Τα non-binary άτομα στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούν πλέον να αλλάξουν την καταχώρηση φύλου στο πιστοποιητικό γέννησής τους ώστε να αντανακλά την ταυτότητα τους, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου.

Η απόφαση βγήκε, όταν το εφετείο του Όρεγκον ανέτρεψε μια απαγόρευση του 2019, η οποία δεν επέτρεπε σε άτομα να μπορούν να αλλάξουν την καταχώρηση φύλου τους σε νομικά έγγραφα,.

Το δικαστήριο έγινε μετά από κίνηση του ατόμου Jones Hollister, το οποίο είχε υποβάλει αίτηση για αναγνώριση του φύλου του από το 2017.

“Είμαι εκστασιασμένο” δήλωσε. “Το να υπάρχει μια απόφαση ή οποία επιβεβαιώνει την δήλωσή μου δικαστικά, δεν μπορώ να μιλήσω. Δυσκολεύομαι να μιλήσω επειδή κλαίω κάθε φορά που το σκέφτομαι. Είμαι τόσο ενθουσιασμένο”.

Το εφετείο είπε ότι ένας δικαστής “έχει την εξουσία να εγκρίνει την ζητούμενη αλλαγή της καταχώρησης φύλου στα νομικά έγγραφα”, χωρίς να χρειάζεται σημείωμα από γιατρό και χωρίς να περιορίζεται μεταξύ του “άνδρας” και “γυναίκα”.

“Έχω ένα νομικό χαρτί που λέει ότι το φύλο μου το οποίο ξέρω ποιο είναι και πάντα ήξερα ποιο είναι, αναγνωρίζεται νομικά.”

“Κάθε φορά που μου δίνονταν ένα φύλο χαρτί είχα να επιλέξω μεταξύ άνδρα και γυναίκα, όπου τίποτα από τα δύο δεν είναι ακριβές”.

“Αντίθετα, η νέα αναφορά του φύλου πρέπει να επιβεβαιώνει την ταυτότητα φύλου του αιτούντος ατόμου είτε πρόκειται για άνδρα, γυναίκα ή non-binary άτομο” έκρινε το εφετείο.

Το άτομο (Lorena Reynolds) που ανέλαβε την υπόθεση, δούλεψε με το Basic Rights και το ACLU γι’ αυτή την υπόθεση.

Αν και υπήρχε η δυνατότητα να βάλει κάποιο άτομο X στο πεδίο του φύλου σε έγγραφα, όπως το δίπλωμα οδήγησης και τα διαβατήρια στο Όρεγκον, η αλλαγές αυτές ήταν περισσότερο διοικητικές και δεν αντανακλούσαν την ταυτότητα φύλου του ατόμου τα υπόλοιπα νομικά έγγραφα.