Peter Tatchell: Γιατί η αστυνομία πρέπει να απαγορευτεί από το Pride

Η συζήτηση για τη συμμετοχή των αστυνομικών στις πορείες υπερηφάνειας έχει «ανάψει» και στη Βρετανία. Ο Peter Tatchell, ΛΟΑΤΚ+ ακτιβιστής, εξηγεί στο PinkNews γιατί είναι κατά της συμμετοχής της αστυνομίας.

Ο Peter Tatchell πιστεύει ότι το κίνημα του Pride πρέπει να επιστρέψει στις ακτιβιστικές του ρίζες – και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή της αστυνομίας στις πορείες.

Ο πρωτοπόρος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των LGBTQ+ αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για να κάνει τη ζωή των queer ανθρώπων καλύτερη – ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην πρώτη πορεία υπερηφάνειας του Λονδίνου το 1972. Εκείνη η πορεία, που διοργανώθηκε από το Μέτωπο Απελευθέρωσης των Γκέι (GLF), αποτέλεσε μια ισχυρή στιγμή στην ιστορία – μια στιγμή όπου η LGBTQ+ κοινότητα ύψωσε το ανάστημά της και απαίτησε να θεωρείται ισότιμη.

Με αφορμή την 50ή επέτειο εκείνης της πορείας, ο Peter Tatchell και άλλοι ακτιβιστές πίσω από εκείνη την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας θα βγουν στους δρόμους του Λονδίνου την 1η Ιουλίου για να πάρουν θέση ενάντια στην κακομεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη συντηρητική κυβέρνηση.

«Ήταν ένα απίστευτα συναρπαστικό και στην πραγματικότητα αρκετά τολμηρό πράγμα, επειδή δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Δεν είχαμε ιδέα πόσοι άνθρωποι θα έρχονταν», δηλώνει ο Tatchell στο PinkNews, αναλογιζόμενος εκείνη την πρώτη πορεία.

Τελικά, περίπου 700 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να δείξουν στον κόσμο ότι υπάρχουν – και ότι δεν θα πτοούνταν από μια βαθιά ομοφοβική κοινωνία.

«Τότε οι περισσότεροι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι κρύβονταν, δεν τολμούσαν να αποκαλυφθούν, επειδή φοβόντουσαν τη σύλληψη, το bashing, την απόρριψη από τους φίλους και την οικογένειά τους και ίσως το να χάσουν τη δουλειά τους», περιγράφει και προσθέτει: «Είναι μια επέτειος που αξίζει να θυμόμαστε γιατί έδωσε το έναυσμα για ολόκληρο το κίνημα Pride σε αυτή τη χώρα».

«Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά ζητήματα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε και να τα κερδίσουμε», λέει ο Peter  Tatchell. «Με τη φετινή παρέλαση της 1ης Ιουλίου θέλουμε πραγματικά να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια».

Ο Peter Tatchell θέλει το Pride να επιστρέψει στις ριζοσπαστικές του ρίζες
Ελπίζει επίσης ότι θα υπενθυμίσει στους ΛΟΑΤΚ+ ανθρώπους ότι το Pride είναι μια διαμαρτυρία καθώς και μια γιορτή. Ο ίδιος, και πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στην πρώτη πορεία του GLF το 1972, δεν είναι ευχαριστημένοι με το πόσο εμπορικές έχουν γίνει οι περισσότερες mainstream εκδηλώσεις Pride στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεχόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει κάποια χορηγία και χρηματοδότηση, αλλά οι μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν πραγματικά – είναι οι μόνες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα μεγάλα, εξωφρενικά άρματα στην κύρια παρέλαση. Πιστεύουμε απλώς ότι πρέπει να αναδιαμορφώσουμε το Pride για να επιστρέψουμε στη βάση.

Πρέπει να είναι από και για την LGBT+ κοινότητα. Θα πρέπει να είμαστε μπροστά και στο επίκεντρο. Άνθρωποι όπως ο Δήμαρχος του Λονδίνου και άλλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά δεν θα πρέπει να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Οι βετεράνοι του ’72 θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του Pride φέτος».

«Μια τέτοια εκδήλωση δεν θα έπρεπε να προωθείται ως πάρτι όταν η θεραπεία μεταστροφής εξακολουθεί να είναι νόμιμη, όταν οι ΛΟΑΤΚ+ αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν την απέλαση στη Ρουάντα και όταν η κυβέρνηση αρνείται να μεταρρυθμίσει τον νόμο περί αναγνώρισης φύλου», λέει ο Tatchell.

Για τους ίδιους λόγους, ο Peter Tatchell πιστεύει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να απαγορεύεται να συμμετέχουν στις πορείες Pride. Η συζήτηση γύρω από την αστυνομία στο Pride μαίνεται εδώ και χρόνια, χωρίς να υπάρχουν σημάδια συναίνεσης, αλλά ο Tatchell πιστεύει ότι το να επιτρέπεται στους ένστολους να παρελαύνουν στο Pride όταν οι δυνάμεις τους έχουν καταγγελθεί για «ρατσισμό, μισογυνισμό και ομοφοβία» είναι πρόβλημα.

Πιστεύει ότι όλες οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά ιδιαίτερα η Mητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, πρέπει να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».

«Αρκετά Prides σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει την απόφαση να απαγορεύσουν την αστυνομία για διάφορους λόγους, αλλά εδώ στη Βρετανία έχουμε ένα ιστορικό αστυνομικού ρατσισμού, βίας, μισογυνισμού και ομοφοβίας και νομίζω ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές, σοβαρές ανησυχίες ότι η αστυνομία – η Μητροπολιτική Αστυνομία – είναι θεσμικά ομοφοβική», λέει ο Tatchell.

«Αυτό ήταν σίγουρα ένα από τα αποτελέσματα της διερεύνησης των κατά συρροή δολοφονιών από τον δολοφόνο Stephen Port. Η αστυνομία έκανε ένα σωρό λάθη βασισμένα σε στερεότυπα για την κοινότητά μας. Απέτυχαν να ενεργήσουν βάσει των στοιχείων που θα μπορούσαν να είχαν σώσει τη ζωή τριών από τα θύματα. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι η αστυνομία θα πρέπει να προσκληθεί να παρελάσει με στολή μέχρι να καθαρίσει το εσωτερικό της.»

Και συνεχίζει: «Με κάθε τρόπο, θα καλωσόριζα τους αστυνομικούς που θα διαδήλωναν με πολιτικά, με casual ρούχα – αυτό είναι καλό, είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι ως θεσμό».

Ενθυμούμενος την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1972, ο Tatchell λέει ότι ήταν «αρκετά αστυνομοκρατούμενη» και βίωσαν περιστατικά με αστυνομικούς που τους κακοποιούσαν ανοιχτά.

«Τότε δεν υπήρχε διαδικασία καταγγελιών για την αστυνομία, ούτε παρατηρητήριο για να λογοδοτήσουν οι αστυνομικοί, οπότε έπρεπε απλώς να τα δεχτούμε», λέει. Ενώ η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε εν μέρει το 1967 στην Αγγλία και την Ουαλία, οι διώξεις δεν υποχώρησαν. Στην πραγματικότητα, ο Tatchell λέει ότι η αντίδραση της αστυνομίας εκείνη την εποχή ήταν να επιβάλει τους εναπομείναντες νόμους με έναν νέο «ζήλο».

Κατά τη διάρκεια εκείνης της πρώτης πορείας υπερηφάνειας, ο Tatchell αισθάνθηκε ότι η αστυνομία ήταν «πολύ, πολύ εχθρική» προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚ+ που είχε συγκεντρωθεί για να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της.

«Ουσιαστικά συμπεριφέρονταν σαν να ήμασταν εγκληματίες, και φυσικά από κάποια άποψη ήμασταν, επειδή πολλές πτυχές της ζωής μας εξακολουθούσαν να ποινικοποιούνται και εξακολουθούσαμε να υφιστάμεθα εκτεταμένες διακρίσεις», λέει ο Tatchell.

Εκείνη η πρώτη πορεία ήταν βαθιά πολιτική και ο Tatchell θέλει να δει την ίδια ενέργεια να επιστρέφει στο κίνημα Pride σήμερα – ιδιαίτερα όταν η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα συνεχίζει να υφίσταται τόσες πολλές επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!