Όταν ο Mike Dorn είπε στους γονείς του ότι ήταν ομοφυλόφιλος, σε ηλικία 15 ετών, προσπάθησαν να τον κάνουν straight στέλνοντάς τον σε ένα χριστιανικό στρατόπεδο στην Καλιφόρνια για τρεις μήνες. Εκεί του είπαν ότι θα πάει στην κόλαση, αναγκάστηκε να σκάψει τρύπες ενώ τον απείλησαν να τον βάλουν μέσα αν δεν ήταν υπάκουος.
Το τραύμα του Dorn ήρθε στην επιφάνεια όταν ήταν κλεισμένος στο σπίτι του για εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της καταντίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία του στο TikTok.
«Περνούσα μια πολύ σκοτεινή στιγμή με το να είμαι στο σπίτι όλη την ώρα και ήξερα ότι έπρεπε να μιλήσω γι ‘αυτό», δήλωσε ο 30χρονος διερμηνέας νοηματικής γλώσσας στο Reuters, του οποίου τα βίντεο έχουν προβληθεί 1 εκατομμύριο φορές, με χιλιάδες υποστηρικτικά σχόλια.
«Πολλοί άνθρωποι μου έστειλαν μηνύματα. Μια μορφή αγάπης και υποστήριξης που δεν είχα ξαναδεί».
Ο Dorn είναι ένας από τους όλο και περισσότερους Αμερικανούς, που μοιράζονται τις εμπειρίες τους σχετικά με τη θεραπεία μεταστροφής στο TikTok.
Οι TikTokers έχουν συγκλονιστεί από την ανταπόκριση των άλλων θυμάτων αλλά και των ΛΟΑΤ+ νέων που φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να υποβληθούν σε τέτοιες θεραπείες.
Σχεδόν 700.000 Αμερικανοί έχουν υποβληθεί σε θεραπείες μεταστροφής, εκ των οποίων οι μισοί ήταν κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ουίλιαμς του UCLA.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει την εφαρμογή του TikTok – η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και είναι δημοφιλής στη ΛΟΑΤ+ νεολαία.
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ
Ο Dorn είπε ότι τα μισά από τα περίπου 600 μηνύματα που έλαβε στο TikTok προέρχονταν από θύματα θεραπειών μεταστροφής σε χώρες όπως η Βρετανία, το Μεξικό και η Ινδονησία.
Αρκετά από τα θύματα δήλωσαν ότι είχαν υποστεί ηλεκτροπληξία.
«Δεν πίστευα ότι υπήρχε πραγματικά, γιατί είναι μια τόσο ακραία μορφή βασανιστηρίου», είπε ο Dorn, του οποίου οι γονείς τον έκλεισαν στην κρεβατοκάμαρά του για περίπου τρεις μήνες αφότου επέστρεψε από το στρατόπεδο.
«Θέλω να ξέρουν ότι είμαι πάντα εδώ για να μιλήσουν».
Μπορεί να είναι δύσκολο για τα ΛΟΑΤ+ άτομα να βρουν υποστήριξη όταν οι οικογένειές τους θέλουν να αλλάξουν τη σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα του φύλου τους ενώ συχνά αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, αυτοκτονία και γενικά αυτοκαταστροφική συμπεριφορά όταν επιστρέφουν από αυτές τις θεραπείες.
Η Shannon Minter, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Λεσβιακών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ (NCLR), δήλωσε ότι λαμβάνει δύο ή τρία αιτήματα για βοήθεια τον χρόνο.
«Είναι πολύ δύσκολο για τους νέους που υποβάλλονται σε θεραπεία μεταστροφής, ή απειλούνται να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε», δήλωσε η Minter, η οποία βοηθά τους επιζώντες με νομική βοήθεια και συμβουλευτική από το 1993.
«Είναι απλώς ένα θαύμα κάθε φορά που ένα παιδί σε αυτήν την κατάσταση καταφέρνει να πάρει κάποια νομική βοήθεια», είπε, προσθέτοντας ότι, αν και είναι δύσκολο να αφαιρέσει τα δικαώματα από τους γονείς τους, το NCLR πετυχαίνει να προστατεύσει τα θύματα.
Παρόλο που ταινίες όπως το “Boy Erased” του 2018, με πρωταγωνιστές τη Nicole Kidman και τον Russell Crowe, βοήθησαν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ζημιές που προκαλούνται από τις θεραπείες μεταστροφής, η Minter δήλωσε ότι η δημοτικότητά τους δεν έχει μειωθεί.
«Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν ως γκέι ή τρανς».
Έρευνα από το Ινστιτούτο Williams διαπίστωσε ότι το 81% των επιζώντων από θεραπεία μεταστροφής στις ΗΠΑ υποβλήθηκε σ΄αυτή ικό ηγέτη και το 31% από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Οι νομικές απαγορεύσεις των ΗΠΑ καλύπτουν μόνο επαγγελματίες υγείας και όχι εκκλησιαστικούς εκπροσώπους.