Πακιστάν: Ο νόμος για τα τρανς δικαιώματα είναι «αντισλαμικός»

30/09/2022
από
Πακιστάν, τρανς
Transgender people in Karachi, Pakistan, Nov. 13, 2020.

Το Συμβούλιο Ισλαμικής Ιδεολογίας (CII) δήλωσε ότι ένας νόμος του 2018, που επιτρέπει στα τρανς άτομα στο Πακιστάν να αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο τους, χωρίς να απαιτείται συγκατάθεση από ιατρικό συμβούλιο, είναι «ασυνεπής με τις ισλαμικές αρχές».

Το νομοσχέδιο για τα τρανς άτομα (Προστασία των Δικαιωμάτων) του 2018 εισήχθη μαζί με κινήσεις από τη χώρα για την προστασία των τρανς ατόμων – όπως ένα πακιστανικό πανεπιστήμιο που προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε τρανς φοιτητές, και ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο που στόχευε στην προστασία των τρανς ατόμων από τις διακρίσεις.

Το νομοσχέδιο, όχι μόνο επιτρέπει στους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο τους χωρίς ιατρική επιτροπή, αλλά επιτρέπει στα τρανς άτομα να αποκτούν διάφορα έγγραφα ταυτότητας, και να ενημερώνουν τους δείκτες για το φύλο σε υπάρχοντα έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η γνώμη του CII σχετικά με το νομοσχέδιο, όταν εισήχθη και συμφώνησε ότι δε χρειαζόταν ιατρικό συμβούλιο για τον προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.

Τώρα, σύμφωνα με το Oy! OyeYeah! το CII –ένα θρησκευτικό συνταγματικό όργανο που συμβουλεύει το νομοθετικό σώμα– αναφέρει ότι ο νόμος που προστατεύει τα τρανς άτομα «δεν είναι σύμφωνος με τη Σαρία», που σημαίνει ότι το μέλλον του νόμου είναι αβέβαιο.

«Πολλές διατάξεις του νόμου δε συνάδουν με τις ισλαμικές αρχές» προσέθεσε και ζήτησε από την κυβέρνηση να σχηματίσει μια επιτροπή που θα περιλαμβάνει «μέλη του CII, θρησκευτικούς επιστήμονες και νομικούς και ιατρικούς εμπειρογνώμονες» για την αναθεώρηση του νόμου.

«Προστασία» για μέλη της τρανς κοινότητας

Όταν εισήχθη για πρώτη φορά το νομοσχέδιο για τα τρανς άτομα (Προστασία των Δικαιωμάτων) του 2018, ο γερουσιαστής Nasreen Jalil, πρόεδρος της Λειτουργικής Επιτροπής της Γερουσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: “Το νομοσχέδιο παρέχει προστασία στα μέλη της τρανς κοινότητας και απαγορεύει την επίθεση στην αυτοεκτίμησή τους, καθώς και την κακομεταχείρισή τους.” 

Η νέα δήλωση του Συμβουλίου Ισλαμικής Ιδεολογίας έρχεται αφότου ένας Πακιστανός γερουσιαστής από ένα ανοιχτά αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ κόμμα ξεκίνησε μια νομική προσπάθεια για την κατάργηση του νόμου περί προστασίας των τρανς.

Ο γερουσιαστής Mushtaq Ahmed, του κόμματος Jamaat-e-Islami (JI), υπέβαλε αίτηση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Σαριάτ στις 18 Σεπτεμβρίου ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με τις ισλαμικές αρχές της χώρας.

Φέρεται ότι το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να αλλάζουν τους δείκτες φύλου τους θα αποτελούσε«κίνδυνο για την οικογένεια και τα κληρονομικά συστήματα» –το ισλαμικό σύστημα κληρονομικότητας διαιρεί διαφορετικά τα περιουσιακά στοιχεία με βάση το φύλο– και “θα άνοιγε την πόρτα σε 220 εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν να είναι οτιδήποτε.”

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, η τρανς ακτιβίστρια Bubbly Malik υποστήριξε ότι εάν το νομοσχέδιο έπρεπε να επανεξεταστεί, θα χρειαζόταν βοήθεια από «ειδικούς για το φύλο» σε μια επιτροπή, οι οποίοι θα μπορούσαν να διευκρινίσουν ,γιατί ήταν τόσο σημαντικό να διατηρηθούν οι προστασίες για την τρανς κοινότητα.

Η δήλωση του CII θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες τρανς άτομα στο Πακιστάν. Η εθνική απογραφή του 2017 μέτρησε τον τρανς πληθυσμό του Πακιστάν για πρώτη φορά, καταγράφοντας 10.418 τρανς άτομα σε έναν πληθυσμό περίπου 207 εκατομμυρίων.




Δες και αυτό!