Οι πρόσφατες ομοφοβικές επιθέσεις αλλά και η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου παρακίνησαν τη βρετανική εφημερίδα “Guardian” να ασχοληθεί με το φαινόμενο της ομοφοβίας στη χώρα μας.
Το ρεπορτάζ που ανήκει στη δημοσιογράφο Ελενα Σμιθ προσπαθεί να καταγράψει τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η LGBT κοινότητα, ενώ κάνει λόγο για πενιχρά αποτελέσματα στο θέμα της προστασίας των θυμάτων.
“Η βία προς τους ομοφυλόφιλους θα αυξηθεί μετά το αντιρατσιστικό”
Επισημαίνει, παράλληλα, την στάση της πολιτείας απέναντι στο όλο θέμα, με αφορμή και τις δηλώσεις στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ Τάσου Νεράτζη, ο οποίος στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανακάλυψε πως «στην Ολλανδία υπάρχουν κόμματα που αναγνωρίζουν την παιδοφιλία» και σε ένα ομοφοβικό κρεσέντο τόνισε χαρακτηριστικά: «Τι θα κάνουμε θα το υιοθετήσουμε και εμείς; Υπάρχουν επίσης οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία, τι θα κάνουμε θα το υιοθετήσουμε και εμείς; Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να βρει θέση σε εμάς!»
Oπως σημειώνει ο Guardian, με τη συζήτηση σε αυτά τα επίπεδα, το αποτέλεσμα του νέου νόμου στην προστασία των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών θα είναι μικρό, τη στιγμή που οι επιθέσεις εναντίον τους αυξάνονται συνεχώς.
H Eλενα Σμιθ υποστηρίζει πως αντί ο νόμος αυτός να περιορίσει τα εγκλήματα, θα κάνει τη βία να ανθίσει και πως τελικά επικράτησαν οι απόψεις της Δεξιάς και της Εκκλησίας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά μιλώντας στην εφημερίδα τόνισε πως ο αντιρατσιστικός νόμος καλύπτει κατ’ όνομα τους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες, τη στιγμή που από το 2012 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 400 ρατσιστικές επιθέσεις.
Για τον Πέτρο Τατσόπουλο είναι σημαντική παράλειψη η άρνηση της προστασία των γκέι, «έχουμε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων γι’ αυτό και ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα. Ο νόμος εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτοί οι άνθρωποι είναι δεύτερης κατηγορίας στην κοινωνίας. Προλειαίνει το έδαφος για νέες διακρίσεις από την πίσω πόρτα».
Πιέζοντας ακόμα περισσότερο ο επίτροπος της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαίωματα, Νιλς Μούιζνιεκς επισήμανε πως, «η αναφερόμενη αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων και η συνέχιση των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα σηματοδοτούν την επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία προκειμένου να εξαλειφθούν οι επιθέσεις μισαλλοδοξίας, της ρητορικής του μίσους και της βίας στη χώρα».
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί τέλος, τη μαρτυρία ενός ανθρώπου που δέχθηκε επίθεση, τόσο αυτός, όσο και ο σύντροφος του ενώ περπατούσαν στο κέντρο της Αθήνας.