Πραγματοποιήθηκε το Pride στο Βελιγράδι παρά την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική

0
3
Στιγμιότυπο από βίντεο του Euronews
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το φετινό Pride στο Βελιγράδι της Σερβίας, με εκατοντάδες ακτιβιστές να συγκεντρώνονται εν μέσω μιας ισχυρής αστυνομικής παρουσίας αλλά και πολλών αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ μηνυμάτων που μετέδωσε η συντηρητική ηγεσία της χώρας αλλά και ακροδεξιές ομάδες.

Πέρυσι, το Pride «έσπασε» μετά από διαμάχες μεταξύ της αστυνομίας και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων, οι οποίες πιστεύουν ότι η εκδήλωση αντιτίθεται στις παραδοσιακές σερβικές χριστιανικές ορθόδοξες αξίες και θα έπρεπε να απαγορευτεί.

Φέτος, περίπου 10.000 με 15.000 άτομα συμμετείχαν στην παρέλαση, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στη Σερβία. Μερικοί άνθρωποι συνελήφθησαν με άγνωστες κατηγορίες, αλλά δεν αναφέρθηκαν μεγαλύτερα περιστατικά.

Τα συμμετέχοντα άτομα κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν είμαστε καν κοντά» – αναφερόμενα στο σημερινό καθεστώς στη Σερβία – καθώς και «Γάμος» και «Κουήρ Απελευθέρωση όχι Πολύχρωμος Καπιταλισμός».

Ωστόσο, μια ισχυρή αστυνομική παρουσία απέκλεισε το κεντρικό Βελιγράδι, καθώς και πραγματοποιήθηκε αντί-διαδήλωση με περίπου 50 ακροδεξιούς ή και ορθόδοξους ιερείς να συμμετέχουν και να κρατούν θρησκευτικές εικόνες μπροστά από μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης, καθώς περνούσα τα άτομα του Pride.

Όπως δήλωσε στη EURACTIV ο Goran Miletić, διευθυντής του Belgrade Pride, το σύνθημα του Pride «Δεν είμαστε καν κοντά» είναι ένα μήνυμα που στέλνεται κυρίως στις αρχές και στο κράτος.

«Το μήνυμα αυτό τις παροτρύνει να αρχίσουν επιτέλους να εκπληρώνουν αιτήματα που συχνά έχουν αναγνωριστεί στα σχέδια δράσης των αρμόδιων υπουργείων».

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, προειδοποιεί ο Miletić, είναι σχετικά χαμηλός στη Σερβία, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Η Σερβία δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ εάν αρνείται επίμονα να θεσπίσει νόμους που αποτελούν διεθνή υποχρέωση που απορρέει από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο Διαμεσολαβητής, Zoran Pašalić, δήλωσε στη EURACTIV ότι τα τελευταία χρόνια η Σερβία έχει βελτιώσει τη συστημική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσω τροποποιήσεων σε διάφορες νομοθετικές πράξεις.

«Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έγινε το 2021 μέσω τροποποιήσεων του νόμου για την ισότητα των φύλων και του νόμου για την απαγόρευση των διακρίσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.