Τα άτομα που εργάζονται στις βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες εκκλήσεις για απομάκρυνση των ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλίων από τα ράφια, προειδοποιούν τα ανώτερα στελέχη του κλάδου, καθώς η επιρροή των αμερικανικών ομάδων πίεσης γίνεται αισθητή στη χώρα.
Ορισμένα εργαζόμενα στις βιβλιοθήκες άτομα που αντιστέκονται στη λογοκρισία, δέχονται διαδικτυακό εκφοβισμό ή χάνουν ακόμη και τη δουλειά τους, σύμφωνα με μέλη του κλάδου.
Σύμφωνα με τον The Independent, η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση Stonewall εξέφρασε τις ανησυχίες της μετά από νέα έρευνα που είδε το ειδησεογραφικό μέσο και αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων αφαίρεσης βιβλίων στις σχολικές βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώθηκε στο ΛΟΑΤ+ περιεχόμενο.
Το «Heartstopper» της Alice Oseman και το «Billy’s Bravery» του Tom Percival ήταν ανάμεσα στους τίτλους που φέρεται να έχουν αντιμετωπίσει εκκλήσεις για αφαίρεση.
Αφού πήρε συνέντευξη από 10 σχολικούς βιβλιοθηκάριους του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη λογοκρισία, η Alison Hicks, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιβλιοθηκών και σπουδών πληροφόρησης στο UCL, δήλωσε: «Σχεδόν όλες οι επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναφέρθηκαν στη μελέτη μου επικεντρώθηκαν σε ΛΟΑΤΚΙ+ υλικό, ενώ οι επιθέσεις στις ΗΠΑ φαίνεται να στοχεύουν υλικό που σχετίζεται με τη φυλή, την εθνικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη καθώς και με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα».
Στη μελέτη της, η καθηγήτρια τονίζει ότι οι αμερικανικές ομάδες πίεσης στοχεύουν ολοένα και περισσότερο τις βιβλιοθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, καθώς η έρευνα είναι μικρής κλίμακας, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το επίπεδο της επιρροής.
Οι ερωτηθέντες αποκάλυψαν περιπτώσεις όπου αντιμετώπισαν «προπαγάνδα από μία από αυτές τις ομάδες στο γραφείο τους», «στοχοποιήθηκαν άμεσα από μία από αυτές τις ομάδες» και «δέχθηκαν τρολάρισμα από αμερικανικές ομάδες πίεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, όταν απάντησαν σε δωρεάν δωρεές βιβλίων».
Εν τω μεταξύ, οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι οι μαθητές του Ηνωμένου Βασιλείου «βανδαλίζουν το υλικό της βιβλιοθήκης, σχολιάζουν τα βιβλία της βιβλιοθήκης με ρατσιστικές και ομοφοβικές προσβολές», καθώς και καταστρέφουν αφίσες και προθήκες, σε μια συμπεριφορά που η κ. Hicks δήλωσε ότι δεν είχε δει στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας το πόσο διαφέρουν οι καταστάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος του Libraries Connected Ed Jewell δήλωσε ότι τα ανεπίσημα στοιχεία από τη φιλανθρωπική του οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί τις δημόσιες βιβλιοθήκες, έδειξαν ότι τα αιτήματα αφαίρεσης βιβλίων αυξάνονται.
Η πλειονότητα των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να προέρχεται από μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες, ενώ στις ΗΠΑ, ομάδες πίεσης και κυβερνητικές οντότητες ηγούνται των αιτημάτων λογοκρισίας στο 72% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών την περασμένη εβδομάδα.
Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα αμφισβήτησης βιβλίων που περιλαμβάνει απαγορεύσεις και καψίματα και στο οποίο πρωτοστατούν δεξιές ομάδες. Αλλά ο Jewell προειδοποίησε ότι είναι «σίγουρα πιθανό η κλίμακα της λογοκρισίας που βλέπουμε στις ΗΠΑ θα επηρεάσει τη συζήτηση εδώ [στο Ηνωμένο Βασίλειο]».
Πληροφορίες από The Independent.