Το Σαββατοκύριακο 18-19 Απρίλη χρωματίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βρετανίας και νέες διαμαρτυρίες καλούνται για τις επόμενες μέρες, σε διαμαρτυρία για την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Σύμφωνα με αυτή, οι λέξεις «γυναίκα» και «φύλο» (sex) στον Νόμο περί Ισότητας του 2010 (Equality Act) ορίζονται με βάση φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση. Την υπόθεση είχε αναλάβει και προμοτάρει το βρετανικό Gender Critical group «For Women Scotland» και χρηματοδοτήθηκε από την γνωστή τρανσφοβική δισεκατομμυριούχο J.K.Rowling.
Από το Σωματείο των Proud Seniors Greece
Παρά τις προσεκτικές γλωσσικές διατυπώσεις του μακροσκελούς κειμένου, η απόφαση αυτή σημαίνει πρακτικά ότι οι τρανς γυναίκες με (ή χωρίς) πιστοποιητικά αναγνώρισης φύλου (GRC) δεν θα αντιμετωπίζονται απέναντι στο νόμο περί ισότητας ως γυναίκες. Πρόκειται για μια θεμελιώδη επίθεση στα δικαιώματα των τρανς ατόμων, που μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή τους, από την πρόσληψη σε δημόσιες υπηρεσίες (ποσοστώσεις), μέχρι την πρόσβαση σε τουαλέτες, θαλάμους νοσοκομείων, αποδυτήρια και άλλους χώρους. Το πιο σοβαρό ωστόσο είναι η ακύρωση της αναγνώρισης των τρανς ανθρώπων με την ταυτότητα που τα ίδια επέλεξαν.
Όση προσπάθεια κι αν καταβλήθηκε να αποσυνδεθεί η απόφαση από τη συνολικότερη πολιτική συγκυρία ανόδου της alt-right και των πρόσφατων διαταγμάτων του Τραμπ και των μιμητών του στην Ευρώπη, πρόκειται για όψεις της ίδιας πολιτικής. Μιας πολιτικής επίθεσης και ακύρωσης κοινωνικών ομάδων που δεν εναρμονίζονται με το κοινωνικό πρότυπο της ακροδεξιάς «πατρίς-θρησκεία – οικογένεια», ή αντιστέκονται στις πολιτικές της, όπως οι κοινότητες των μαύρων, δαιμονοποιώντας αρχικά τον πιο ευάλωττο στόχο και με τακτική την διάσπαση της κοινωνίας σε δήθεν ανταγωνιστικά στρατόπεδα. Είναι έωλο, αλλά μερικές φορές πετυχαίνει. Αυτή είναι η περίπτωση των «κριτικών φεμινιστριών» (γνωστών και σαν terf), που έσπευσαν να πανηγυρίσουν την απόφαση, ακριβώς γιατί το χάπι είχε χρυσωθεί με το επιχείρημα ότι γίνεται με στόχο την υπεράσπιση των γυναικών.
Από ποιους όμως απειλούνται οι γυναίκες; Όχι βέβαια από τους τρανς ανθρώπους. Οι γυναίκες καταπιέζονται σε κοινωνικό επίπεδο από ένα σύστημα που τις θέλει σε υποδεέστερη κοινωνική θέση, κακοπληρωμένες στην εργασία και φορτωμένες με τα βάρη της πυρηνικής οικογένειας, πλάι σε μια κυρίαρχη σεξιστική ιδεολογία που υποδαυλίζει (και υπόρρητα νομιμοποιεί) τις κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον τους. Η ίδια αυτή ιδεολογία βρίσκεται στον πυρήνα του σκεπτικού της alt-right και εκφράζεται με το αξίωμα για τα «δυο φύλα», το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι απλοϊκά εσφαλμένο.
Πρόκειται για ένα ολόκληρο δόγμα «κανονικότητας», με στόχο την πειθάρχηση σε συγκεκριμένα πρότυπα και τον εξοστρακισμό όσων αρνούνται να συμμορφωθούν με αυτά ως ανώμαλων. Οι τρανς άνθρωποι με την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο έχουν συμβάλει στην αμφισβήτηση των παραδοσιακών ρόλων του φύλου.
Πατώντας σε αγώνες δεκαετιών, σήμερα έχουμε κατακτήσει τη δυνατότητα ελευθερίας σεξουαλικού προσανατολισμού και αυτοπροσδιορισμού ταυτότητας φύλου. Αυτά θέλουν να μας πάρουν πίσω. Η δαιμονοποίηση των τρανς είναι ένα βήμα πλάι στην διάλυση των κατακτήσεων όλων των καταπιεσμένων. Γι’αυτό άλλωστε αποσύρουν λοατκι+ βιβλία στις ΗΠΑ, ακυρώνουν τη λεσβιακή γονεϊκότητα στην Ιταλία, καταργούν το pride στην Ουγγαρία και βάλλουν κατά του δικαιώματος στην άμβλωση. Η αποπομπή των τρανς από τους χώρους των γυναικών δεν αποτελεί κανενός είδους προστασία για τις γυναίκες. Η βία κατά των γυναικών δεν προέρχεται από τα τρανς άτομα, ωστόσο αυτά θα πληρώσουν το τίμημα των αποκλεισμών και της πιθανής αστυνόμευσης για την επιβολή τους. Ακόμα χειρότερα, αυξάνει ο κίνδυνος έκθεσης των τρανς ατόμων σε ρατσιστικές επιθέσεις που ενθαρρύνονται από την τρανσφοβική απόφαση.
Σαν Proud Seniors Greece στεκόμαστε αντίθετα σε κάθε επίθεση ενάντια στα τρανς άτομα. Απέναντι στον κατακερματισμό και την τρανσφοβία προβάλλουμε την αλληλεγγύη μας, όλα μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις.