Ουγκάντα: Ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος δυσχεραίνει την οικονομία της χώρας

11/10/2024
από
Ο πρόσφατος αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος της Ουγκάντας θα μπορούσε να έχει κοστίσει στη χώρα έως και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το έτος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο Νόμος Κατά της Ομοφυλοφιλίας (AHA), ο οποίος επισύρει τη θανατική ποινή για το αδίκημα της «βαριάς ομοφυλοφιλίας», υπεγράφη από τον πρόεδρο Yoweri Museveni τον Μάιο του 2023. Η ομοφυλοφιλία ήταν ήδη παράνομη στην Ουγκάντα, αλλά η νέα νομοθεσία ενίσχυσε τον νόμο, μεταξύ άλλων με την ποινικοποίηση της «προώθησης» της ομοφυλοφιλίας.

Κατά το έτος που τέθηκε σε ισχύ, οι ΛΟΑΤΚΙ+ κάτοικοι της Ουγκάντας αντιμετώπισαν σημαντική αύξηση της κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, επιθέσεων και συλλήψεων.

Τώρα, σε μια νέα μελέτη, το Open for Business εκτιμά ότι ο νόμος έχει κοστίσει στη χώρα από 429 εκατομμύρια ευρώ έως 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι απώλειες περιλαμβάνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη διεθνή βοήθεια, το εμπόριο και τον τουρισμό και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις ζωές των ατόμων εκεί.

Ο AHA έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές, διασημότητες και πολιτικούς παγκοσμίως, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να υπόσχεται να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ουγκάντα.

Το Open for Business, το οποίο ερευνά τις οικονομικές επιπτώσεις των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικών, δήλωσε ότι οι συνδυασμένες απώλειες για μια πενταετή περίοδο θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο – ενδεχομένως στο ιλιγγιώδες ποσό των περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής για την οικονομία της χώρας. Η πιθανή απώλεια ταλέντων και παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με το αυξημένο στίγμα και τις διακρίσεις, βαθαίνει περαιτέρω τις οικονομικές αδυναμίες της Ουγκάντας και υπονομεύει τις προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», δήλωσε ο συνασπισμός παγκόσμιων εταιρειών.

Η νέα νομοθεσία τροφοδότησε έξαρση της κακοποίησης σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μέσα σε λίγους μήνες από την ψήφισή της. Ο συνασπισμός Convening for Equality ανέφερε 306 παραβιάσεις δικαιωμάτων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των θυμάτων, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του περασμένου έτους.

Ένας κουήρ ακτιβιστής στην Ουγκάντα, ο Arthur Kayima, χαρακτήρισε τον νόμο «άθλιο», προσθέτοντας: «Αντί να επικεντρωθεί στα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ουγκάντα, ο Museveni [προκαλεί] αντιπερισπασμό επιτιθέμενος στο θεμελιώδες δικαίωμά μας να υπάρχουμε».




Δες και αυτό!