#PronounsDay: Παγκόσμια Ημέρα Αντωνυμιών 2023

18/10/2023
από
Η Παγκόσμια Ημέρα Αντωνυμιών είναι μια ετήσια ημέρα που πραγματοποιείται κάθε τρίτη Τετάρτη του Οκτωβρίου κάθε έτους. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2018, και ως κύριο σκοπό της έχει την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση στη σωστή χρήση των αντωνυμιών.

Μπορείτε να γιορτάσετε και να τιμήσετε αυτή τη μέρα μαθαίνοντας τις αντωνυμίες άλλων ατόμων, είτε είναι φίλα σας είτε όχι. Επίσης, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα εαυτά τους και τα άλλα άτομα σχετικά με τις αντωνυμίες και τη σημασία της χρήσης τους.

Το 2019 αναδείχθηκε η αντωνυμία “they” ως λέξη της χρονιάς στο λεξικό Merriam-Webster. Μπορεί να αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία, αλλά το κάθε άτομο ταυτίζεται διαφορετικά με διαφορετικές αντωνυμίες. Παρ’όλα αυτά, το they στη μορφή του ενικού, χρησιμοποιείται στα αγγλικά εδώ και αιώνες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ας δούμε τι είναι οι αντωνυμίες

Ως αντωνυμίες, ορίζονται εκείνες οι λέξεις που θα ήθελες να χρησιμοποιούν τα άλλα άτομα όταν σου απευθύνονται αντί για το όνομά σου. Κάποια παραδείγματα είναι το «she/her» ή το «he/him» ή ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες όπως η «ze/hir». Κάποια άτομα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες αντωνυμίες, περισσότερες από μία, οποιεσδήποτε, ή και καμία.

Σύμφωνα με το Orlando LGBT+, «μία από τις πιο κακοποιητικές εμπειρίες που μπορεί να έχουν τα τρανς και gender non-conforming άτομα με το κοντινό, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον τους, είναι να απευθύνονται ή να αναφέρονται σε αυτά σε λάθος γραμματικό γένος, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες άλλου φύλου, κάνοντας ουσιαστικά το λεγόμενο misgendering, που αρνείται την ταυτότητα φύλου των ατόμων»

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό

Αρχικά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε συμπεριληπτική γλώσσα και ουδέτερους ως προς το φύλο όρους και λέξεις. Το να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε ή αναφερόμαστε στα άτομα γύρω μας, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του σεξιστικού, τρανσφοβικού και κακοποιητικού λόγου. Το να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε, μπορεί να επιτευχθεί από το πιο απλό και αυτονόητο: να χρησιμοποιούμε τις σωστές αντωνυμίες του ατόμου με το οποίο μιλάμε. Οι αντωνυμίες που χρησιμοποιεί ένα άτομο είναι ένας τρόπος σεβασμού της ταυτότητας φύλου του.

Ένας τρόπος για να σιγουρευτούμε και να επιβεβαιώσουμε τις αντωνυμίες κάποιου ατόμου, είναι πολύ απλός και προέρχεται από το παλιό γνωμικό «ρωτώντας πας στην πόλη». Ρωτώντας ευγενικά το άτομο για το ποιες αντωνυμίες χρησιμοποιεί, δείχνουμε σεβασμό και αποφεύγουμε έναν κακοποιητικό λόγο. Για να κάνουμε το άλλο άτομο να νιώσει άνετα και οικεία, καλό είναι να έχουμε μοιραστεί τις δικές μας αντωνυμίες και μετά να ρωτήσουμε τις δικές του.

Μπορούμε για παράδειγμα να πούμε «Γεια, είμαι ο Μάριος και χρησιμοποιώ αρσενικές αντωνυμίες. Ποιες αντωνυμίες χρησιμοποιείς εσύ;».

Καλό επίσης είναι να μην εξαναγκάζουμε ποτέ τα άτομα να μοιράζονται τις αντωνυμίες τους αν και εφόσον δεν το επιθυμούν.

Ας δούμε τρεις ιστορίες διάσημων ατόμων που μοιράστηκαν τις αντωνυμίες τους όταν έκαναν coming out.

Suzy Eddie Izzard

Η κωμικός Suzy Eddie Izzard επιβεβαίωσε το όνομα και τις αντωνυμίες της, αποκαλύπτοντας ότι προτιμά τις θηλυκές αντωνυμίες, αλλά ότι δεν έχει πρόβλημα επίσης με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις αρσενικές αντωνυμίες όταν αναφέρονται σε εκείνη.

Bella Ramsey

Το Bella Ramsey εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ηθοποιός σε ηλικία 11 ετών στον ρόλο της Lyanna Mormont στο «Game of Thrones« του HBO. Σήμερα, πρωταγωνιστεί, στο «The Last of Us«, και κατά την προώθηση της σειράς, το Ramsey έδωσε μια συνέντευξη στους New York Times, όπου είπε ότι το φύλο του ήταν «πάντα πολύ ρευστό».

«Είχα πολύ άγχος γύρω από τις αντωνυμίες», παραδέχτηκε σε άλλη συνέντευξη στο Vogue. «Όταν πρωτοβγήκε το The Last of Us, έλεγα: “Όλοι με φωνάζουν με θηλυκές αντωνυμίες επειδή η εμφάνιση μου είναι τέτοια, οπότε δεν πειράζει”. Αλλά τώρα που μπορώ να εκφραστώ περισσότερο, οι ουδέτερες αντωνυμίες είναι το πιο αληθινό πράγμα για μένα. Με αυτό ταυτίζομαι περισσότερο».

Liv Hewson

Το άτομο που πρωταγωνιστεί στο Yellowjackets, Liv Hewson, μοιράστηκε τα συναισθήματα του μετά την εκπλήρωση του ονείρου του να κάνει top surgery, με μία συνέντευξη στην Teen Vogue. Επίσης, είπε ότι συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι είναι non-binary το 2012, σε ηλικία 16 ετών, καθώς ανάρρωνε από μια διατροφική διαταραχή που εν μέρει τροφοδοτούταν από συναισθήματα δυσφορίας φύλου. 

«Είχα μια δυσφορία και μια αποξένωση από το σώμα μου και μια ανάγκη να το ελέγξω ή να είμαι υπεύθυνο γι’ αυτό ή να το διαμορφώσω. Συνάντησα για πρώτη φορά τον όρο non-binary και ήταν απλά στιγμιαίο. Μετά από την συνειδητοποίηση, ήρθε η απελπισία για το ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα αυτό. Ήταν 2012 και ήμουν 16 ετών. Ήταν αυτό το όμορφο συναίσθημα του να βρίσκεις τον εαυτό σου. Ήξερα ακριβώς ποιο είμαι. Αλλά δεν μπορούσα να το πω σε κανέναν, γιατί εκείνη τη στιγμή, το ένιωθα πραγματικά αδύνατο», δήλωσε.

Το Liv Hewson χρησιμοποιεί they/them αντωνυμίες. 

Και να θυμόμαστε όλα μας: Δείχνουμε πάντα προσοχή και σεβασμό στις αντωνυμίες οποιουδήποτε ατόμου. Σας ευχόμαστε μια Χαρούμενη Μέρα Αντωνυμιών.




Δες και αυτό!