#QueerLove: Η μέρα των ερωτευμένων είναι queer κι αυτά τα ζευγάρια το αποδεικνύουν

14/02/2024
#queerlove
Με αφορμή την Ημέρα των Ερωτευμένων τέσσερα queer ζευγάρια στέκονται και φέτος μπροστά από τον φακό του περιοδικού, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αγάπης (και ορατότητας).

Χρήστος & Αλέξανδρος

#queerlove Χρήστος & Αλέξανδρος

Ο Χρήστος είναι 59 ετών και είναι κουρέας. Μεγάλωσε στη Βέροια ενώ τα τελευταία 30 χρόνια ζει στην Αθήνα. Ο Αλέξανδρος είναι ένας 47χρονος ανήσυχος ζωγράφος που ασχολείται με την ομοερωτική τέχνη. Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν 11 χρόνια, όταν ο Αλέξανδρος βρέθηκε στο σπίτι του Χρήστου για ένα κούρεμα. «Ένας κοινός μας φίλος, έφερε τον Αλέξανδρο στο σπίτι για κούρεμα, λίγο μετά τα βρήκαμε», μας λέει ο Χρήστος. «Ένας από τους λόγους που κόλλησα με τον Αλέξανδρο είναι ότι δεν έκρυβε την ταυτότητά του. Είχα γνωρίσει κι άλλον κόσμο, αλλά πάντα υπήρχε μια φοβία. Με τον Αλέξανδρο δεν υπήρχε αυτό. Ήμασταν από πάντα ανοιχτά». Το ζευγάρι ζει εδώ και χρόνια μαζί ενώ όπως μας τονίζει ο Αλέξανδρος το 2018 έκαναν και σύμφωνο συμβίωσης. «Ο Αλέξανδρος μου δίνει ένα ερέθισμα να ζω περισσότερο», συνεχίζει ο Χρήστος, «το ότι έχω έναν σύντροφο είναι πολύ σημαντικό. Με κάνει να θέλω να παλέψω, να ζω». «Χάρη στον Χρήστο συνεχίζω να ζωγραφίζω», ανταπαντά ο Αλέξανδρος.

Τους ρωτάω για την καθημερινότητά τους και για εμπειρίες τους ως ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρι. «Ευτυχώς, έχουμε φροντίσει να μην υπάρχει η ομοφοβία στη ζωή μας», μου απαντά ο Αλέξανδρος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας έχει να κάνει με την επιβίωση». Σε αυτό συμφωνεί και ο Χρήστος, «ζούμε σε μια πολυκατοικία που όλοι ξέρουν για εμάς. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα πέρα από αυτό της επιβίωσης». «Και στον δρόμο περπατάμε χέρι, χέρι, φιλιόμαστε», προσθέτει ο Αλέξανδρος. «Αν βρεθεί κάποιος που να αντιδράσει με κάτι είναι δικό του πρόβλημα. Δεν το διαπραγματεύομαι. Είμαι με τον άνδρα μου, τον άνθρωπο που αγαπώ. Κι αυτό που είναι κάτι που έχουμε διεκδικήσει και στις οικογένειές μας». Ο Χρήστος με ενημερώνει ότι έχει μια κόρη 33 ετών. «Τις έχω μιλήσει από νωρίς για όλα. Γνωρίζει και τον Αλέξανδρο και τα πάνε πολύ καλά».

Μιλώντας για το μέλλον και δύο δηλώνουν αισιόδοξοι. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, θα φτιάξουν. Κατακτώντας την ορατότητα και τα δικαιώματά μας δημιουργούμε και μια αίσθηση διεκδίκησης και σε άλλες κοινωνικές ομάδες». Τους ζητώ να στείλουν το δικό τους μήνυμα: «Στην αγάπη δεν πρέπει να φοβόμαστε. Περήφανοι και περήφανες πρέπει να είμαστε», είναι το μήνυμά τους.

Ευγενία & Κωνσταντίνα

#queerlove Ευγενία & Κωνσταντίνα

Η Ευγενία είναι 24 ετών, σπουδάζει υποκριτική και εργάζεται στην εστίαση. Η Κωνσταντίνα είναι 22 ετών και ασχολείται με τη μαγειρική. «Προσπαθώ να κάνω καριέρα», μου λέει χαμογελώντας. Γνωρίστηκαν πριν δύο χρόνια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. «Είχαμε πάει στο ίδιο μαγαζί. Τον πρώτο καιρό κάναμε πολύ παρέα και μετά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι πολύ φιλικό όλο αυτό», σχολιάζουν και οι δύο.

Ως προς την καθημερινότητά ως ζευγάρι και οι δύο αναφέρονται στην ομοφοβικές αντιδράσεις του κόσμου. «Φυσικά και πρέπει να διαχειριστούμε και την ομοφοβία του κόσμου, πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε ζευγάρι. Η διαχείριση όλου αυτού είναι ανάλογα την περίσταση», σχολιάζει η Κωνσταντίνα. «Προσπαθούμε πάντα να διαλέγουμε τις μάχες μας. Πέρα, φυσικά από το κομμάτι της λεσβιακής ταυτότητας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον σεξισμό που υπάρχει», συμπληρώνει η Ευγενία.

Όπως μου εξηγούν η Ευγενία είναι πιο ονειροπόλα ενώ η Κωνσταντίνα είναι πιο συγκρατημένη. «Είχα θέμα με τις δεσμεύσεις. Οπότε το βλέπω μέρα με τη μέρα για να μην αγχωθώ», λέει γελώντας η Κωνσταντίνα. «Το μέλλον είναι κάτι που με αγχώνει γενικά, αλλά θέλω να σκέφτομαι ότι θα είμαστε καλά μαζί». «Εγώ πάλι κάνω σκέψεις τύπου ότι μεγαλώνουμε και γερνάμε μαζί», είναι το σχόλιο της Ευγενίας.

«Τι πιο φυσιολογικό από δύο άτομα που αγαπιούνται;», αναρωτιούνται και οι δύο, όταν η συζήτηση πηγαίνει στην κοινωνία. «Την ίδια κανονικότητα ζούμε και εμείς, όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Τα ίδια προβλήματα έχουμε και εμείς. Απλώς μεγαλύτερα λόγω της ομοφοβίας». Κλείνοντας και οι δύο προσθέτουν στην κουβέντα μας. «Να περνάμε καλά με το άτομο που έχουμε δίπλα μας, αυτό έχει σημασία. Ας μη δίνουμε σημασία τι θα πει ο ένας κι ο άλλος».

Γιώργος & Βασίλης

#queerlove Γιώργος & Βασίλης

Ο Γιώργος είναι 35 ετών. Ο Βασίλης 39. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους έναν Ιούνιο πριν 8,5 περίπου χρόνια, χάρη σε μια dating εφαρμογή. «Από τον 2ο χρόνο ζούμε μαζί ως ζευγάρι και από τότε όλα έγιναν πολύ όμορφα».

Τους ρωτώ για την καθημερινότητά τους ως ζευγάρι. «Τίποτα το διαφορετικό», μου λένε. «Ακριβώς όπως τη βιώνει κάθε ζευγάρι», μου εξηγούν. Τι γίνεται, όμως, με την ομοφοβία; «Σίγουρα είναι μία από τις δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί ένα γκέι ζευγάρι», σχολιάζει ο Γιώργος. «Προσωπικά, βρίσκω την συγκαλυμμένη ομοφοβία αρκετά χειρότερη. Αυτή που δεν θα εκφραστεί με βρισιές, αλλά με έμμεσα σχόλια, με ματιές, με κινήσεις». Στην κουβέντα ο Βασίλης προσθέτει και τη δυσκολία του συνεχούς coming out. «Είναι κουραστικό να πρέπει να αυτοπροσδιορίζεσαι στον κόσμο που σε γνωρίζει κάθε φορά. Αυτό το coming out που πρέπει να κάνεις στον καθένα, χωρίς να ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Οι Έλληνες είναι δυστυχώς αρκετά συντηρητικοί». «Γι΄ αυτό υπάρχουν στιγμές που δεν θα κρατήσουμε το χέρι έξω», συμπληρώνει ο Γιώργος. «Ειδικά τους τελευταίους μήνες που νιώθουμε τα πράγματα πιο τεταμένα. Ίσως ναι είναι και κατάλοιπα που προσπαθούμε να βγάλουμε από πάνω μας».

Μιλώντας για το μέλλον μού εξηγούν πως αν περάσει το σχετικό νομοσχέδιο σκέφτονται να παντρευτούν. «Αυτό που μας κλώτσησε περισσότερο ήταν το 2020 με τον κορονοϊό, που λόγω κάποιων ζητημάτων υγείας μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε, πως αν γίνει κάτι σε έναν από τους 2, ο άλλος δεν έχει κανένα δικαίωμα. Αυτό μας ταρακούνησε. Έκτοτε το έχουμε σκεφτεί πολλές φορές».

Θέλοντας να κλείσουμε θετικά, τους ζητώ να στείλουν ένα μήνυμα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εκεί έξω. «Να μην φοβούνται», απαντούν και οι δύο. «Η αγάπη είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Ακόμη κι αν αύριο κηρύξουν την ομοφυλοφιλία παράνομη, εμείς δεν θα πάψουμε να αγαπιόμαστε».

Χριστόφορος & Στάθης

#queerlove Χριστόφορος & Στάθης

Ο Χριστόφορος είμαι 29 ετών και εργάζεται στον χώρο του tattoo και του piercing, ενώ ο Στάθης είναι 31, δουλεύοντας στον τομέα των πωλήσεων και του marketing. Είναι μαζί 1,5 χρόνο.

«Γνωριστήκαμε μέσω Instagram», μου απαντά ο Χριστόφορος όταν το ρωτώ για τη σχέση τους. «Θα έλεγα πως μας ένωσε ο χορός, γιατί ασχολούμαστε και οι δύο μ΄αυτό. Τον προσέγγισα και απάντησε». «Συζούμε από τα Χριστούγεννα», συμπληρώνει ο Στάθης εξηγώντας μου πως είναι ο παρορμητικός του ζευγαριού. «Ο Χριστόφορος είναι πιο συγκρατημένος. Εγώ είμαι πιο παρορμητικός».

Ο Στάθης και ο Χριστόφορος είναι ένα ακόμη queer ζευγάρι που τονίζει η καθημερινότητά τους δεν διαφοροποιείται από αυτή ενός ετερόφυλου ζευγαριού. «Ευτυχώς, όλα είναι πολύ καλά για εμάς. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν περίεργα βλέμματα από κάποιους. Δυστυχώς είμαστε στη Ελλάδα, και υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν ότι δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου που αγαπιούνται είναι περίεργο. Πρόβλημά τους», σχολιάζει ο Χριστόφορος. «Δεν σημαίνει ότι νιώθουμε άνετα εξίσου με όλες τις περιοχές. Έχει να κάνει και με την ασφάλεια που νιώθουμε», προσθέτει ο Στάθης.

Τα σχέδια τους ως ζευγάρι «προβλέπουν» πολλά ταξίδια. «Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να γνωρίσουμε τον κόσμο αλλά και να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας». Και αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. «Είναι σημαντικό για τον καθένα και την καθεμιά από εμάς να γνωρίσει τον εαυτό του και να τον αποδεχθεί, πριν κάνει κάποια σχέση».


Φωτογραφίες: Γιώργος Κασαπίδης, (H φωτογράφισή πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Dave Red Athens.)

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!