Ο Adrian κι ο Clai θέλουν απλώς να αναγνωριστεί η σχέση τους παντού στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τα σύνορα.
Ένα ομόφυλο ζευγάρι έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δικαστήριο σε μια σπάνια υπόθεση με το αίτημα να αναγνωριστεί η σχέση τους – ανεξάρτητα από τα σύνορα.
15 δικαστές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερμηνεύουν τη λέξη «σύζυγος» , στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τις ελεύθερες μετακινήσεις. Ο Adrian Coman κι ο Clai Hamilton είναι το ζευγάρι που πρωταγωνιστεί στην πρωτοποριακή αυτή υπόθεση. Ουσιαστικά όλο αυτό ξεκίνησε επειδή θέλουν ο γάμος τους, που έγινε στο Βέλγιο, να αναγνωριστεί και στη Ρουμανία, την παρτίδα του Adrian.
«Η ρουμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης του συζύγου μου Clai το 2013» , λέει ο Adrain στο Gay Star News. «Έτσι μια θετική απόφαση θα σήμαινε ότι ο Clai θα μπορεί να ζήσει στη Ρουμανία μαζί μου» .
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο θα διευκρινίσει εάν ο ορισμός των συζύγων περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Το αποτέλεσμα αυτό θα σήμαινε ,ότι οι gay σύζυγοι θα έχουν ίσα δικαιώματα διαμονής, σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ. Ο αντίκτυπος της απόφασης θα αλλάξει τη ζωή συζύγων σε ομόφυλους γάμους στις πέντε χώρες, που δεν παρέχουν ήδη το ίδιο δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια. Η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Λετονία θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης των gay ατόμων.
Ο Adrian δηλώνει ότι, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, αν ο σύζυγός του Clai ταξιδέψει στη Ρουμανία, ανεξάρτητα από το σκοπό, θα είναι ξένος σε σχέση με τον Adrian στα μάτια της ρουμανικής κυβέρνησης: “Όταν βρισκόμαστε στη Ρουμανία, αν συμβεί κάτι σ’ έναν από τους δύο, ο άλλος δεν θα είναι «οικογένεια» στα μάτια των υγειονομικών αρχών, των τραπεζών κλπ. Επομένως, η οικογενειακή μας ζωή δεν θα αναγνωριστεί από το κράτος»
Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιονέσκου αναφέρει ότι «οι Ευρωπαίοι δικαστές έχουν την ευκαιρία να διευθετήσουν το ζήτημα μια για πάντα.“