Σύντομα θα αποτελεί εγκληματική πράξη το να μην μπορούν τα τρανς άτομα να κληρονομήσουν περιουσία, να τους αρνούνται την πρόσβαση στην εκπαίδευση και να τους γίνεται έξωση, λόγω της έκφρασης ή/και της ταυτότητας φύλου τους.
Δύο νομοσχέδια εισήχθησαν στην Εθνική Συνέλευση αυτή την εβδομάδα. Ένα νομοσχέδιο που θα τροποποιήσει τμήματα του Πακιστικού Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κι ένα νομοσχέδιο για τα τρανς άτομα (προστασία δικαιωμάτων) 2017.
Οι κώδικες θα αποτελέσουν ένα ευρύτερο δίχτυ για τον ορισμό των τρανς ατόμων. Η Dawn αναφέρει ότι ο ορισμός θα περιλαμβάνει «κάθε πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα φύλου ή/και η έκφραση φύλου διαφέρει από τα κοινωνικά πρότυπα και τις πολιτιστικές προσδοκίες βάσει του φύλου, που τους αποδόθηκε τη στιγμή της γέννησής τους» .
Σύντομα, θα αποτελεί εγκληματική πράξη η παρεμπόδιση των τρανς ανθρώπων από το να κληρονομήσουν περιουσίες, από το να τους αρνούνται την πρόσβαση στην εκπαίδευση και να τους εκδιώκουν παράνομα κάτω από οποιαδήποτε προϋπόθεση.
Το νομοσχέδιο για τα τρανς άτομα (προστασία δικαιωμάτων) θα ενισχύσει τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, με τον τρόπο που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει επίσης νόμους κατά των διακρίσεων και της παρενόχλησης και επιδιώκει ακόμη να διορθώσει νόμους, που καταπατούν τα βασικά δικαιώματα των τρανς ατόμων (για παράδειγμα το δικαίωμα ψήφου).
Οι μόνες νομικές αποφάσεις σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων προέρχονται από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν το 2011, το οποίο αποφάνθηκε ότι τα διαβατήρια και τα ηλεκτρονικά δελτία ταυτότητας (CNIC) θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια στήλη για τους τρανς ανθρώπους.
Το πρώτο διαβατήριο που εκδόθηκε, με τη χρήση της τρίτης επιλογής στήλης φύλου, δόθηκε φέτος στην τρανς ακτιβίστρια Farzana Jan.
Το ανώτατο δικαστήριο της Λωρραΐας διέταξε ακόμη την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους τρανς ανθρώπους στην εθνική απογραφή.