Η Ομάδα “Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση” βοηθά στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με Συλλόγους Διδασκόντων και Συμβούλους Εκπαίδευσης.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία των προγραμμάτων αυτών είναι η ζωντανή διήγηση των βιωμάτων, των συναισθημάτων και των σκέψεων που είχαν οι νέες και οι νέοι στον χώρο της εκπαίδευσης.
Αυτές οι ζωντανές διηγήσεις βοηθούν καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν ζωντανά και ανοιχτά με παιδιά που πριν λίγα χρόνια ήταν μαθήτριες και μαθητές τους.
Η διήγηση γίνεται από τις νέες και τους νέους, στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας (ονομάζεται Τράπεζα Βιωμάτων) με κοινό τους εκπαιδευτικούς, και συντονίζεται από σύμβουλο, ώστε να διαμορφώνεται ένας ασφαλής χώρος και να εξασφαλίζεται ο σεβασμός.
Οι νέες και οι νέοι, θα διηγηθούν στις/στους εκπαιδευτικούς
– περιστατικά αποσιώπησης, αδιαφορίας, διακρίσεων, βίας ή εκφοβισμού,
– συναισθήματα και σκέψεις,
– πώς βίωσαν το σχολικό κλίμα,
– παραδείγματα από την στάση των εκπαιδευτικών,
– περιστατικά από την συνεργασία και επικοινωνία οικογένειας – σχολείου (υπήρξε; και αν υπήρξε πώς λειτούργησε;),
– σκέψεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να είχαν όλα αυτά στο αυτοσυναίσθημά τους, την κοινωνικοποίησή τους, την μαθησιακή τους πορεία και τις σημαντικές επιλογές που πήραν για τη ζωή τους,
– καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τον τρόπο που βίωσαν την έκφραση και την ταυτότητά τους στην σχολική τους ζωή.
Πριν από την πραγματοποίηση κάθε “Τράπεζας Βιωμάτων” προηγείται συνάντηση των νέων με την/τον σύμβουλο που θα συντονίζει, ώστε να εξασφαλιστεί το πλαίσιο ασφάλειας και σεβασμού.
Οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών από τις “Τράπεζες Βιωμάτων” στις προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις ήταν πολύ δυνατές, οπότε θεωρούμε ότι αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να πέφτει το βάρος.
Ώστε να ακούσουν οι εκπαιδευτικοί το βίωμα των ίδιων των παιδιών, μέσα από τον δικό τους λόγο και να αποκτήσουν ορατότητα τα ίδια τα παιδιά.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή στην “Τράπεζα βιωμάτων”, στείλτε μήνυμα στο: [email protected]
“Εννοείται ότι μπορούν να συμμετέχουν και νέες/νέοι μεγαλύτεροι/ες των 25 ετών. Προτείνεται προτεραιότητα της ηλικιακής ομάδας 18-25 ώστε τα βιώματα που θα μεταφερθούν να είναι όσο πιο πρόσφατα γίνεται. Το πρώτα προγράμματα αφορούν εκπαιδευτικούς της Αττικής, του Ηράκλειου Κρήτης και της Ανατολικής Πελοποννήσου, αλλά εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας ανεξαρτήτως περιοχής, για μελλοντικά προγράμματα…”