Parallax: Η παράσταση του Κ. Μουντρούτσο στην Πειραιώς 260

09/07/2024
από
Ο παγκοσμίου φήμης Ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούτσο έρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στις 14 και 15 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 με το Parallax, τη νέα του αιχμηρή παράσταση. 

Μια ουγγρική οικογένεια συγκρούεται. Τρεις διαφορετικές γενιές διαφωνούν για εξαιρετικά επίκαιρα και επώδυνα ζητήματα ταυτότητας και διαφορετικότητας.  Ο πολυβραβευμένος Κορνέλ Μουντρούτσο μαζί με τον ουγγρικό θίασο Proton Theatre εξερευνούν επί σκηνής αν και πώς μπορούν να συνυπάρξουν η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και η ανάγκη για ατομική ελευθερία.

Parallax: όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία που τα παρατηρούμε

Τρεις γενιές. Μία οικογένεια. Ένα μικρό διαμέρισμα στη Βουδαπέστη. Η γιαγιά, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, έχει μάθει να κρύβει την εβραϊκή της ταυτότητα. Η κόρη της προσπαθεί να αποδείξει την εβραϊκή της ταυτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει στον γιο της μια θέση σε σχολείο κοντά στο νέο τους σπίτι στο Βερολίνο. Ενήλικος πια εκείνος, αποτινάσσει κάθε ταυτότητα, εκτός από τη σεξουαλική που έχει επιλέξει συνειδητά. 

Όλοι εκφράζουν τις ίδιες ερωτήσεις: μπορούμε να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από τα κληρονομικά τραύματα; Πότε η ταυτότητα αποτελεί προνόμιο και πότε βάρος; Όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία του καθενός. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και ο τίτλος του έργου, Parallax: την προφανή αλλαγή θέσης και θέασης ενός αντικειμένου. 

Μια σκληρή διαγενεακή αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μια τρυφερή και σαφή προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των ατομικών και των συλλογικών αφηγήσεων. Θέατρο, μουσική και χορός συνδυάζονται με τα φαντασμαγορικά οπτικά εφέ, καθρεπτίζοντας το παρόν και το παρελθόν.


Ποιος είναι ο Kornél Mundruczó

Ο Ούγγρος σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τρόπο που η σύγχρονη κοινωνία μεταμορφώνει τις οικογενειακές δομές. Ο Μουντρούτσο έχει κερδίσει το φεστιβαλικό κοινό με την οξύτητα της ματιάς του σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Μετά το Imitation of Life το 2018 και το Pieces of a Woman το 2021, επανέρχεται στο Φεστιβάλ με το έργο Parallax

Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1975, σπούδασε στο Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου και Θεάτρου. Το 2009 ίδρυσε τον ανεξάρτητο θεατρικό οργανισμό Proton Theatre σε συνεργασία με τη θεατρική παραγωγό Dóra Büki. Από τότε περιοδεύει συνεχώς στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ, με τις παραστάσεις: The Ice, Frankenstein-Project, Hard To Be a God, Disgrace, Dementia, Last. Το 2017 ήταν υποψήφιος για το Faust Award με το έργο Imitation of life.

Kornél Mundruczó
Parallax
Κείμενο Kata Wéber
Σκηνοθεσία Kornél Mundruczó
Δραματουργία Soma Boronkay, Stefanie Carp
Σκηνικά Monika Pormale
Κοστούμια Melinda Domán
Φωτισμοί AndrásÉltető
Μουσική Asher Goldschmidt
Χορογραφία Csaba Molnár
Βοηθός σκηνοθέτη Soma Boronkay
Παίζουν Lili Monori Éva, Emőke Kiss-Végh Léna, Erik Major Jónás, Roland Rába Márk, Sándor Zsótér László, Csaba Molnár Gábor, Soma Boronkay Kornél

Υπεύθυνη παραγωγής Dóra Büki
Βοηθός παραγωγής Henrietta Horváth
Καλλιτεχνική διεύθυνση Miklós Kékesi
Τεχνική διεύθυνση András Éltető
Παραγωγή Proton Theatre

Συμπαραγωγή Odéon-Théâtre de l’Europe, Wiener Festwochen, Comédie de Genève, Piccolo Teatro – Milano, HAU Hebbel am Ufer – Berlin, Athens Epidaurus Festival, Festival d’Automne, Maillon – Théâtre de Strasbourg – Scène européenne, International Summer Festival Kampnagel – Hamburg, CNDO Orléans, La Bâtie – Festival de Genève

Με την υποστήριξη Számlázz.hu, Minorities Talents & Casting, Danubius Hotels

Το κείμενο της Kata Wéber διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών με τη συμβολή των ηθοποιών του θιάσου.


Πληροφορίες:

Kornél Mundruczó | Parallax
Τοποθεσία: Πειραιώς 260 – Χώρος Δ
Ημερομηνίες: 14 & 15 Ιουλίου 2024
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ
Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181
ΑΜΕΑ: +30 2104834913| Δε-Πα 10:00-17:00
Πληροφορίες εισιτηρίων: aefestival.gr

Αυστηρά για ηλικίες άνω των 18. Η παράσταση περιέχει σκληρές σκηνές σεξ.
Δες και αυτό!