Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να τροποποιήσει τον νόμο περί παραβάσεων στο ποδόσφαιρο εντάσσοντας και τα ομοφοβικά συνθήματα στους αγώνες ποδοσφαίρου.
Η δέσμευση της κυβέρνησης έρχεται μετά από μια αναφορά του Department for Digital, Media, Culture and Sports (DCMS), η οποία με αφορμή τον αντίκτυπο του κορονοϊού στον αθλητισμό, προτείνει να γίνει μια “επανεκκίνηση” στο δημοφιλές αυτό άθλημα.
Η έκθεση καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: “Θα θέλαμε επίσης να καταγράψουμε την απογοήτευσή μας για την αργή πρόοδο αναφορικά με την εξάλειψη της ομοφοβίας από τα γήπεδα”.
“Η κρίση του COVID-19 είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε μια σειρά από πράγματα στο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό τον σκοπό θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε ευκαιρίες σε αυτό το Κοινοβούλιο για την θέσπιση νομοθεσίας που θα απαγορεύει τα ομοφοβικά συνθήματα στους αγώνες.”
Τα ομοφοβικά συνθήματα είναι μεγάλο πρόβλημα για το βρετανικό ποδόσφαιρο. Για αρκετά χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντοπίσει την ομοφοβία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αθλητισμό, παρόλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, κλαμπ φιλάθλων και το DCMS ρίχνουν τις ευθύνες για το ζήτημα ο ένας στο άλλον. Την ίδια στιγμή η FIFA έδωσε το παγκόσμιο κύπελλο πρώτα στην Ρωσία και μετά στο Κατάρ.
Δεν έχει επενδυθεί σχεδόν τίποτα για την αντιμετώπιση του μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στον χώρο του ποδοσφαίρου, παρόλο που το βρετανικό ποδόσφαιρο έχει αρκετά χρήματα. Το Premier League μόνο έχει αποφέρει έσοδα 7.6 δισεκατομμυρίων λιρών στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ως αποτέλεσμα, παρά τον αριθμό των καλών αλλά μικρών πρωτοβουλιών, κανένας επαγγελματίας παίκτης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει κάνει coming out ως γκέι ή bisexual.