Η αστυνομία της Λαχόρης άνοιξε υπόθεση εναντίον 300-400 αγνώστων ανδρών, που έχουν καταγραφεί σε βίντεο να προβαίνουν σε σεξουαλική επίθεση σε μία νεαρή γυναίκα, καθώς εκείνη έφτιαχνε ένα βίντεο στο TikTok.
Σύμφωνα με τη Guardian, η επίθεση έγινε στο πάρκο Greater Iqbal της Λαχόρης μέρα μεσημέρι: «Το πλήθος με τράβηξε από όλες τις πλευρές σε τέτοιο βαθμό που μου έσκισαν τα ρούχα μου. Με πέταξαν στον αέρα. Μου επιτέθηκαν βάναυσα», είπε η γυναίκα στη δήλωσή της στην αστυνομία. Το πλήθος της έκλεψε, επίσης, χρήματα, σκουλαρίκια και κινητό.
Η επίθεση καταγράφηκε σε πολλά βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.
Τα πλάνα προκάλεσαν κύμα αηδίας και οργής στο Πακιστάν.
Ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Fawad Chaudhry, δήλωσε ότι γίνονται συλλήψεις. Ορισμένοι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί μέσω των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων. Ο Chaudhry δήλωσε ακόμη ότι: «Εργαζόμαστε γι’ αυτό ολοταχώς. Ο πρωθυπουργός έχει, επίσης, λάβει γνώση.»
Ακτιβιστές, πολιτικοί, διασημότητες, η Διεθνής Αμνηστία και άνθρωποι σε όλο το Πακιστάν εξέφρασαν την οργή τους για την επίθεση.
#Pakistan : 400 Pakistani #Muslim men groping,beating & tearing cloth of 1 #tiktoker Muslim girl in #Lahore.#ImranTaliban#MinarePakistan#Talibanspic.twitter.com/EeUHHGJtFK
— ज़ाहिद अब्बास ZAHID ABBAS 🇮🇳 (@abbaszahid24) August 18, 2021
Το Πακιστάν είναι η έκτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Thomson Reuters. Η οργάνωση War Against Rape με έδρα το Καράτσι εκτιμά ότι λιγότερο από το 3% των υποθέσεων βιασμού οδηγεί σε καταδίκες.
Ενδεικτικό της κουλτούρας της χώρας είναι ότι ο πρωθυπουργός, Imran Khan, έχει τεθεί υπό έλεγχο, επειδή δήλωσε σε συνέντευξή του τον Ιούνιο, ότι η αύξηση των βιασμών και των υποθέσεων επίθεσης οφείλεται στο πώς ντύνονται και συμπεριφέρονται οι γυναίκες: «Εάν μια γυναίκα φοράει πολύ λίγα ρούχα, θα έχει αντίκτυπο στους άνδρες, εκτός εάν είναι ρομπότ.Εάν ανεβάσετε τον πειρασμό στην κοινωνία σε ένα σημείο – και όλοι αυτοί οι νέοι δεν έχουν πού να πάνε – αυτό έχει συνέπειες στην κοινωνία.»
Γυναίκες που πολεμούν ενάντια στη βία και το πατριαρχικό σύστημα του Πακιστάν έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις και κακοποίηση και έχουν δεχτεί χαστούκια για ψεύτικες βλασφημίες και χυδαιότητες. Οι διοργανώτριες της Πορείας Aurat, της ετήσιας πορείας των γυναικών για την καταπολέμηση των δικαιωμάτων των γυναικών, αντιμετώπισαν παρενόχληση από θρησκευτικές ομάδες και από την αστυνομία.
Μία διοργανώτρια της πορείας, η οποία είχε οκτώ διαφορετικές αστυνομικές υποθέσεις εναντίον της, που αργότερα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, είπε: «Η κυβέρνηση πρέπει να το θεωρήσει εθνική κρίση. Ελπίζω πραγματικά ότι η κυβέρνηση, μετά από όλα αυτά τα περιστατικά, θα σταματήσει να κατηγορεί τα θύματα και να τα χαρακτηρίζει μεμονωμένα περιστατικά. Θα πρέπει να συνεργαστεί με το γυναικείο κίνημα για την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών στη χώρα.»