Παγκόσμια ημέρα κατά του bullying: Η Ελλάδα συνεχίζει να “φοβερίζει” τα παιδιά της

06/03/2016

Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα το σχολικού εκφοβισμού, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, το bullying κάθε μορφής, αφορά σήμερα περίπου στο 20% των μαθητών.

“Κάθε μέρα που πρέπει να παω στο σχολείο, τρέμω…”

Το bullying είναι ένα φαινόμενο κοινωνικό. Οτιδήποτε φαίνεται να διαφοροποιείται από τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες, περιθωριοποιείται. Ο στερεοτυπικός τρόπος αντίληψης των μεγάλων, περνάει στον κόσμο των παιδιών και εφαρμόζεται με μεγάλη σκληρότητα στις κοινωνίες που μετέχουν.

Ανέκαθεν τα LGBT άτομα αποτελούσαν θύματα του φαινομένου αυτού.

“Δεν μπορώ να το πω σε κανέναν…”

Το bullying είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό. Μπορεί τις περισσότερες φορές να επικεντρωνόμαστε στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, αλλά δυστυχώς το bullying συναντάται σε κάθε ηλικία και πτυχή της κοινωνικής ζωής. Θυματοποιεί και δημιουργεί συμπεριφορές που αρκετές φορές συνεχίζονται και διογκώνονται.

Το αντίδοτο του bullying είναι η εκπαίδευση. 

Στατιστικά:

• Η Γραμμή για τα Παιδιά «SOS 1056», το 2015 δέχτηκε 272.881 τηλεφωνικές κλήσεις (748 ανά ημέρα), εκ των οποίων οι 39.793 κλήσεις αφορούσαν σε σοβαρά θέματα παιδιών.

• Το «Χαμόγελο του παιδιού» δέχτηκε 632 κλήσεις για θέματα σχολικού εκφοβισμού.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση αφορούσαν στο σύνολο τους 1975 παιδιά:

• 936 αγόρια

• 829 κορίτσια

• Για 210 παιδιά δεν έγινε γνωστό το φύλο ή η ηλικία.

Περιστατικά που κατεγράφησαν για διάφορες μορφές κακοποίησης:

-919 παιδιά για σωματική κακοποίηση

-31 παιδιά για σεξουαλική κακοποίηση

-916 παιδιά για παραμέληση ή εγκατάλειψη

-38 παιδιά για οικονομική εκμετάλλευση

-71 παιδιά για ψυχολογική κακοποίηση

Cyber Bullying 

Η νέα έρευνα της μονάδας ψυχικής υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, που έγινε το 2015, για το διαδικτυακό bullying, σε μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού της περιοχής της Αττικής.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

• Το 30% των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι είχαν κάποιο αρνητικό συμβάν στο διαδίκτυο, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

• Το 20% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν τουλάχιστον 3 με 4 συμβάντα μέσα στην εβδομάδα.

• Από τα παιδιά που είχαν βιώσει διαδικτυακό bullying, το 37% το είχαν βιώσει σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (όπως facebook, twitter).

• Θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 60% των θυμάτων του διαδικτυακού bullying, το ανέφεραν στον δάσκαλο ή στους γονείς τους.

• Το 70% των θυμάτων του διαδικτυακού bullying, είχε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

• Αντίστοιχη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί το 2012 και τότε η Ελλάδα ήταν στη 2η θέση ανάμεσα στις 7 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς το 26,8% των παιδιών ηλικίας 14-17 ετών βίωσαν διαδικτυακό bullying.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!