Προσωρινή λύση… στην απαγόρευση συνταγογράφησης ορμονοληψίας για τα τρανς πρόσωπα

14/03/2023
από
Σχετικά με το θέμα που προέκυψε από τα μέσα Ιανουαρίου και που αφορά την κατάργηση συνταγογράφησης αγωνιστών #GnRH (τριπτορελίνης) με διάγνωση F64.0.

γράφει η Άννα Απέργη

Έπειτα από Υπόμνημα που καταθέσαμε (ως Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και με επαφές που είχαμε με πολιτικά πρόσωπα, ενημερωθήκαμε σήμερα ότι:

Έχουν ενεργοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΥ, ορισμένα φίλτρα στις συνταγογραφήσεις γενικότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνταγογραφηθεί το εν λόγω φάρμακο (ARVECAP) στην κατηγορία F64.0.

Η προσωρινή λύση που βρέθηκε*, μέχρι να βρεθεί μία πιο μόνιμη είναι οι γιατροί (ενδοκρινολόγοι) που χορηγούν το #ARVECAP, θα πρέπει να στείλουν ένα «αίτημα προ-έγκρισης», δηλαδή ότι χρειάζονται το συγκεκριμένο φάρμακο για την ορμονοληψία/φυλομετάβαση τρανς προσώπων.

Το αίτημα αυτό, εξετάζεται από μία τριμελή επιτροπή γιατρών η οποία γνωμοδοτεί για τη χορήγηση του.

Σχετικά με το αίτημα:
– Η διαδικασία γίνεται ψηφιακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΠΥ ( https://www.eopyy.gov.gr/…/553092E6-3E63-466E-A7D8… ).
– Η έγκριση της χορήγησης του φαρμάκου δεν καθυστερεί πάνω από 5 έως 10 ημέρες.
– Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ΕΟΠΠΥ να αρνηθεί τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, εφόσον πρόκειται για τρανς πρόσωπο που βρίσκεται ή θα ξεκινήσει τη διαδικασία ορμονοληψίας.
– Το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται το αίτημα προέγκρισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
– Δεν τίθεται ζήτημα καταβολής του ποσού των φαρμάκων εκ των προτέρων από τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης δεν μεταβάλλει το υπάρχον καθεστώς της αποζημίωσης των φαρμάκων.

*Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, αυτή η δυνατότητα του αιτήματος έγκρισης αποζημίωσης της θεραπείας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης στην Κατηγορία Φάρμακα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, υπήρχε από την αρχή που καταργήθηκε από τη συνταγογράφηση το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα.

Η διαδικασία αυτή, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που πέραν του ότι βάζει σε ταλαιπωρία τα τρανς πρόσωπα, προσθέτει και έξτρα εργασία στους γιατρούς.

Η μοναδική λύση είναι να καταργηθούν τα φίλτρα ώστε το εν λόγω φάρμακο να μπορεί να συνταγογραφείται ελεύθερα, όπως και πριν τα μέσα Ιανουαρίου.

Με το ΣΥΔ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι ωσότου να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ασφαλή, ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις πρόσβαση στον χώρο της υγείας για όλα τα τρανς, φυλοδιαφορετικά και γενικότερα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα. Ιδιαίτερα δε για τα τρανς πρόσωπα τα οποία ζουν συχνά σε συνθήκες περιορισμένης πρόσβασης στον χώρο της εργασίας ή και αποκλεισμούς, εν ολίγοις σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, η συμμετοχή πρόσβασης τους στη φαρμακευτική αγωγή (ορμονοληψία), αποτελεί άμεση αναγκαιότητα. Μάλιστα, θα έπρεπε όχι μόνο να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στη συνταγογράφηση και να διορθωθεί το παρόν πρόβλημα με την αφαίρεση των φίλτρων, αλλά ακριβώς επειδή τα τρανς πρόσωπα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, αυτό να γίνεται με ασφαλιστική κάλυψη με μηδενική συμμετοχή.

Η Άννα Απέργη είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών




Δες και αυτό!