Οι εργαζόμενες κι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, σε καταστάσεις πανδημίας.
Έτσι και τώρα, οφείλουμε, όσο είναι δυνατόν, να ακολουθούμε κάποιες βασικές πρακτικές οδηγίες, ώστε να προστατευτούν, τόσο με τον τρόπο που κάνουμε ανακύκλωση όσο και με τον τρόπο που πετάμε τα σκουπίδια μας, καθώς παραμονή του ιού, ειδικά σε πλαστικές και χάρτινες επιφάνειες, ενέχει τον κίνδυνο επιμόλυνσης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων ατόμων.
Οπότε πάμε να δούμε τι μπορεί να κάνει το κάθε άτομο για να συνεισφέρει:
Πρακτικά, τι μπορούμε να κάνουμε;
- Πρώτον, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε, όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
- Δεύτερον, σε περίοδο πανδημίας, μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες, που κλείνουν με κορδόνι, και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
- Τρίτον, τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους, για να μην υπάρχει επαφή, ή πιθανότητα επιμόλυνσης, ούτε ανθρώπων ούτε αδέσποτων ζώων ή περαστικών κατοικίδιων. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
- Τέταρτον, αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές και μερεμέτια, και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα, όπως έπιπλα ή συσκευές, που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
- Πέμπτο, οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν, και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν, ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.
Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε τον κορονοϊό:
• Δε διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή, όσο και τα άτομα στα κέντρα διαλογής υλικών, που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα, που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
• Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων, που θα χρησιμοποιήσουμε.
Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία ότι έχουμε κορονοϊό:
• Συνεχίζουμε την ανακύκλωση, όπως πριν, αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ, διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
• Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας, να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.
Με πληροφορίες προφίλ Antonis Mavropoulos στο Facebook, πρόεδρο της wasteless future.