Οικογένειες και γιατροί μηνύουν το Τέξας για αντί-τρανς νόμο

18/07/2023
από
Twitter/Greg Abbott
Πέντε οικογένειες, τρεις επαγγελματίες υγείας και δύο προοδευτικές οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης κατέθεσαν αγωγή για να σταματήσουν την απαγόρευση του Τέξας για την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο, η οποία θα αναγκάσει τα τρανς έφηβα άτομα να κάνουν detransition.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott (R) υπέγραψε το S.B. 14 σε νόμο τον περασμένο Ιούνιο. Ο νόμος ότι οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφούν ορμόνες ή αναστολείς της εφηβείας και δεν μπορούν να κάνουν χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου σε ανηλίκους (κάτι που είναι ήδη εξαιρετικά σπάνιο). Λέει επίσης ότι όλοι οι νέοι που λαμβάνουν σήμερα τέτοια περίθαλψη πρέπει να σταματήσουν την αγωγή τους – ουσιαστικά τους αναγκάζει να κάνουν detransition.

Η μήνυση υποστηρίζει ότι το S.B. 14 παραβιάζει το Σύνταγμα του Τέξας, και συγκεκριμένα τη ρήτρα της δέουσας εφαρμογής του νόμου, η οποία, όπως λένε, προστατεύει το δικαίωμα των γονέων να λαμβάνουν αποφάσεις για την ιατρική περίθαλψη των παιδιών τους χωρίς κρατική παρέμβαση. Η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο υποστηρίζεται από μεγάλες ιατρικές οργανώσεις, όπως η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, η Ενδοκρινική Εταιρεία και η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση.

Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των γιατρών σύμφωνα με το Σύνταγμα του Τέξας, καθώς δεν τους επιτρέπει να ασκούν το επάγγελμά τους, καθώς και το δικαίωμα των τρανς νέων να αντιμετωπίζονται ισότιμα ανεξαρτήτως φύλου. Η αγωγή σημειώνει ότι το S.B. 14 δεν απαγορεύει στην πραγματικότητα καμία συγκεκριμένη διαδικασία. Αντίθετα, οι διαδικασίες απαγορεύονται μόνο όταν οι τρανς νέοι προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

«Η απαγόρευση δεν κάνει τίποτα για την προστασία της υγείας ή της ευημερίας των ανηλίκων», αναφέρει η αγωγή. «Αντιθέτως, απειλεί σοβαρά την υγεία και την ευημερία των εφήβων με δυσφορία φύλου, αρνούμενη την πρόσβασή τους σε τεκμηριωμένη, ιατρικά αναγκαία και συχνά σωτήρια θεραπεία».

Ένας από τους ενάγοντες είναι το 16χρονο τρανς αγόρι «Nathan Noe» και η μητέρα του. Η καταγγελία αναφέρει ότι είχε σοβαρό άγχος και συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής πριν αρχίσει να παίρνει τεστοστερόνη. Η μητέρα του λέει ότι άρχισε να αλλάζει γύρω στα έντεκα, όταν κλείστηκε στον εαυτό του και οι βαθμοί του έπεσαν. Οι γονείς του άρχισαν να τον διδάσκουν στο σπίτι και στη συνέχεια, στα 13 του άρχισε να έχει έμμηνο ρύση.

«Η περίοδος ήταν τόσο ενοχλητική για τον Nathan που με δυσκολία έβγαινε από το δωμάτιό του και όταν το έκανε, κουλουριαζόταν στον καναπέ και έμοιαζε στεναχωρημένος και άδειος», αναφέρει η αγωγή.

Σύντομα έκανε come out ως τρανς και η μητέρα του τον πήγε στο γιατρό του, ο οποίος γνώρισε την οικογένεια με διάφορους άλλους ειδικούς γιατρούς. Ανάμεσά τους ήταν ένας γιατρός που ειδικευόταν στη δυσφορία φύλου, ο οποίος χορήγησε στον Nathan τεστοστερόνη.

«Η χορήγηση τεστοστερόνης μεταμόρφωσε τη ζωή του Nathan: ανέκτησε το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που αγαπάει, όπως το τραγούδι και το κολύμπι- απέκτησε νέα αυτοπεποίθηση που του επιτρέπει να δημιουργεί και να διατηρεί υγιείς σχέσεις- και διαπρέπει και πάλι στο σχολείο», αναφέρει η αγωγή.

Η αγωγή αναφέρει ότι ετοιμαζόταν για το top surgery, το οποίο όμως ακυρώθηκε μετά την υπογραφή του S.B. 14. Οι γονείς του αναγκάστηκαν να τον πάρουν εκτός πολιτείας για να συνεχίσουν οποιαδήποτε θεραπεία για τη δυσφορία φύλου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά και το σχολείο, καθώς να αυξηθεί το άγχος της οικογένειας, η οποία περιλαμβάνει δύο μικρότερα παιδιά και την ηλικιωμένη γιαγιά του, η οποία χρειάζεται φροντίδα.

«Αυτός ο νόμος παρεμβαίνει στα γονικά δικαιώματα και την αυτονομία των γονέων να λαμβάνουν ιατρικές αποφάσεις για τα τρανς παιδιά τους. Και φυσικά στα δικαιώματα των ιατρών να συνεχίσουν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους», δήλωσε ο Paul Castillo της Lambda Lega. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να πετύχουν ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσουν τον νόμο να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Τέξας ήταν η 19η πολιτεία που απαγόρευσε την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο των τρανς νέων, και οι συνήγοροι έχουν επιτύχει την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά τέτοιων νόμων σε όλες τις άλλες πολιτείες που τους έχουν ψηφίσει. Μόνο στο Τενεσί, την περασμένη εβδομάδα, ομοσπονδιακό εφετείο ανακάλεσε ασφαλιστικά μέτρα που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως και επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο.
Δες και αυτό!