Ουγκάντα: ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής κατηγορεί τους πολιτικούς για την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε

08/01/2024
από
Αφού βγήκε από το νοσοκομείο, ο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής Steven Kabuye από την Ουγκάντα, κατηγόρησε τους πολιτικούς για τη βίαιη ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε.

Ο Kabuye, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης «Colored Voice Truth to LGBTQ» έμεινε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο αφού «μαχαιρώθηκε σχεδόν θανάσιμα» την περασμένη εβδομάδα από δύο άνδρες λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του.

Το γραφικό βίντεο που ανέβηκε στον λογαριασμό του Kabuye στο X, τον δείχνει να κείτεται στο έδαφος με το χέρι του κομμένο και ένα μαχαίρι καρφωμένο στο στομάχι του.

Πρόκειται για την τελευταία λοατκιφοβική επίθεση μετά την εισαγωγή του ευρέως καταδικασμένου αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου της χώρας.

Ο νόμος, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Yoweri Museveni, επιβάλλει τη θανατική ποινή για αυτό που αποκαλεί «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία», η οποία περιλαμβάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα με ανάπηρα άτομα και άτομα που ζουν με HIV.

Έχει επίσης υποκινήσει την έξαρση των στοχευμένων επιθέσεων και της παρενόχλησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από πολίτες αλλά και την αστυνομία.

Ενώ νοσηλευόταν για τα τραύματά του στο νοσοκομείο, ο Kabuye δήλωσε στο NBC News ότι  για τα σημερινά επίπεδα μισαλλοδοξίας στην Ουγκάντα κατηγορεί τους πολιτικούς «που χρησιμοποιούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ως αποδιοπομπαίο τράγο για να απομακρύνουν τον κόσμο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη χώρα».

Η θανατηφόρα επίθεση του Kabuye σημειώθηκε μόλις ένα μήνα μετά την επιστροφή του στην Ουγκάντα.

Ο ακτιβιστής είχε αυτοεξοριστεί στην Κένυα τον Μάρτιο, αφού είχε στοχοποιηθεί με απειλές κατά της ζωής του, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Colored Voice Truth to LGBTQ,Hans Senfuma.

Ο Kabuye είναι ένα από τα πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αναγκάστηκαν να βάλουν τη ζωή τους σε παύση και να κρυφτούν αφού κινδύνευαν σοβαρά.

Μιλώντας στο The Guardian, μια τρανς γυναίκα, η Arianna, αποκάλυψε ότι δέχτηκε επίθεση από έναν εξαγριωμένο όχλο που συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι της τον Οκτώβριο, μετά από τη διαρροή ενός βίντεο στο TikTok που την κατηγορούσε ψευδώς ότι επιβάλλει τη χορήγηση ορμονών σε νεαρούς άνδρες.

«Όταν με είδαν, άρχισαν να με αρπάζουν και να φωνάζουν ότι πρέπει να πεθάνω», δήλωσε η Arianna στο άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή (7 Ιανουαρίου). «Το μόνο πράγμα που θυμάμαι μετά ήταν ότι ξύπνησα στο νοσοκομείο».

Η Arianna ξυλοκοπήθηκε τόσο άσχημα που έπεσε σε κώμα για δύο εβδομάδες και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να έχει μώλωπες στο σώμα της.

Τώρα μένει σε ένα ασφαλές σπίτι στα περίχωρα της Καμπάλα, μαζί με άλλα 20 τρανς άτομα, τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ για να μην τα ανακαλύψουν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Δεν έχουμε καμία ελευθερία», δήλωσε η ίδια. «Δεν μπορώ να πάω στην αγορά, δεν μπορώ να δουλέψω, γιατί αν βγω έξω, θα γίνω στόχος».

Ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος έχει καταδικαστεί ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι θα περιορίσουν τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους από την Ουγκάντα.

Ο Joe Biden περιέγραψε τον ομοφοβικό νόμο της Ουγκάντας ως «σοβαρή παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε κάθε νέο δανεισμό προς την αφρικανική χώρα, επειδή ο αμφιλεγόμενος νόμος της «έρχεται σε θεμελιώδη αντίθεση με τις αξίες του Ομίλου της».

Παρόλα αυτά, οι πολιτικοί και ο πρόεδρος της Ουγκάντας, δεν έχουν δείξει σημάδια υποχώρησης ή χαλάρωσης όσον αφορά τον επικίνδυνο νόμο.
Δες και αυτό!