Έκκληση για άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έκαναν εικοσιπέντε χώρες, καθώς επίσης επέκριναν τον επικίνδυνο τρόπο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες χώρες ανέφεραν χθες σε δήλωσή τους ότι περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια. Συγκεκριμένα, οι χώρες καταδίκασαν τη «στάγδην παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων».
Η πλειοψηφία των ατόμων που δολοφονήθηκαν βρίσκονταν κοντά σε εγκαταστάσεις του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίχθηκε απο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ προκειμένου να αναλάβει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα από ένα δίκτυο που λειτουργούσε υπό τον ΟΗΕ.
«Το μοντέλο διανομής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τους κατοίκους της Γάζας», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των εικοσιπέντε χωρών.
Ο ΟΗΕ έχει αποκαλέσει το συγκεκριμένο μοντέλο διανομής βοήθειας «επικίνδυνο», καθώς επίσης έχει δηλώσει ότι παραβιάζει τα πρότυπα αμεροληψίας σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – κάτι που αρνείται το GHF.
«Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, ενωνόμαστε με ένα απλό, επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα», ανέφεραν στη συνέχεια της δήλωσης οι υπουργοί Εξωτερικών των υπογραφουσών χωρών.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και έναν πολιτικό δρόμο προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή».
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Επίτροπος Ετοιμότητας, Διαχείρισης Κρίσεων και Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τη δήλωση δεν υπέγραψε η Ελλάδα.
Ωστόσο, χθες, το Ισραήλ απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, λέγοντας ότι είναι «αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα» και κατηγορώντας για ακόμη μία φορά τη Χαμάς.