Πραγματοποιήθηκε το Pride στο Κίεβο με ομοφοβικές αντιδιαδηλώσεις

18/06/2024
από
Παράλληλα με μια ομοφοβική αντιδιαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Pride στο Κίεβο, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.

Λίγο αφότου τα συμμετέχοντα διαλύθηκαν μετά από μια σύντομη συγκέντρωση πίσω από αστυνομικό κλοιό, εθνικιστές ξεκίνησαν μια αντιδιαδήλωση στους δρόμους του Κιέβου, όπου φώναζαν ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς.

Οι αντίθετες συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα περισσότερο από δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται ως ένας υπαρξιακός αγώνας για την ένταξη στις ευρωπαϊκές φιλελεύθερες αξίες, αν και μέρος της Ουκρανίας παραμένει βαθιά συντηρητικό.

«Ακόμα και μέσα από τις επιθέσεις, πρέπει να έρθουμε και να εμφανιστούμε. Είμαστε μια τέτοια χώρα, ένα τέτοιο έθνος, που δεν τα παρατάμε. Αν μας πάρουν τα δικαιώματά μας, αγωνιζόμαστε γι’ αυτά», δήλωσε η 27χρονη Ιβάνοβα.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ζω σε μια χώρα όπου μπορώ να πάω ακόμα και στο Pride», δήλωσε η Ιβάνοβα.

Ο χρόνος και η τοποθεσία της Πορείας Υπερηφάνειας δεν είχαν ανακοινωθεί δημοσίως μέχρι το πρωί της Κυριακής για λόγους ασφαλείας.

Τελικά είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 500 άτομα για μια κυρίως στατική συγκέντρωση εντός μιας αυστηρά αστυνομοκρατούμενης περιμέτρου. Σε αντίθεση με παρόμοιες συγκεντρώσεις ανά τον κόσμο, τα συνθήματα που φώναζαν είχαν πολεμικό χαρακτήρα: «Οπλίστε την Ουκρανία τώρα» και «Ενωμένοι προς τη νίκη».

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν αρκετοί ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου του 28χρονου Πέτρο Ζερούκχα, η μονάδα του οποίου του έδωσε άδεια για να παραστεί στη συγκέντρωση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αυξανόμενη αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από το ξέσπασμα του πολέμου και μετά, με τους ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιώτες να εντάσσονται στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

«Για πολλούς από τους συντρόφους μου, ήμουν το πρώτο ΛΟΑΤ άτομο που είχαν δει ποτέ», δήλωσε ο Ζερούκχα. «Ήταν σαν να είχαν έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο.

«Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις, αλλά νομίζω ότι αφού μιλήσαμε πολύ… όλα έγιναν πολύ άνετα», είπε.

Ορισμένοι από τους ένστολους μετέφεραν ένα μεγάλο πανό με τις φωτογραφίες των πεσόντων στρατιωτών.

Ένα αίτημα που μοιράστηκαν πολλοί από το πλήθος ήταν να επιτρέψει η κυβέρνηση το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η έλλειψη νομικού πλαισίου για τα ομόφυλα ζευγάρια σημαίνει ότι οι σύντροφοι των ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μπορεί να μην ενημερωθούν καν για το τι συνέβη στους αγαπημένους τους.

«Είναι αυτό δίκαιο, όταν οι άνθρωποι θυσιάζουν τις ζωές τους; Όχι», δήλωσε η Μαρλέν Σκάνδαλο, μια drag queen, η οποία φορούσε πολύχρωμα λουλούδια και μια μπλε-κίτρινη ουκρανική τρίαινα.




Δες και αυτό!