Ουγκάντα: Υπογράφτηκε ο αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος με ισόβια και θανατική ποινή

29/05/2023
από
Ουγκάντα
Ουγκάντα

Η Ουγκάντα έχει από σήμερα, έναν από τους πιο σκληρούς νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο, ο οποίος περιλαμβάνει ισόβια κάθειρξη και θανατική ποινή.

Σήμερα, Δευτέρα, 29 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Yoweri Museveni, υπέγραψε το νομοσχέδιο της χώρας κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε νόμο. Η νέα νομοθεσία, που ονομάζεται Νόμος κατά της Ομοφυλοφιλίας του 2023, επιφέρει μερικές από τις πιο σκληρές ποινές στον κόσμο.

Σύμφωνα με αυτό, η ενασχόληση με σεξουαλικές ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις εγκυμονεί τον κίνδυνο της ισόβιας κάθειρξης και οι κατηγορίες της λεγόμενης «επιβαρυμένης ομοφυλοφιλίας», συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, ενώ είσαι οροθετικό άτομο, νομικά δικαιολογούν τη θανατική ποινή.

Όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με τον νέο νόμο, όποιο άτομο στην Ουγκάντα κάνει εκστρατεία για τα ΛΟΑΤΚΙ+δικαιώματα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 20 ετών. Αυτό περιλαμβάνει οποιεσδήποτε ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ υπεράσπισης στη χώρα.

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντα ενέκρινε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας του 2023 στις 21 Μαρτίου 2023, όταν όλοι εκτός από δύο από τους 389 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

 Στις 2 Μαΐου, ο πρόεδρος της Ουγκάντα έστειλε τη νομοθεσία πίσω στο κοινοβούλιο για να προσθέσει διευκρινηστικές τροπολογίες που ενισχύουν τον νέο νόμο. Οι τροπολογίες διευκρινίζουν ότι, ενώ ο αυτοπροσδιορισμός ως ομοφυλόφιλος δεν αποτελεί τεχνικά ποινικό αδίκημα, η «εμπλοκή σε πράξεις ομοφυλοφιλίας» είναι παράνομη.

Η νέα νομοθεσία στοχοποιεί την ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητα σε μια χώρα όπου τα άτομα με ομόφυλες σχέσεις υπόκεινται ήδη σε διακρίσεις και διώξεις βάσει του νόμου της αποικιακής εποχής και οι ακτιβιστές ανησυχούν πολύ για τις επιπτώσεις της τελευταίας εξέλιξης.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζουν στην Ουγκάντα βιώνουν μεγάλο φόβο άγχους που σχετίζεται με την ασφάλειά τους. Πολλά ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους ή εκδιώκονται, καθώς άλλα αναμένουν ότι οι διακρίσεις και η βία κατά των κουήρ ατόμων θα αυξηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, Clare Byarugaba, δήλωσε: «Ο πρόεδρος της Ουγκάντα νομιμοποίησε σήμερα την ομοφοβία και την τρανσφοβία που υποστηρίζεται από το κράτος. Είναι μια πολύ σκοτεινή και θλιβερή μέρα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τους συμμάχους μας, και όλη την Ουγκάντα».

Τους τελευταίους μήνες, πολλές ομάδες ακτιβιστών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουγκάντα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν το αρχικό νομοσχέδιο τον Μάρτιο.

Παρά τη διαδεδομένη κριτική σε όλο τον κόσμο, ο νόμος έχει γενικά διατηρήσει τη δημόσια υποστήριξη στην Ουγκάντα και ένας αυξανόμενος αριθμός αφρικανικών εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και της Γκάνας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν και τη δική τους νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εγκαταλείπουν την Ουγκάντα μετά από τη ψήφιση του ομοφοβικού νομοσχεδίου
Δες και αυτό!