Καμπάνια #me_enoxleis
Πώς θα ήταν η μέρα σου ή και ο κόσμος σου, αν ό,τι σε ενοχλούσε μπορούσες να το πεις;
Τι θα άλλαζε στην καθημερινότητα σου αν σε όλες τις παραβιαστικές συμπεριφορές που δέχεσαι μπορούσες να βροντοφωνάξεις #me_enoxleis;
Τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιήσαμε εκπαιδεύσεις βιωματικής μάθησης για τη συναίνεση σε 575 μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Λαμβάνοντας πολλαπλά ερεθίσματα ανακαλύψαμε ότι τα βιώματα είναι κοινά τόσο στην προεφηβεία όσο και στη νεαρή ηλικία.
Σε κύκλους ενδυνάμωσης εφήβων που πραγματοποιούμε αυτή την περίοδο παρατηρούμε πως μεγάλο ποσοστό δε γνωρίζει ποιες συμπεριφορές θεωρούνται παραβιαστικές, ούτε τι μπορεί να κάνει για να προστατευτεί.
Έτσι, μέσα από την καμπάνια #me_enoxleis κλείνουμε το μάτι σε εκείνα τα άτομα που δεν εξασκούν τη συναίνεση επιζητώντας να συμβάλλουμε θετικά στην εξοικείωσή τους με καλές πρακτικές. Παράλληλα, επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε τις θηλυκότητες σε μια κουλτούρα μακριά από το victim blaming.
Γιατί είναι η συναίνεση αναγκαία;
Η κουλτούρα της συναίνεσης ανοίγει ένα δρόμο για την εξάλειψη παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών. Βοηθάει στην αυτενέργεια, την ελεύθερη έκφραση του ατόμου, ενώ παράλληλα πλαισιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις (ερωτικές ή μή) με σεβασμό, ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση. Όλα τα παραπάνω σταδιακά οδηγούν σε μία κοινωνία ισότητας.
Κοινωνική ανάγκη
Για το 2021 ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ( EIGE ), βαθμολόγησε την Ελλάδα με 53,4 στα 100, τοποθετώντας τη, για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία θέση της κατάταξης για πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.
Την ίδια στιγμή που η σεξουαλική κακοποίηση αυξάνεται (ΕΛΑΣ 2020 και 2021), το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής παραμένει μη υποχρεωτικό στα δημόσια σχολεία. Μάλιστα η εμπειρία μας σε σχολεία της Ελλάδας, δείχνει ότι μόνο περιορισμένος αριθμός εκπαιδευτικών είναι εξοικειωμένος με θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τα παραπάνω δεδομένα κάνουν έντονη την ανάγκη να αναλάβουμε δράση.
Στόχοι της καμπάνιας
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση νέων ατόμων στην κουλτούρα συναίνεσης για:
● ενίσχυση αυτοπεποίθησης
● υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις
● υγιή σωματικά και συναισθηματικά όρια
● αντιμετώπιση παρενοχλητικών συμπεριφορών online και offline
Η καμπάνια τρέχει σε όλα τα social media του @Genderhood τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023.
Πληροφορίες:
Αναζήτησέ την:
Facebook: @Genderhood
Instagram: @Genderhood
Youtube: @Genderhood
Tiktok: @Genderhood
Call to action
Η συναίνεση για εμάς στο Genderhood αποτελεί πύλη για όλες μας τις συνεργασίες. Τι λες; Συναινείς να αναδημοσιεύσεις την καμπάνια μας και να διαδώσεις την κουλτούρα συναίνεσης;
Σημαντικές πληροφορίες
Το Genderhood μέσα στο 2023 υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης για τη συναίνεση σε σχολεία της Αττικής. Αν θέλετε να μας καλέσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].
Η καμπάνια εντάσσεται στο έργο #PRESS, που υλοποιείται στο πλαίσιο του CERV Project Grants με τη χρηματοδότηση της Συντονιστής φορέας είναι το Κέντρο Διοτίμα και εταίροι το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Genderhood.