Orlando LGBT+: Καταγγελία για ομοτρανσφοβικές απόψεις σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

27/03/2024
από
Στις 7-3-24 διεξήχθη, υπό την αιγίδα του ΕΚΚΑ ημερίδα με θέμα «Αναδοχή – Τεκνοθεσία. Κοινωνικά ζητήματα, προκλήσεις και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Η ημερίδα απευθυνόταν σε επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, κυρίως κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, είχαν προσκληθεί επαγγελματίες από τον χώρο της παιδικής προστασίας, αλλά ήταν ανοιχτή και στο ευρύ κοινό και μεταδιδόταν ζωντανά μέσω streaming. Παραμένει δε έως σήμερα διαθέσιμη για το κοινό.

Το Orlando LGBT+ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που μας απευθύνθηκε και συμμετείχε με εισήγηση της Νάνσυς Παπαθανασίου, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, επιστημονικά συνεπεύθυνης του φορέα μας και διδάσκουσα σχετικού μαθήματος στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στη θεματική ενότητα «Κοινωνικο – ηθικά ζητήματα και προκλήσεις-αναδοχή και τεκνοθεσία στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα». Ο τίτλος της εισήγησης της Δρ. Παπαθανασίου, όπως είχε ζητηθεί ήταν «Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών σε ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες – Ερευνητικά δεδομένα». Στην ίδια θεματική ενότητα είχαν κληθεί επίσης, μεταξύ άλλων, για να τοποθετηθούν στο θέμα  η Επικ. Καθηγήτρια Βασιλική Χρήστου (Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ), η κα Μαριέλλα Μιχαηλίδου (Ειδική Παιδικής Προστασίας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα), ο κ. Γ. Μάτσος (διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου), δικηγόρος και ο Ε. Κουσούλης (πολιτικός επιστήμονας).

Οι δύο τελευταίοι ομιλητές επελέγησαν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη ενότητα παρότι δεν είχαν σπουδές ή σχετική εμπειρία ως επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής στήριξης με ετερόφυλες ή ομόφυλες οικογένειες: συγκεκριμένα. ο κ. Μάτσος είναι Δρ. Φορολογικού Δικαίου και ο κ. Κουσουλής σπούδασε την πολιτική, τα φαινόμενα εξουσίας, στην Ελλάδα και τη Γαλλία, όπως αναφέρει ο ίδιος στον επαγγελματικό του ιστότοπο.

Και οι δύο αυτοί ομιλητές αμφισβήτησαν όλα τα ερευνητικά δεδομένα και τις επίσημες θέσεις επίσημων διεθνών και εγχώριων φορέων και οργανισμών που παρουσίασε η Δρ. Παπαθανασίου, χωρίς να προσφέρουν επιστημονικό αντίλογο ή αντίστοιχα δεδομένα, κάνοντας μόνο γενικόλογες αναφορές στην προσωπική  τους γνώμη και σε δύο μεμονωμένους έλληνες επιστήμονες (την παιδοψυχίατρο κα. Κ. Προκοπάκη και τον παιδίατρο κ. Α. Δαρζέντα, των οποίων οι γνώμες αποκλίνουν από τους επίσημους διεθνείς επιστημονικούς φορείς). Επιπλέον, επικαλέστηκαν αντιεπιστημονικές απόψεις για το τι ορίζει την καταλληλότητα των γονέων, παθολογιοποίησαν τα ομόφυλα ζευγάρια, και συνολικά ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους χρησιμοποιώντας ακραιφνή ομοφοβικό λόγο, προτάσσοντας τις προσωπικές τους απόψεις ως επιστημονικό λόγο, με προφανή και πρωτοφανή έλλειψη οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης και βασιμότητας.

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από τις απόψεις που εξέφρασαν οι συγκεκριμένοι ομιλητές:

κ. Μάτσος: «Το ερώτημα… είναι καλύτερα το παιδί να εντάσσεται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, ή σε οικογένεια μόνο με μητέρες ή μόνο με πατέρες, προσωπικά δεν μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη ότι είναι το ίδιο πράγμα, πιστεύω, ότι το παιδί χρειάζεται και πατέρα και μητέρα, και έθεσε το ερώτημα η κα Παπαθανασίου ποιος το ορίζει αυτό, η απάντηση είναι η φύση το όρισε, δεν όρισε μόνο ωάριο και σπερματοζωάριο αλλά όρισε και διαφορετικές συναισθηματικές παραστάσεις από την μητέρα και από τον πατέρα οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για το κάθε παιδί.  Θα έλεγα λοιπόν ότι πολύ καλά η κοινωνία σεβάστηκε την διαφορετικότητα αλλά ίσως και η διαφορετικότητα θα πρέπει να σεβαστεί τον εαυτό της και να μην επιζητήσει κάτι το οποίο η ίδια η φύση δεν όρισε ότι μπορεί να το έχει. Ευχαριστώ.»

κ. Κουσουλής: «…Άκουσα προηγουμένως από την κυρία δεν θυμάμαι το όνομά σας, την κα Παπαθανασίου ζητώ συγγνώμη η οποία αναφέρθηκε σε αποδείξεις, επιστημονικές μελέτες κλπ. Ως επιστήμονας αμφισβητώ ευθέως αυτή τη καταγραφή. Γιατί το αμφισβητώ, όχι με την απόλυτη έννοια, αλλά με την έννοια της χρήσης των λέξεων. Δεν υπάρχει επιστημονική καταγραφή στα κοινωνικά φαινόμενα….»

Αν και θα περιμέναμε από την ηγεσία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προσκαλέσει τους ομιλητές να σεβαστούν τα επιστημονικά δεδομένα, ειδικά απέναντι σε ομοφοβικές θέσεις και απόψεις που εναντιώνονται στην ίδια του τη θεσμική αποστολή που είναι μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού (βάσει του ίδιου του ιδρυτικού του νόμου άρθρο 48 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ Α΄ 130), η πρόεδρος του ΕΚΚΑ κα. Δεδούλη παρενέβη, όταν το κοινό διαμαρτυρήθηκε, και προέτρεψε το κοινό να σεβαστεί όλες τις απόψεις, λέγοντας:

«Ως πρόεδρος του οργανισμού θα πάρω τον λόγο. Δεν ήρθαμε εδώ για να μαλώσουμε. Έχουμε διαφορετικές απόψεις. Άλλοι μπορεί να συμφωνούν με αυτό , άλλοι μπορούν να διαφωνούν, δεν σημαίνει κάτι…. και τα…. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν έδειξαν ότι το 60% -70% του κόσμου είναι κατά του νόμου, αυτό τι σημαίνει; Εμείς εδώ πέρα ήρθαμε να διερευνήσουμε ορισμένα πράγματα, δεν ήρθαμε να μαλώσουμε, ούτε ο κος Λυμβαίος, ούτε ο κος Κουσούλης ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας (…) γι’αυτό λίγο ηρεμία σας παρακαλώ».

Από τα παραπάνω προκύπτει μία σειρά ερωτημάτων:

-Για ποιο λόγο κρίθηκε απαραίτητη η συμπερίληψη των συγκεκριμένων ομιλητών σε μία επιστημονική ημερίδα και τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, αφού δεν είχαν καμία σχετική  επιστημονική ή επαγγελματική γνώση,

-Γιατί η διοίκηση του ΕΚΚΑ έκρινε σκόπιμο να ακουστούν οι συγκεκριμένες, αντιεπιστημονικές και ομοφοβικές απόψεις  σε μια ημερίδα που στόχο είχε την ενημέρωση και επιμόρφωση των επαγγελματιών ψυχοκοινωνικής υγείας για τις νέες μορφές οικογένειας και γονεϊκότητας;

-Πως θα βοηθήσει τους επαγγελματίες να κατανοήσουν τα επιστημονικά δεδομένα και να ξεπεράσουν τα δικά τους προσωπικά στερεότυπα, όταν με τη στάση του δημιουργεί σύγχυση, συμψηφίζει επιστημονικά δεδομένα με αντιεπιστημονικές προσωπικές θέσεις και  μη παίρνοντας ξεκάθαρη θέση κατά της ομοφοβίας;

-Εν τέλει, πως η διοίκηση του ΕΚΚΑ υπηρετεί την αποστολή του για την αναδοχή και την τεκνοθεσία, όταν προωθεί ξεκάθαρα ομοφοβικές απόψεις που οδηγούν στην εγκαθίδρυση και τη διαιώνιση των διακρίσεων ενάντια στα ομόφυλα ζευγάρια;

Ως επιστημονικός φορέας που εξειδικεύεται στην ψυχοκοινωνική στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των οικογενειών τους καλούμε το ΕΚΚΑ και την πρόεδρό του να πάρουν δημόσια σαφή θέση για τη θέση του σε σχέση με όσα ακούστηκαν στην εν λόγω ημερίδα.

Ταυτόχρονα καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου για την ισότητα στο γάμο και να αξιολογήσει την καταλληλόλητα των μελών του ΔΣ ως προς την εκπλήρωση της θεσμικής του αποστολής.

Σε μία δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει απαγόρευση έκφρασης όλων των απόψεων. Παρόλα αυτά εδώ κρίνουμε την αναγκαιότητα, τη σκοπιμότητα και τις συνέπειες που έχουν τέτοιες απόψεις, όταν εκφράζονται στο πλαίσιο λειτουργίας ενός συγκεκριμένου φορέα ψυχοκοινωνικής στήριξης, με συγκεκριμένη αποστολή, που οφείλει να ακολουθεί και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Εν τέλει, θα θέλαμε να ξέρουμε ποιες είναι οι συστάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες που υιοθετεί το ΕΚΚΑ ως προς το ζήτημα της γονεϊκότητας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ζευγαριών. Αυτή είναι μία πολύ σαφής ερώτηση που απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις, που να συνοδεύονται όμως και από τις συγκεκριμένες πρακτικές που ακολουθεί ο φορέας στην εφαρμογή τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σχετική ημερίδα παρακάτω:




Δες και αυτό!