Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ο ΠΟΥ ζητά 6 εκατομμύρια επιπλέον νοσοκόμες/ους

07/04/2020
από
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και ο ΠΟΥ ζητά 6 εκ. επιπλέον νοσοκόμες/ους
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και ο ΠΟΥ ζητά 6 εκ. επιπλέον νοσοκόμες/ους

Σήμερα, που θυμίζουμε ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), εν μέσω της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY), προειδοποιεί, ότι χρειαζόμαστε άλλα έξι εκατομμύρια νοσοκόμες και νοσοκόμους.

Σε σχετική έκθεση για την επάρκεια νοσηλευτριών/τών σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπηρεσία του ΟΗΕ, η διεθνής εκστρατεία Nursing Now και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσοκόμων (ΔΣΝ) τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών νοσοκόμων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό υγειονομικό προσωπικό.

«Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας» , υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟY, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Σήμερα, πολλές νοσοκόμες και πολλοί νοσοκόμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19» .

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των νοσηλευτριών/τών ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσοκόμων» , με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι τρεις οργανώσεις προτρέπουν τις κυβερνήσεις να μετατρέψουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, πρόσληψη και πλαισίωση των υπηρεσιών υγείας με επαγγελματίες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές.

Ο επικεφαλής του ΔΣΝ, Χάουαρντ Κάτον, υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά μολύνσεων, ιατρικών λαθών και θνησιμότητας είναι «υψηλότερα όταν υπάρχουν υπερβολικά λίγες/οι νοσοκόμες/μοι» .

«Το 80% των επαγγελματιών νοσοκόμων στον κόσμο σήμερα (…) εξυπηρετεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού» , υπολογίζει.

Η Μέρι Ουάτκινς, που συμμετέχει στη συγγραφή της έκθεσης, απευθύνει έκκληση να εξετάζονται οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, καθώς τα ποσοστά μόλυνσής τους φθάνουν το 9% στην Ιταλία και το 14% στην Ισπανία.

«Έχουμε πολύ υψηλή αναλογία εργαζομένων του υγειονομικού προσωπικού που δεν πάνε να εργαστούν, διότι φοβούνται πως θα μολυνθούν, χωρίς να έχουν τρόπο να το εξακριβώσουν, αδυνατούν να επιβεβαιώσουν αν είναι άρρωστοι, αν ανέρρωσαν, ή αν είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους» υπογραμμίζει.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και ο ΠΟΥ ζητά 6 εκ. επιπλέον νοσοκόμες/ους
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και ο ΠΟΥ ζητά 6 εκ. επιπλέον νοσοκόμες/ους

2020: Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών

Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής.

Στατιστικά στοιχεία

Το γράφημα αποτυπώνει τις ανάγκες των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και την πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτά / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
  • Παγκοσμίως, το 70% του υγειονομικού προσωπικού είναι γυναίκες, με τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του.
  • Οι νοσηλεύτριες/τές και οι μαίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα των ανθρώπων παντού, ακόμη και σε περιόδους επιδημιών και σε ευάλωτα και συγκρουσιακά περιβάλλοντα.
  • Η επίτευξη της υγείας για όλα τα άτομα εξαρτάται από τον επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων και μορφωμένων νοσηλευτριών/τών και μαιών, που αμείβονται και αναγνωρίζονται ανάλογα με τις υπηρεσίες και την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχουν.
  • Οι νοσηλεύτριες/τές και οι μαίες αναπτύσσουν με τα άτομα που ασθενούν σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας κάποιου ατόμου, μπορεί να βελτιωθεί η φροντίδα του, αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα. Γνωρίζουν, επίσης, την κουλτούρα και τις πρακτικές της κοινότητάς τους, κάτι που τις/τους καθιστά απαραίτητους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ή έκτακτης ανάγκης.
  • Η επένδυση σε μαίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του νεογέννητου, των γονέων, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% της λεγόμενης μητρικής θνησιμότητας, της θνησιγένειας και της νεογνικής θνησιμότητας.
  • Ο COVID-19 αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουν όλες/οι οι νοσηλεύτριες/τές πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση, αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύει, επίσης, την ανάγκη για προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια φροντίδα και να μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης στις δομές υγείας.

Με πληροφορίες από:
World Health Organization,
onmed.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δες και αυτό!