Πτώση του Ηνωμένου Βασιλείου σε κατάταξη έρευνας για τα τρανς δικαιώματα

07/06/2023
από
Νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 30 χώρες, αποκαλύπτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το λιγότερο υποστηρικτικό μέρος προς τα τρανς άτομα σε επίπεδο αντιλήψεων.

Σύμφωνα με το PinkNews, η έρευνα της Ipsos LGBT+ Pride 2023, η οποία υπέβαλε ερωτήσεις σε περισσότερους από 22.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι, ενώ η πλειοψηφία των Βρετανών συμφωνεί ότι τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν διακρίσεις, είναι πιο ανάμεικτοι ως προς την υποστήριξή τους για τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο.

Η έρευνα διεξήχθη από την Ipsos στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Global Advisor τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και συμμετείχαν 22.514 ενήλικες ηλικίας κάτω των 75 ετών, μεταξύ των οποίων 1.000 Βρετανοί.

Η υποστήριξη για τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κοντά στο τέλος του καταλόγου, με λιγότερο από το ήμισυ (47%) του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα να πιστεύει ότι οι έφηβοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα όπως η ορμονοθεραπεία.

Μόλις δύο χώρες βρέθηκαν χαμηλότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες (45%) και η Ουγγαρία (36%).

Όταν ρωτήθηκαν για το αν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος της φυλομετάβασης, μόλις το 36% των Βρετανών συμφώνησε, γεγονός που τους τοποθετεί τέταρτους από το τέλος όσον αφορά την υποστήριξη.

Μόνο η Ρουμανία (33%), η Νότια Κορέα (28%) και η Ουγγαρία (25%) ήταν χαμηλότερα σε αυτό το θέμα.

Τα συμμετέχοντα άτομα ρωτήθηκαν επίσης αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την προσθήκη από τις κυβερνήσεις ενός πρόσθετου δείκτη στα επίσημα έγγραφα εκτός του δυαδικού συστήματος αρσενικού/θηλυκού.

Και πάλι, μόλις το 47% των Βρετανών συμφώνησε με την πρόταση.

Όσον αφορά τη δυνατότητα των τρανς ατόμων να χρησιμοποιούν χώρους ενός φύλου που να ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα φύλου τους, όπως οι δημόσιες τουαλέτες, η Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε και πάλι κοντά στον πάτο της λίστας.  Μόνο το 40% των ερωτηθέντων συμφώνησε, με το 40% να διαφωνεί και το υπόλοιπο ποσοστό να μην είναι σίγουρο.

Η μόνη χώρα που σημείωσε χαμηλότερη βαθμολογία ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το 40% των Αμερικανών να είναι υπέρ, αλλά το 45% να διαφωνεί.

Ωστόσο, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιο πιθανό να αναγνωρίσουν ότι η τρανς κοινότητα αντιμετωπίζει διακρίσεις στην κοινωνία και επιθυμούν προστασία γι’ αυτές.

Το 64% δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον σε αρκετό βαθμό διακρίσεις, σε σύγκριση με το 19% που πιστεύει ότι αντιμετωπίζουν ελάχιστες ή καθόλου διακρίσεις.

Λίγο πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) συμφώνησαν ότι τα τρανς άτομα πρέπει να προστατεύονται από τις διακρίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η απασχόληση, η στέγαση και η πρόσβαση σε επιχειρήσεις.

Σε άλλο σημείο της μελέτης, η Ipsos διαπίστωσε ότι το 64% των Βρετανών πιστεύει ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα να παντρεύονται όπως και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ μόλις το 13% αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή ένωσης.

Υπήρχαν καλά νέα όσον αφορά την υιοθεσία, με το 72% των Βρετανών να συμφωνούν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους. Ομοίως, το 74% συμφώνησε με τη δήλωση «τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν εξίσου μεγάλες πιθανότητες με άλλους γονείς να μεγαλώσουν με επιτυχία τα παιδιά», με το 18% να διαφωνεί.

Η έρευνα έρχεται μετά την αποκάλυψη της ILGA-Europe ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε και πάλι στην κατάταξη στον ετήσιο χάρτη του Ουράνιου Τόξου.

Η έρευνα της ILGA-Europe κατατάσσει και τα 49 ευρωπαϊκά έθνη ως προς τη «νομική και πολιτική τους κατάσταση» όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από το 2009. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατείχε σταθερά την πρώτη θέση, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει πέσει κατακόρυφα στην κατάταξη, στην 17η θέση φέτος.

Η ILGA-Europe απέδωσε την πτώση στη «σοβαρή ζημιά» της αντί-τρανς ρητορικής, επισημαίνοντας την «εχθρική αναφορά» από τις mainstream εφημερίδες, τις απαγορεύσεις των τρανς αθλητών, τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που απέκλεισε τα τρανς άτομα από την υποσχεθείσα απαγόρευση της λεγόμενης θεραπείας μεταστροφής και την επίτευξη της αντί-τρανς ομάδας LGBT Alliance να ονομαστεί φιλανθρωπική οργάνωση.




Δες και αυτό!