Κατάμεστο ήταν χτες το βράδυ το Booze από ανθρώπους όλων την ηλικιών, υποστηρικτές και μέλη της νεοσυσταθείσας οργάνωσης υποστήριξης των ηλικιωμένων LGBTQI ατόμων, «Proud Seniors Greece», καθώς και εκπροσώπους πολλών οργανώσεων. Για μία «νέα» οργάνωση, που όμως ασχολείται ειδικά με τα προβλήματα ηλικιωμένων ατόμων, το γεγονός ότι την πρώτη της ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, αποτελεί από μόνο του είδηση.
Σίγουρα, πάντως, ακόμα πιο σημαντικά είναι τα προβλήματα των LGBTQI ατόμων της τρίτης ηλικίας, των συντρόφων και των φίλων τους, όπως αναφέρθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «LGBTQI και τρίτη ηλικία: Από την θεωρία στην πράξη». Ορισμένα από αυτά είναι:
- Η χειροτέρευση της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
- Η περιθωριοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον
- Η μειωμένη πρόσβαση σε αγαθά που για τους υπόλοιπους θεωρούνται αυτονόητα, ακόμα και αν αυτό το αγαθό μπορεί να λέγεται σεξουαλική ικανοποίηση
Λίγα λόγια για την οργάνωση και για τους λόγους δημιουργίας της είπε ο Γιάννος Κανελλόπουλος: «Οι Proud Seniors Greece είναι μια αυτοοργανωμένη ομάδα LGBTQI ηλικιωμένων και μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων. Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα και υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015, με αφορμή την κατάσταση της υγείας της Νανάς Χατζή, όπου οργανώθηκε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο ατόμων εντός και εκτός Ελλάδας, τόσο για την οικονομική ενίσχυση, όσο και για τη γενικότερη στήριξή της. Η δράση είχε το όνομα “Υποστηρίζουμε τη Νανά Χατζή”, όπου πραγματικά μέσα σε ενάμιση μήνα υπήρξε έντονη αλληλεγγύη και αμέριστη υποστήριξη ολόκληρης της κοινότητάς μας και όχι μόνο». Έχει σημασία να προσθέσουμε εδώ ότι η εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε με μία αναφορά στη Νανά Χατζή από τα χείλη του Γιάννου Κανελλόπουλου: «Το πιο σημαντικό γεγονός από το χαμό της Νανάς είναι κάτι που ίσως λίγοι το ξέρουν: Έφυγε ως Νανά, ο ιερέας έτσι την αποκάλεσε την ώρα της τελετής».
Νωρίτερα ο Γιάννος Κανελλόπουλος είχε τοποθετήσει το πλαίσιο για τα προβλήματα των ηλικιωμένων LGBTQI ατόμων: «Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου το κρατικό σύστημα υγείας είναι παντελώς κατεστραμμένο, η στήριξη στον ηλικιωμένο είτε δεν υπάρχει είτε είναι ελάχιστη και παρέχεται εφόσον το άτομο διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για φαρμακευτική αγωγή και σίτιση.
Ειδικά για τα τρανς άτομα η κατάσταση είναι χειρότερη. Τις περισσότερες φορές είναι απομονωμένα στο περιθώριο, αποκλεισμένα και δέχονται ρατσισμό για λόγους ταυτότητας φύλου, ηλικίας και διαφορετικότητας αντιλήψεων και απόψεων. Δεν μπορούν να κινηθούν, να επικοινωνήσουν εύκολα, να φλερτάρουν, να διασκεδάσουν.
Ζουν σε πάρα πολύ άσχημες και μη βιώσιμες συνθήκες με ελάχιστες πηγές εσόδων από τα μηδαμινά βοηθήματα απορίας που τους παρέχει το κατεστραμμένο ελληνικό κράτος. Ζουν και πεθαίνουν μόνα τους, τις περισσότερες φορές χωρίς σύντροφο, περιθωριοποιούνται από την οικογένειά τους και στέκουν παντελώς αβοήθητα από το κράτος».
Η νεοσύστατη οργάνωση έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της, σύμφωνα με τον Γιάννο Κανελλόπουλο, «την επανίδρυση ενός χώρου παρόμοιο με εκείνον του Athens Rainbow House, όπου θα μπορούν να επισκέπτονται και να περνάνε κάποιο χρόνο τα ηλικιωμένα και μη αυτοεξυπηρετούμενα ή άπορα άτομα της κοινότητάς μας. Η πρόταση της ομάδας μας μπορεί να υλοποιηθεί μονάχα με μια άμεση συνεργασία εθελοντών, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και ψυχολόγων, οι οποίοι θα μας εκπαιδεύσουν παρέχοντας μας τις γνώσεις τους και τη βοήθειά τους με σκοπό τη στήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας».
Ο Γιάννος Κανελλόπουλος, αφού κάλεσε όλες τις οργανώσεις της κοινότητας να συμβάλουν στην προσπάθεια της Proud Seniors Greece, αναφέρθηκε στη σημασία του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ηλικιωμένα άτομα: «Εφόσον γίνει, αυτόματα τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία εντάσσονται σε μία σχέση συμβίωσης, θα καλύπτει τα δικαιώματά τους, όπως την εξασφάλιση των ίδιων δικαιωμάτων που έχουν οι σύζυγοι στην κληρονομιά (αν αποβιώσει ο ένας), στο δικαίωμα να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση, αλλά και αν κάποιος είναι άρρωστος/η στο νοσοκομείο να μπορεί να αποφασίζει ο/η σύντροφός του και όχι άλλα μέλη της οικογένειάς του/της, που μπορεί να μη συμφωνούν με τις προσωπικές του/της επιλογές.»
Στα πλαίσια της βραδιάς προβλήθηκε η ταινία Island of dreams (2015), παρουσία των συντελεστών, η οποία πραγματεύεται μια φανταστική περιγραφή ενός lgbtqi queer γηροκομείου.
Στο πάνελ των ομιλητών/τριών συμμετείχαν: ο Λάβδας Μιχάλης ψυχολόγος ΕΠΑΨΥ, η Φενέκου Βάσω κλινική ψυχολόγος υποψήφια διδάκτορας Α.Π.Θ, η Σημαδοπούλου Φρόσω τελειόφοιτος ψυχολογίας του ΑΠΘ και η Γάτσιου Μαριλένα τελειόφοιτος στην κοινωνική ανθρωπολογία, στο τμήμα ιστορίας αρχαιολογίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κανελλόπουλος Γιάννος πρόεδρος των Proud Seniors Greece.