Ουγκάντα: Ακτιβιστής εγκαταλείπει τη χώρα λόγω του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου

04/11/2024
από
Ένας 26χρονος ακτιβιστής αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να φύγει από την Ουγκάντα, αφού δέχθηκε απειλές λόγω της υποστήριξής του προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Εκτός από το έργο του με τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Earth Volunteers, ο Nyombi Morris, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως στρέιτ, έχει μιλήσει ανοιχτά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ουγκάντα από τότε που η αδελφή του βίωσε outing και αποβλήθηκε από το σχολείο, σύμφωνα με το The Guardian.

Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός του Morris, κυρίως σε εκστρατείες κατά του αγωγού αργού πετρελαίου της ανατολικής Αφρικής (EACOP), τον έχει οδηγήσει και στο παρελθόν να δεχθεί απειλές. Αλλά αφότου οι ταμπλόιντ εφημερίδες άρχισαν να αναφέρουν ψευδώς ότι είναι γκέι και ότι «προωθεί την ομοφυλοφιλία», φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να διωχθεί βάσει του «νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας» της Ουγκάντας.

Ο νόμος, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Yoweri Museveni, τον Μάιο του 2023, τιμωρεί τη λεγόμενη «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» με θανατική ποινή και επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης για «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» ομοφυλοφιλικών «δραστηριοτήτων». Ο νόμος απαγορεύει ακόμη και τον αυτοπροσδιορισμό ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ουγκάντα.

Ο νόμος έχει καταδικαστεί έντονα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τον πρόεδρο Joe Biden, ακόμη και τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Οι συνέπειες είναι τρομακτικές», δήλωσε ο Morris στο The Guardian. «Από τότε που ξεκίνησαν αυτές οι διεκδικήσεις, οι άνθρωποι φοβούνται να συσχετιστούν μαζί μου επειδή κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν [γκέι] ακτιβιστές».

Ο Morris έχει κατηγορηθεί στο διαδίκτυο ότι χρησιμοποιεί την επιρροή του για να «προωθήσει ξένες ιδεολογίες» και ότι στρατολογεί μαθητές γυμνασίου σε «γκέι κλαμπ» μέσω του ακτιβισμού του για το περιβάλλον. Τα σχολεία άρχισαν να αποσύρονται από προγράμματα με τους Earth Volunteers. Η μητέρα του Morris ειδοποιήθηκε ότι του είχε απαγορευτεί η είσοδος στο χωριό τους και αργότερα ανακρίθηκε από την αστυνομία, η οποία κατέσχεσε το τηλέφωνό της, σχετικά με το πού βρισκόταν. Τα αδέλφια του αποβλήθηκαν επίσης από το σχολείο.

Ο ίδιος ο Morris δέχτηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο οποίο τον απείλησαν με βιασμό και σύλληψη. Τελικά κρύφτηκε και κατάφερε να διαφύγει στη Δανία, όπου υπέβαλε αίτηση για άσυλο, σύμφωνα με το The Guardian.

«Δεν μπορώ να επιστρέψω στην Ουγκάντα γιατί πολιτικά δεν είμαι στην ίδια σελίδα με την κυβέρνηση και αυτό θέτει τη ζωή μου σε κίνδυνο», δήλωσε ο Morris.

Ο Roland Ebole της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία πρόσφατα δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την επίδραση που έχει ο αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμος στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα, δήλωσε ότι η περίπτωση του Morris δείχνει τις εκτεταμένες συνέπειες του νόμου.

«Λόγω του τιμωρητικού χαρακτήρα του αντί-γκέι νόμου, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι πολιτικοί ακτιβιστές αντιμετωπίζουν την απειλή να κατηγορηθούν οι ίδιοι ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+, μόνο και μόνο για να τους φιμώσουν ή να τους εκφοβίσουν, ώστε να σιωπήσουν», εξήγησε ο Ebole.

«Ο υπερβολικός ζήλος των αρχών για τη διενέργεια συλλήψεων ή τη δίωξη αυτών των υποθέσεων σημαίνει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν σωστές έρευνες», πρόσθεσε ο Ebole. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία χρησιμοποιεί τους αυστηρούς νόμους και τις ποινές για να εκβιάσει [τους συλληφθέντες]».

Ο Morris δήλωσε ότι η ζωή και η εργασία του έχουν σταματήσει ενώ περιμένει την απόφαση για το καθεστώς ασύλου του στη Δανία. Είπε ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει παγώσει και μετά βίας μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες με το επίδομα που του παρέχει η κυβέρνηση της χώρας. Αλλά ενώ περιέγραψε τη δοκιμασία ως «πρόκληση», δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του. 

«Δεν μπορώ να σταματήσω τώρα», δήλωσε. «Πρέπει να γίνω μέρος της λύσης για την κλιματική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό είναι που με κρατάει σε εγρήγορση».




Δες και αυτό!