Πώς να κάνεις την εταιρία σου πιο φιλική προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; 

31/01/2020
από

Όσο πιο νωρίς οι εταιρίες, οι επιχειρήσεις, οι όμιλοι και οι φορείς υψώσουν το ανάστημά τους υπέρ της ισότητας, τόσο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα αισθάνονται στήριξη, αποδοχή και ενδυνάμωση στους χώρους εργασίας τους, εκεί όπου όλα/ες/οι περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Πώς γίνεσαι μία συμπεριληπτική εταιρία ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; 
Πώς γίνεσαι μία συμπεριληπτική εταιρία ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

Την Πέμπτη, η οργάνωση Stonewall της Αγγλίας, κυκλοφόρησε μία λίστα με τις 100 περισσότερο συμπεριληπτικές, ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εταιρίες και φορείς για το 2020. Αναδείχθηκαν οι εργοδότριες που ανοίγουν τον δρόμο σε μία περισσότερο συμπεριληπτική κουλτούρα στον εργασιακό χώρο, που αποδέχεται ανοιχτά και με σαφήνεια τις λεσβίες, τους γκέι, τα bi και τα τρανς εργαζόμενα άτομα.

Σχετική έρευνα του Stonewall έδειξε ότι περισσότερο από το 35% των ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζομένων ατόμων αναγκάζεται να κρύβει την ταυτότητά του στον εργασιακό του χώρο, λόγω του φόβου των διακρίσεων, ενώ 1 στα 5 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει βιώσει κάποιου τύπου διάκρισης, κατά την υποβολή αίτησης για εργασία, μόνο και μόνο για το ποιο/α/ος είναι.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο απογοητευτικά, σε ότι αφορά τη διαθεματική σκοπιά. Τα BAME* ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για παράδειγμα κινδυνεύουν περισσότερο από κακοποίηση ή από το να χάσουν τη δουλειά τους. Ενώ, τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν ένοτνες προκλήσεις, με το 33% να λαμβάνει αρνητικά σχόλια και αποκλεισμό από τις/τους συναδέλφους τους.

Το να έχεις ένα συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, είτε ως εργοδότρια είτε ως εργαζόμενο άτομο, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζόμενων ατόμων, αλλά και των φορέων και εταιριών επίσης. Οπότε, το ερώτημα είναι:

Τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον περισσότερο συμπεριληπτικό στην εργασία μας;

Αρχικά, να πούμε ότι δεν έχει σημασία, αν έχεις, ή όχι, κάποια θέση ισχύος. Είτε είσαι διευθύντρια/ντής, είτε είσαι μάνατζερ, είτε μόλις τώρα ξεκίνησες να εργάζεσαι, μπορείς να παίξεις έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της κουλτούρας στον χώρο που εργάζεσαι.

Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρές κινήσεις, όπως με το να αναγράφεις τις αντωνυμίες σου στην υπογραφή του email σου, ή να φοράς ένα διακριτικό, μια καρφίτσα ή ένα βραχιολάκι, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ανεξάρτητα από το αν ανήκεις ή όχι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, πράγματα όπως αυτά, είναι σινιάλα, ώστε τα άτομα γύρω σου να μπορούν να αναγνωρίσουν, ότι νοιάζεσαι για την ισότητα, και θέλεις να δημιουργήσεις ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Τώρα, χρειάζεται να θυμάσαι, ότι η ποικιλομορφία και η συμπεριληπτικότητα δεν είναι ποτέ μία άσκηση που ολοκληρώνεται μια κι έξω, και βάζουμε από ένα τικ σε πέντε-έξι κουτάκια και πάμε παρακάτω. Επίσης, καμία εταιρία και κανένα εργασιακό περιβάλλον δεν είναι ίδιο με το άλλο, οπότε κάτι που μπορεί να έχει λειτουργήσει καλά σε μία περίπτωση, πιθανόν να μη λειτουργήσει το ίδιο καλά σε μία άλλη. Το πιο σημαντικό βήμα αυτού του ταξιδιού είναι να θυμόμαστε ότι χρειάζεται χρόνος και κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού πρέπει να ακούγονται οι ανάγκες του εκάστοτε εργασιακού περιβάλλοντος, που αναδύονται από τους ανθρώπους.

Το να επιτυγχάνεται σε ένα πρώτο επίπεδο, οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν σωστά τη γλώσσα, να καταλαβαίνουν τα ζητήματα και να δίνεται ο χώρος, ώστε να επιτρέπεται η αναγνώριση και να κατονομάζεται η όποια ακατάλληλη συμπεριφορά, δημιουργούν μία κουλτούρα, όπου η ποικιλομορφία γιορτάζεται.

Αυτό σημαίνει ότι το να παίρνεις feedback και να συμβουλεύεσαι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό, σχετικά με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, είναι σημαντικό. Τα άτομα που έχουν θέσεις ισχύος χρειάζεται να ακούσουν, να καταλάβουν, και να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους, για να οδηγήσουν προς την αλλαγή, κι όχι να περιμένουν το ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικό να λύσει τα ζητήματα από μόνο του.

Οι επιχειρήσεις μπορούν, επίσης, να δεσμευτούν στην υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γιορτάζοντας τις σημαντικές μέρες και μήνες ευαισθητοποίησης. Το Pride, η Ημέρα της Τρανς Ορατότητας, η Ημέρα της Τρανς Μνήμης, ο Μήνας Υπερηφάνειας, Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας/Τρανσφοβίας, δίνουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να «βγουν ανοιχτά» και να μιλήσουν για την ισότητα των ΛΟΑΤ ατόμων. Αυτές τις μέρες είναι επίσης υπέροχη ευκαιρία για να αναδείξουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ εργαζόμενα άτομα-πρότυπα που απασχολούν στην επιχείρηση/εταιρία/φορέα τους, αλλά και να στείλουν προς τα έξω ένα μήνυμα για την αξία της ποικιλομορφίας και της συμπεριληπτικότητας.

Η οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ+ εκδηλώσεων διασύνδεσης, ή η προσφορά εκπαιδεύσεων στο προσωπικό τους σε σχέση με τα θέματα του σεξουαλικού προσανατολισμού και την ταυτότητα φύλου, είναι άλλα παραδείγματα, για τον τρόπο, που κάποια εργοδότρια μπορεί υιοθετήσει για να γίνει καλύτερη και πιο συμπεριληπτική.

 

 

*Το ακρωνύμιο BAME αναλύεται σε Black, Asian και Minority Ethnic, και χρησιμοποιείται στην καταγραφή των εθνογραφικών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου.


Με πληροφορίες από άρθρο της Sanjay Sood-Smith
Executive Director of Workplace
nd Community Programmes
at Stonewall




Δες και αυτό!