Ένα ομοφοβικό και τρανσφοβικό φυλλάδιο βρέθηκε κολλημένο στις ανακοινώσεις της σχολής ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Το φυλλάδιο φαίνεται να ειρωνεύεται – χρησιμοποιώντας κακοποιητικές εκφράσεις – ένα σχήμα φοιτητ(ρι)ών με το όνομα «Μαφάλντα» που δρα στη σχολή με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που φοιτούν, ώστε αυτά να αισθάνονται ασφαλή. Το σχήμα δεν κατεβαίνει στις φοιτητικές εκλογές, ούτε στηρίζεται από κάποιο κόμμα.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη του σχήματος, «από τη μέρα που ξεκινήσαμε να δρούμε σαν σχήμα, κάναμε πολύ ξεκάθαρες τις πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις μας. Όταν απευθυνόμαστε στα συμφοιτητ@ μας, χρησιμοποιούμε πάντα ουδέτερο πρόσωπο, σεβόμενοι τα pronouns όλων και ειδικά των non binary συμφοιτών μας που τόσο παλεύουν να επιβιώσουν και να αναγνωριστούν σε ένα Πανεπιστήμιο που όλ@ είναι εναντίον τους. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει εμφανή τη στήριξη μας στην lgbtqia+ κοινότητα, θέλοντας να τους δείξουμε πως ανάμεσα μας θα έχουν πάντα ένα ασφαλές μέρος για να υπάρχουν και δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους απέναντι στις επιθέσεις».
Δυστυχώς, όμως, για κάποιους ο σεβασμός του σχήματος στον αυτοπροσδιορισμό και στη συμπεριληπτικότητα αποτελούν στοιχείο χλευασμού.
«Πριν λίγες μέρες, ανακαλύψαμε πως κάποιος είχε κολλήσει στις ανακοινώσεις της σχολής αυτό το χαρτί, το οποίο προφανώς διαβάστηκε από πολλ@. Δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά τι λένε για εμάς, αλλά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν γίνονται αισχρές ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις στους τοίχους της σχολής μας. Ένα μέρος που θα έπρεπε καθέν@ μας να νιώθει ασφάλεια να υπάρχει, χωρίς διακρίσεις, έγινε ένα μέρος από το οποίο πηγάζει έντονο και ατόφιο μίσος. Ενημερώσαμε τον εκπρόσωπο των φοιτητών, αλλά δεν έχει βγει ακόμη κάποια ανακοίνωση από τη πλευρά του φοιτητικού συλλόγου», τονίζουν τα μέλη της ομάδας σε ένα mail που μου έστειλαν, ξεκαθαρίζοντας ότι: «εμείς δεν θα γυρίσουμε τη πλάτη σε κανέν@ και σας στέλνουμε αυτό το μήνυμα για να γνωστοποιήσουμε το γεγονός, να δείξουμε στο ευρύτερο κοινό τι γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και πάνω από όλα να αποδείξουμε στη κοινότητα ότι κανέν@ δεν είναι μόνο του. Το μόνο που μας έχει μείνει στη κοινωνία που ζούμε είναι η αλληλεγγύη».