Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών Pew, ανέδειξε τις αντιλήψεις γύρω από την ισότητα στον γάμο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Δείτε και τα ποσοστά της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Φέτος η έρευνα περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα δεδομένα από ό,τι στο παρελθόν: από 24 χώρες που δημοσίευσε τον Ιούνιο, τώρα αυξήθηκαν σε 32. Η μελέτη αναλύει τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον ΛΟΑΤΚΙ+ γάμο, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η γεωγραφία, η ηλικία, το φύλο, η πολιτική ιδεολογία, και η θρησκεία.
Η Δυτική Ευρώπη είναι σχετικά σταθερή υποστηρίκτρια της ισότητας στον γάμο, και ειδικά στις εξής χώρες: Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες γάμος αναγνωρίζεται και νομικά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία τέταρτα των ενηλίκων (74%) υποστηρίζουν τον γάμο, παρά τις συνεχείς αμφιταλαντεύσεις της χώρας υπό την ηγεσία των Συντηρητικών σχετικά με την απαγόρευση της «θεραπείας» μεταστροφής και την πρόσφατη αύξηση των ποσοστών εγκλημάτων μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Στην Ιταλία, το 73% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ισότητας στον γάμο. Ωστόσο, η χώρα βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο λόγω της ακροδεξιάς κυβέρνησης που έθεσε περιορισμούς στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων, καθώς και της εφαρμογής εθνικής απαγόρευσης της παρένθετης μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στην άλλη πλευρά της Ευρώπη, το 41% των ενηλίκων στην Πολωνία και μόλις το 31% στην Ουγγαρία υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Οι δεξιές κυβερνήσεις και των δύο χωρών έχουν εισαγάγει κατασταλτικά μέτρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα κουήρ άτομα στην Πολωνία για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουν τα πράγματα πιο θετικά, αφού το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχασε την πλειοψηφία του στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φέτος σημειώθηκε ρεκόρ αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθετικής δραστηριότητας, το 34% τάσσεται κατά της ισότητας στον γάμο, ενώ το 63% τον υποστηρίζει. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φιλελεύθεροι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους συντηρητικούς να υποστηρίξουν το σχετικό δικαίωμα: 82% έναντι 44%.
Στην Ελλάδα, το 49% είναι κατά της ισότητας στον γάμο, ενώ το 48% υπέρ. Το ποσοστό υπέρ του δικαιώματος αυξάνεται στις ηλικίες 18 έως και 32 ετών (67%). Μεγάλη διαφορά εντοπίζεται και στις αντιλήψεις ανάλογα με τις πολιτικές θέσεις. Το 36% των Δεξιών υποστηρίζει τον ΛΟΑΤΚΙ+ γάμο, σε σύγκριση με το 74% των Αριστερών.
Η Νότια Αφρική παραμένει το μοναδικό μέρος στην Αφρική όπου ο γάμος είναι νόμιμος (από το 2006). Ωστόσο, το 59% των Νοτιοαφρικάνων είναι αντίθετο. Μεταξύ των περιοχών της Αφρικής που συμμετείχαν στην έρευνα, η Νιγηρία και η Κένυα αναδείχθηκαν ως οι λιγότερο υποστηρικτικές.
Μεταξύ πολλών παραγόντων, η εκπαίδευση, η θρησκεία αλλά και η οικονομική άνεση των ατόμων, είναι αυτά που έχουν συνδεθεί με την υποστήριξη της ισότητας στον γάμο. Αντιθέτως, η παρακμή της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και η άνοδος του αυταρχισμού έχουν επίσης συνδεθεί με την υποβάθμιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και την αύξηση της ρητορικής μίσους.