές «μη παραδοσιακών σχέσεων».
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της AST, Τατιάνα Γκορσκάγια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, «ολόκληρη η παρτίδα του μυθιστορήματος αποσύρθηκε. Υπήρξε μια καταγγελία και η Ρωσική Ένωση Βιβλίου πραγματοποίησε μια προκαταρκτική εξέταση. Οι καταγγελίες αφορούσαν στη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία».
Η νομοθεσία που ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος φέρεται είναι αυτή περί «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», η οποία έχει οδηγήσει ουκ ολίγες φορές στη λογοκρισία οποιουδήποτε έργου (συγγραφικού, τηλεοπτικού, κινηματογραφικού κ.α.) περιέχει έμμεσες ή άμεσες αναφορές στην κουήρ κοινότητα.
Σύμφωνα με την Γκορσκάγια, το «It» εκδίδεται στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες και κανείς δεν το είχε εξετάσει λεπτομερώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ευτυχώς για εμάς, τώρα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο των εκδοθέντων βιβλίων. Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες. Αν και, φυσικά, ένας πραγματικός άνθρωπος – ένας εμπειρογνώμονας – τελικά εξετάζει και υπογράφει τα αποτελέσματα», είπε.
Η Γκόρσκαγια είπε ότι μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ο εκδότης θα αποφασίσει πώς θα επισημάνει το μυθιστόρημα του Κινγκ σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. «Εάν υπάρχουν σοβαρές, απαράδεκτες παραβιάσεις, θα επικοινωνήσουμε απευθείας με τον κάτοχο των δικαιωμάτων για να ζητήσουμε άδεια να επεξεργαστούμε το κείμενο», εξήγησε.
Η υπηρεσία Τύπου της AST ανακοίνωσε στις 20 Νοεμβρίου ότι η έκδοση του «It» είχε προσωρινά αποσυρθεί από την πώληση, αναφέροντας τότε ότι η ανάκληση γινόταν προκειμένου «να ενημερωθούν οι απαιτήσεις επισήμανσης». Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ανέφερε ότι το μυθιστόρημα είχε ήδη εξαφανιστεί από τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Όπως ανέφερε προηγουμένως το The Insider, αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της AST να αξιοποιήσει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Μια προηγούμενη προσπάθεια οδήγησε στη δημοσίευση έργων γεμάτων λάθη, τα οποία «έγραψαν» ανύπαρκτοι συγγραφείς.
Πληροφορίες από The Insider.









