Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε σχεδόν όλες τις αναφορές σε τρανς και non-binary άτομα από τον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Μνημείου του Stonewall, αν και εξακολουθεί να υπάρχει μια σύντομη αναφορά στη Μάρσα Π. Τζόνσον.
Το μνημείο της Νέας Υόρκης, το οποίο τιμά την ιστορική εξέγερση του 1969 έξω από το Stonewall Inn, της οποίας ηγήθηκαν μη λευκές μες τρανς γυναίκες, έχει αφαιρέσει τις αναφορές σε τρανς και non-binary άτομα από τη σελίδα της της Υπηρεσίας του Εθνικού Πάρκου.
Μια περιγραφή του μνημείου στην πρώτη σελίδα έχει αντικαταστήσει το ακρωνύμιο LGBTQ+, το οποίο περιλαμβάνει τα τρανς και κουήρ άτομα, με το LGB. Η σελίδα αναφέρει πλέον μόνο τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και τα bi άτομα στην περιγραφή των εξεγέρσεων, καθώς και σε κατηγορίες όπως αυτή για την εκπαίδευση και μια άλλη με τίτλο «LGB Flags» (ΛΟΑ Σημαίες).
Ωστόσο, στην ενότητα «Virtual Fence Exhibit» του ιστότοπου, υπάρχει μια φωτογραφία της τρανς ακτιβίστριας Μάρσα Π. Τζόνσον με τη λεζάντα: «Η Μάρσα Π. Τζόνσον μοιράζει φυλλάδια για την υποστήριξη των γκέι φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης».
Η λεζάντα συνεχίζει: «Η Μάρσα ήταν ιδρυτικό μέλος του Gay Liberation Front (GLF) και συνίδρυσε το Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR) μαζί με τη Σύλβια Ριβέρα».
Κάτω από τη φωτογραφία της Μάρσα Π. Τζόνσον υπάρχει επίσης μια φωτογραφία της της τρανς ακτιβίστριας Σίλβια Ριβέρα, η οποία γράφει: «Η Σίλβια Ριβέρα ξαπλώνει και ποζάρει στην άκρη ενός σιντριβανιού. Σε νεαρή ηλικία η Σίλβια άρχισε να αγωνίζεται για τους γκέι [ανθρώπους] και τα δικαιώματα, ενώ παράλληλα βοηθούσε άστεγες νεαρές drag queens, όπως η ίδια, γκέι νέους και τρανς άτομα. Ήταν συνιδρύτρια της οργάνωσης Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR) μαζί με την Μάρσα Π. Τζόνσον».
Η παραπάνω αναφορά στα «τρανς άτομα» είναι πλέον το μοναδικό σημείο όπου χρησιμοποιείται η λέξη «τρανς» στον ιστότοπο Stonewall.
Η αλλαγή έρχεται στο πλαίσιο μιας ομοτρανσφοβικής προσπάθειας να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές σε ΛΟΑΤΚΙ+ – και ειδικά – τρανς ζητήματα από τους κυβερνητικούς ιστότοπους μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Πάνω από 350 ΛΟΑΤΚΙ+ σελίδες φέρεται να έχουν διαγραφεί από τους κυβερνητικούς ιστότοπους των ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τον HIV.
Οι αλλαγές όμως στην ιστοσελίδα του Stonewall αντιμετωπίζουν σφοδρή κριτική, με ακτιβιστές και οργανώσεις να κατηγορούν τον Τραμπ ότι προσπαθεί να «διαγράψει την ιστορία μας».
Η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση GLAAD εξέφρασε τη λύπη της για τις αλλαγές, λέγοντας ότι αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των «προσπαθειών του Τραμπ να διαγράψει την κληρονομιά των τρανς και κουήρ Αμερικανών».
«Η εξέγερση του Stonewall – μια μνημειώδης στιγμή στον αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα – δεν θα είχε συμβεί χωρίς την καθοδήγηση των τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων», είπε άτομο από την οργάνωση.
Το Stonewall Inn – το ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές – εξέφρασε ομοίως τη λύπη του για τη διαγραφή της ιστορίας του, λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένο και τρομοκρατημένο».
«Αυτή η κραυγαλέα πράξη διαγραφής όχι μόνο διαστρεβλώνει την αλήθεια της ιστορίας μας, αλλά απαξιώνει επίσης την τεράστια συνεισφορά των τρανς ατόμων – ειδικά των μη λευκών τρανς γυναικών», συνέχισε εκπρόσωπος.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: το Stonewall αποτελεί τρανς ιστορία. Η Μάρσα Π. Τζόνσον, η Σίλβια Ριβέρα και αμέτρητα άλλα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα αγωνίστηκαν γενναία, και συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, για να αντισταθούν στα καταπιεστικά συστήματα. Το θάρρος, η θυσία και η καθοδήγησή τους ήταν κεντρικής σημασίας για την αντίσταση που σήμερα γιορτάζουμε ως θεμέλιο του σύγχρονου κινήματος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα».
Το Stonewall Inn, μαζί με την Πρωτοβουλία Stonewall Inn Give Backs, απαίτησαν να αποκατασταθεί άμεσα η λέξη «τρανς», προσθέτοντας ότι στέκονται «ακλόνητα» αλληλέγγυα στην τρανς κοινότητα.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όσο η κληρονομιά των τρανς αδελφών μας διαγράφεται από τα βιβλία της ιστορίας», πρόσθεσαν. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να διορθωθεί αυτή η σοβαρή αδικία».