Η νέα γαλλική κυβέρνηση σχηματίστηκε πρόσφατα, με τον Michel Barnier να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία. Αλλά τι σημαίνει αυτό για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα;
Αν και η αριστερή κομματική συμμαχία κέρδισε τις περισσότερες έδρες, ο δεξιός πολιτικός Michel Barnier διορίστηκε πρωθυπουργός, μετά από ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από πολιτική αβεβαιότητα και έναν έντονο φόβο για μια πιθανή εκλογική νίκη της Ακροδεξιάς.
Ο 73χρονος Barnier είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το 2015, αλλά είναι περισσότερο γνωστός για την ηγεσία των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήδη από το 1981, ψήφισε κατά ενός νόμου που τελικά καθόρισε την ίδια ηλικία συναίνεσης για ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα άτομα. Μέχρι το 1982, ήταν 15 για τα στρέιτ άτομα αλλά 21 για τα γκέι άτομα. Ο νόμος αυτός θεωρείται ευρέως ως το τελευταίο βήμα για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Γαλλία.
Το 1999, ο Barnier ψήφισε κατά του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, αντικατέστησε τον κεντροδεξιό Gabriel Attal, τον νεότερο και πρώτο ανοιχτά γκέι πρωθυπουργού της χώρας.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο Attal ζήτησε από τον διάδοχό του «να δηλώσει σαφώς στη γενική πολιτική του δήλωση ότι δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή στην εξωσωματική γονιμοποίηση, στα δικαιώματα υπέρ των αμβλώσεων και στα ΛΟΑΤ δικαιώματα».
Ο Barnier απάντησε στην εθνική τηλεόραση ότι σκοπεύει να αποτελέσει «προπύργιο για τη διατήρηση όλων αυτών των δικαιωμάτων που απέκτησαν οι άνδρες και οι γυναίκες της Γαλλίας όσον αφορά την ελευθερία και την κοινωνική πρόοδο».
Η απάντησή του φαίνεται να δείχνει ότι ίσως έχει κάνει μια μετατόπιση σε σχέση με τις αντιλήψεις του, με τον αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Ανώτερων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, ο Régis Schlagdenhauffen, να δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι ο Barnier μπορεί να έχει «γίνει σοφός».
Ωστόσο, προς το παρόν δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα με βεβαιότητα, καθώς οι μέχρι τώρα δηλώσεις του για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λίγες.