Σύμφωνα με αναφορές, περισσότερα από εκατό τρανς κρατούμενα «αγνοούνται και θεωρούνται νεκρά», μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη διαβόητη φυλακή Evin στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη.
Η φυλακή Evin, που βρίσκεται στη συνοικία Evin της βόρειας Τεχεράνης, άνοιξε το 1972 και έχει μια μακρά και αιματηρή ιστορία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, παρατεταμένη απομόνωση, στέρηση ύπνου και σεξουαλική κακοποίηση, παράλληλα με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Η φυλακή είναι ο κύριος χώρος κράτησης των πολιτικών κρατουμένων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ξένων πολιτών της Ισλαμικής Δημοκρατίας που κατηγορούνται για κατασκοπεία, συμπεριλαμβανομένης της ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Narges Mohammadi και της Αυστραλής ακαδημαϊκού Kylie Moore-Gilbert.
Η φυλακή χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στις 23 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από την κατάπαυση του πυρός.
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 71 άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση στη φυλακή Evin», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης Asghar Jahangir λίγες ημέρες αργότερα, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των θυμάτων.
Ο Jahangir είπε ότι τα θύματα στο Evin περιλάμβαναν διοικητικό προσωπικό, φρουρούς, κρατούμενους και συγγενείς που τους επισκέπτονταν, καθώς και άτομα που ζούσαν κοντά.
Σύμφωνα με τους The New York Times, ο Reza Shafakhah, ένας διακεκριμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι μετά την επίθεση αγνοούνται περίπου εκατό τρανς κρατούμενα άτομα, με τις αρχές να αναφέρουν ότι θεωρούνται νεκρά μετά την καταστροφή του τμήματος του συγκροτήματος όπου βρίσκονταν.
Ο Shafakhah πρόσθεσε ότι η ιρανική κυβέρνηση συχνά αντιμετωπίζει την τρανς ταυτότητα ως έγκλημα.
Στο Ιράν, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι νόμιμη μόνο στην περίπτωση που ένα τρανς άτομο υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, η κοινότητα αντιμετωπίζει σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά εμπόδια. Δεν υπάρχει καμία προστασία για τα εγκλήματα μίσους ή τις διακρίσεις σε βάρος των τρανς ατόμων, ενώ η τρανς ταυτότητα αντιμετωπίζεται ως «ψυχική ασθένεια».