Συνομιλώντας με τον καθηγητή που έπεσε θύμα ομοφοβικού περιστατικού σε σχολείο ενός χωριού στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν στις 29 Ιανουαρίου όταν η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε δύο ομοφοβικά περιστατικά σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στη μία περίπτωση, σύμφωνα με την καταγγελία, «οι μαθητές καταφέρονται ενάντια σε εκπαιδευτικό του σχολείου για τη διαφορετική από τα στερεότυπα έκφραση φύλου». Στην άλλη, «γονείς μαθητών, αιτήθηκαν της απεγγραφής των παιδιών τους από συγκεκριμένα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, επικαλούμενοι “θρησκευτικούς λόγους” που “δεν τους επιτρέπουν να αφήνουν την παιδεία των παιδιών τους αδιάκριτα σε τέτοιες προσωπικότητες” (κάνοντας αναφορά σε έναν καθηγητή και μία καθηγήτρια)». Για τον καθηγητή, μάλιστα, οι γονείς χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία αναρτήσεις που είχε κάνει στο Facebook και αφορούσε στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
«Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν η διευθύντρια του σχολείου ζήτησε να μου μιλήσει για κάτι σοβαρό», μου αναφέρει ο καθηγητής στο τηλέφωνο. «Είχε μιλήσει πρώτα με την άλλη καθηγήτρια και μετά ζήτησε να μιλήσει και με εμένα. Δεν ήξερα τι ήθελε να μου πει. Με ενημέρωσε για τα email που είχε λάβει από δύο μητέρες, με τα οποία γνωστοποιούσαν στο σχολείο τη διαγραφή των παιδιών τους από τα μαθήματά μου στην ενισχυτική διδασκαλία».
Όταν, στη συνέχεια, ρώτησε για τον λόγο που οι μητέρες διέγραψαν τα παιδιά τους, η διευθύντρια τον ενημέρωσε πως είχε να κάνει με κάποιες αναρτήσεις του στο Facebook που αφορούσαν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ο ίδιος ζήτησε να δει τα mail και διαπίστωσε πως οι μητέρες αναφέρονται σε αυτές τις αναρτήσεις ως «πικάντικες».
Εκείνες τις μέρες οι μητέρες συναντήθηκαν με τη διευθύντρια για το θέμα αυτό. «Μπήκαν μέσα στο προφίλ μου και έψαξαν όλες τις αναρτήσεις μου», εξηγεί ο καθηγητής που ως μέλος μιας ΛΟΑΚΤΙ+ ομάδας, της ομάδας Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride, αρκετές φορές κάνει αναρτήσεις με θέμα τη συμπερίληψη και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. «Πρέπει να έφτασαν σε μια ανάρτηση που είχα κάνει το καλοκαίρι με αφορμή το EuroPride στη Θεσσαλονίκη και μιλούσα γλαφυρά για τον έρωτα που πρέπει να είναι ορατός. Αυτή την ανάρτηση αναγνώρισαν ως πικάντικη».
Δυστυχώς, οι κατηγορίες ως προς το πρόσωπό του δεν περιορίστηκαν εκεί, μιας και όπως μου αναφέρει στο στόχαστρο μπήκε και η έκφραση φύλου του. «Αναφέρθηκαν στο ντύσιμό μου. Είπαν ότι φοράω στενά παντελόνια. Σχολιάστηκε μέχρι κι ένα ροζ παγούρι που έχω για να πίνω το νερό μου».
Τον ρωτάω, σχετικά με το πώς το διαχειρίστηκε. Μου εξηγεί πως αν και στεναχωρήθηκε πολύ με όλο αυτό που γινόταν δεν φοβήθηκε. «Αν και στην αρχή όλο αυτό με ισοπέδωσε, αποφάσισα να απαντήσω με υπερηφάνεια», μου λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή είχε την υποστήριξη της διευθύντριας. Την ίδια μέρα που του μίλησε η διευθύντρια βρέθηκε στις εκλογές της ΕΛΜΕ και μίλησε σε μια συνδικαλίστρια για το περιστατικό. «Οι περισσότερες παρατάξεις πήραν το μέρος μου και το ΔΣ προχώρησε μετά από λίγο καιρό στην ανακοίνωση του περιστατικού». Για τον ίδιο είναι σημαντικό που βρήκε υποστήριξη όταν αποφάσισε να μιλήσει. Πέρα από την Ε’ ΕΛΜΕ, μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε ανακοίνωση δύο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις/ομάδες (Sylvia Rivera και Rainbow Seniors), αλλά και η δημοτική παράταξη «Πόλη Aλλιώς» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Πλέον, ο καθηγητής δουλεύει σε άλλο σχολείο, κάτι που όπως μου λέει «δεν σχετίζεται με το ομοφοβικό περιστατικό», αλλά με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας που βρήκε, πολύ πιο κοντά στον τόπο διαμονής του και με περισσότερες ώρες, άρα και μεγαλύτερο μισθό και περισσότερη προϋπηρεσία. Τον ρωτώ πώς νιώθει τώρα μετά από όλα αυτά. «Παρά το αρχικό μου σοκ, ήμουν αποφασισμένος (πριν μάθω ότι θα αλλάξω σχολείο) να επιστρέψω μετά τις γιορτές και να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου», μου απαντά. «Αν δίσταζα να φορέσω μια μπλούζα επειδή είναι ροζ, τώρα θα τη φοράω χωρίς δεύτερη σκέψη. Πλέον, θα εμφανίζομαι ακριβώς όπως είμαι και θέλω!».