Ομοσπονδιακός δικαστής του Νιου Χάμσαϊρ ακυρώνει νόμο υπέρ της λογοκρισίας

31/05/2024
από
Σε μια νίκη για την ελευθερία, ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε την Τρίτη ότι ο νόμος του Νιου Χάμσαϊρ για τη λογοκρισία, ο οποίος περιορίζει τις συμπεριληπτικές συζητήσεις στις σχολικές τάξεις, είναι αντισυνταγματικός.

Η απόφαση είναι η πρώτη στη χώρα που ακυρώνει έναν πολιτειακό νόμο που απαγορεύει την εκπαίδευση ζητημάτων γύρω από τη φυλή αλλά και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Το ασαφώς διατυπωμένο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ψηφίστηκε το 2021, τροποποιούσε τους νόμους της πολιτείας για την εκπαίδευση και την απαγόρευση των διακρίσεων και στην ουσία απέκλειε τα συμπεριληπτικά μαθήματα και εκπαιδευτικό υλικό.

Ο νόμος θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να διαγραφούν οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες στα σχολεία και να νομιμοποιηθεί η ρατσιστική συμπεριφορά του παρελθόντος από άλλες ομάδες απλώς με τον αποκλεισμό των θεμάτων, με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε το «Μη λες γκέι» και άλλες αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες σε δεκάδες άλλες πολιτείες.

Μετά την ψήφιση του νόμου, ένας συνασπισμός που περιλάμβανε την ACLU του Νιου Χάμσαϊρ, συνδικάτα εκπαιδευτικών και υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ανάπηρων ατόμων μήνυσε την πολιτεία. Στον συνασπισμό συμμετείχε ένας δάσκαλος που ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να χάσει την άδεια επαγγέλματός του επειδή δίδασκε το «Beloved», ένα μυθιστόρημα του 1987 της Μαύρης βραβευμένης συγγραφέως Toni Morrison, το οποίο πραγματεύεται τις δυσκολίες ενός Μαύρου σκλάβου στις ΗΠΑ, που δραπετεύει από λευκούς κυνηγούς σκλάβων στα μέσα του 1800.

Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων παραβιάζει σαφώς την προστασία του λόγου, σύμφωνα με την ACLU, η οποία ενώθηκε με άλλες οργανώσεις για να εκπροσωπήσει τους εκπαιδευτικούς και τις ομάδες υπεράσπισης που αμφισβητούν τον νόμο.

Οι τροποποιήσεις στους νόμους της πολιτείας για την εκπαίδευση και την απαγόρευση των διακρίσεων «αποθάρρυναν ενεργά τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων από το να διδάσκουν και να μιλούν για τη φυλή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία και την ταυτότητα φύλου εντός και εκτός της τάξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η θυγατρική της ACLU.

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ Paul J. Barbadoro συμφώνησε. Η απόφασή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νόμος ήταν τόσο ασαφής και αόριστος που δεν παρείχε την απαραίτητη καθοδήγηση στους εκπαιδευτικούς σχετικά με το τι μπορούσαν και τι δεν μπορούσαν να συμπεριλάβουν στα μαθήματά τους και ότι προσκαλούσε σε αυθαίρετη και μεροληπτική εφαρμογή – μέχρι και την απώλεια της άδειας διδασκαλίας.

«Οι τροποποιήσεις συνιστούν περιορισμούς στον λόγο που βασίζονται σε απόψεις και δεν παρέχουν ούτε δίκαιη προειδοποίηση στους εκπαιδευτικούς για το τι απαγορεύουν ούτε επαρκή πρότυπα για την επιβολή του νόμου ώστε να αποφευχθεί η αυθαίρετη και μεροληπτική επιβολή», αποφάνθηκε ο δικαστής Barbadoro.  «Συνεπώς, οι Τροποποιήσεις παραβιάζουν την 14η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ». Η 14η τροπολογία λέει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης από το νόμο.

 Εκπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της πολιτείας «εξετάζουν επί του παρόντος την απόφαση του δικαστηρίου και θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του αν θα ασκήσουν έφεση».

Η Megan Tuttle, πρόεδρος της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης της πολιτείας, δήλωσε ότι η αληθινή και ακριβής πληροφόρηση των μαθητών οικοδομεί δεξιότητες κριτικής σκέψης, που είναι θεμελιώδεις για την επιτυχία τους σε όλες τις πτυχές της ζωής.

«Αλλά ο νόμος του Νιου Χάμσαϊρ για τις “απαγορευμένες έννοιες” κατέπνιξε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να παρέχουν μια αληθινή και ειλικρινή εκπαίδευση», δήλωσε η Tuttle. «Οι μαθητές, οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να χαίρονται για αυτήν τη δικαστική απόφαση, η οποία αποκαθιστά την εκπαίδευση της αλήθειας και το δικαίωμα στη μάθηση για όλους τους μαθητές της Πολιτείας».
Δες και αυτό!