ΟΗΕ: ανησυχία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

12/05/2023
από
Ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ είναι «βαθιά ανήσυχος» για την αύξηση του μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που τροφοδοτείται από μια «τοξική δημόσια συζήτηση».

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Victor Madrigal-Borloz μοιράστηκε την Πέμπτη (11 Μαΐου) την αξιολόγησή του για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από μια 10ήμερη επίσκεψη.

Είπε ότι η καταχρηστική ρητορική από πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και κοινωνικούς σχολιαστές έχει οδηγήσει σε αύξηση της ρητορικής μίσους κατά περιθωριοποιημένων ομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τα αυξημένα περιστατικά παρενόχλησης, απειλών και βίας που υποκινούνται από προκαταλήψεις κατά των ΛΟΑΤ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξέλεγκτης αύξησης των εγκλημάτων μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.

«Όλα αυτά αποδίδονται – από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων – στον τοξικό χαρακτήρα της δημόσιας συζήτησης γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου».

Σημείωσε επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με τους χρόνους αναμονής για την παροχή φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου στο NHS και την έλλειψη κίνησης στην υπόσχεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη λεγόμενη θεραπεία μεταστροφής. Χαρακτήρισε τις συνεχείς ανατροπές της στο θέμα αυτό «αινιγματικές».

«Οι εναλλαγές αυτής και άλλων αναγκαίων δημόσιων πολιτικών φαίνεται να συνδέονται με τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τα άτομα με διαφορετικό φύλο και τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, δύο τομείς στους οποίους οι πρόσφατες κρατικές ενέργειες προκαλούν ανησυχία», πρόσθεσε.

Η επιστροφή στο “βιολογικό φύλο”

Σχετικά με το άσυλο, είπε ότι οι «τρέχουσες και προβλεπόμενες πολιτικές ασύλου της κυβέρνησης… θα μπορούσαν να ισοδυναμούν ουσιαστικά με απαγόρευση ασύλου, αντίθετα με τα διεθνή πρότυπα του προσφυγικού δικαίου». Πρόσθεσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα «θα μπορούσαν να επηρεαστούν συγκεκριμένα από οποιαδήποτε τέτοια απαγόρευση».

Ενώ ο Madrigal-Borloz επαίνεσε το Ηνωμένο Βασίλειο για την εφαρμογή «ριζικών αλλαγών» και ενός «ισχυρού πλαισίου εγχώριας και διεθνούς νομικής προστασίας» τις τελευταίες δεκαετίες, η άποψή του για το μέλλον ήταν πιο ψύχραιμη.

Ήταν «ιδιαίτερα θορυβημένος» από την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) προς την υπουργό Ισότητας Kemi Badenoch σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του φύλου ως “βιολογικό φύλο” στο πλαίσιο του νόμου περί ισότητας.

Σε μια συνάντηση με την EHRC στις 4 Μαΐου, ο εμπειρογνώμονας «σοκαρίστηκε όταν άκουσε ότι η EHRC προσέφερε αυτή τη συμβουλή χωρίς η ίδια να έχει κάποιον ορισμό του “βιολογικού φύλου”» και ότι ένας επίτροπος «παραδέχθηκε» ότι η επιστολή εννοούσε να ορίσει τις γυναίκες ως «γυναίκες που δεν είναι τρανς».

«Από αυτό προκύπτει ότι ο στόχος της EHRC ήταν να προσφέρει στην κυβέρνηση μια φόρμουλα μέσω της οποίας θα μπορούσε να πραγματοποιήσει διακρίσεις που επί του παρόντος είναι παράνομες σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο και θα παραμείνουν παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε.

«Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας είναι της γνώμης ότι αυτή η ενέργεια του EHRC είναι εντελώς ανάρμοστη για έναν θεσμό που δημιουργήθηκε για να υπερασπίζεται όσους έχουν ανάγκη προστασίας και να θέτει τις κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους για τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου να εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα των τρανς ατόμων για πολιτικές πολιτιστικού πολέμου, ο Madrigal-Borloz υπενθύμισε στους πολιτικούς ότι πρέπει να «διεξάγουν αξιολογήσεις βασισμένες σε στοιχεία, απαλλαγμένες από το στίγμα» όταν συζητούν πολιτικές για τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Οι ακτιβιστές μαζί με τον εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Η Jayne Ozanne, ακτιβίστρια κατά της θεραπείας μεταστροφής, δήλωσε στο PinkNews ότι είναι «απίστευτα ευγνώμων στον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για τη σκληρή δήλωσή του, η οποία δεν αφήνει περιθώρια και επισημαίνει σαφώς την “καταχρηστική ρητορική” των πολιτικών που δημιουργεί μια τόσο τοξική ατμόσφαιρα για τα ΛΟΑΤ+ άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Συνέχισε: «Τα σχόλιά του είναι αφοριστικά, ειδικά για την EHRC και την πρόσφατη επιστολή της σχετικά με τον νόμο περί ισότητας, καθώς και για την αναβλητικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για την απαγόρευση των πρακτικών προσηλυτισμού.  Το να παραδέχεται ανοιχτά ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι είναι τόσο σοκαρισμένος, είναι βαθιά ντροπιαστικό για την κυβέρνηση και θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό κάλεσμα αφύπνισης για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια στη σύγχρονη Βρετανία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας Ηνωμένου Βασιλείου, Sacha Deshmukh, δήλωσε ότι τα ευρήματα του Madrigal-Borloz αποτελούν μια «πολυπόθητη ένεση κοινής λογικής» στην επιδεινούμενη συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα.

«Η αυξανόμενη ρητορική σχετικά με τα τρανς δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο πραγματικός αντίκτυπος που έχει στις ζωές των ανθρώπων και στους θεσμούς μας είναι τοξικός και πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ο Deshmukh.

«Η ρητορική κατά των τρανς ατόμων μετατρέπεται σταθερά σε άλλο ένα ζήτημα σφήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο που υπονομεύει το εγχώριο και διεθνές πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γινόμαστε μάρτυρες της οπισθοδρόμησης του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εκεί όπου κάποτε ήμασταν υπερήφανοι για την παγκόσμια ηγετική μας θέση».

Η καταληκτική δήλωση του εμπειρογνώμονα συνέπεσε με τη δημοσίευση έκθεσης της ILGA Europe, σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέσει στην 17η θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών με βάση την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Μέχρι το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο κατείχε σταθερά την πρώτη θέση στην κατάταξη, αλλά είχε πέσει μαζικά κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.




Δες και αυτό!