Οι τοποθετήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στη Βουλή για την ισότητα στον γάμο

07/02/2024
από
Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος τοποθετήσεων των αρμόδιων φορών στη Βουλή, με τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις να επισημαίνουν τις ελλείψεις του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Μια από τις βασικές ενστάσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων εντοπίζεται στη μη συμπερίληψη των ζητημάτων γύρω από την τρανς γονεϊκότητα στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, μιλώντας για το θέμα, η Άννα Απέργη εκπροσωπώντας το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) ως πρόεδρος, τόνισε ότι και με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, «δεν αναγνωρίζονται οι τρανς γονείς ούτε και τα παιδιά τους».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν στον πυρήνα της δημοκρατία μας», ανέφερε ενώ ταυτόχρονα τα τρανς δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά.

Όπως είπε, στα έγγραφα των παιδιών αυτών «αναγράφεται ένας γονέας φάντασμα» δημιουργώντας πολλά ζητήματα στα ίδια και στους τρανς γονείς τους. Η ίδια χαιρετίζει την κατάργηση της προυπόθεσης αγαμίας για την πρόσβαση στη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, και προτείνει όμως τη δυνατότητα τροποποίησης τω ληξιαρχικών πράξεων των παιδιών.

«Από πάντα υπήρχαν τρανς γονείς, και πάντα θα υπάρχουν», τόνισε η Άννα Απέργη ζητώντας «σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους».

Το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε και η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη και το Orlando LGBT+, ενώ απάντησε και στον έντονα τρανσφοβικό, ομοφοβικό και σεξιστικό λόγο της εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος. Όπως είπε, ο όρος «άτομα με μήτρα» χρησιμοποιείται με σκοπό να συμπεριλάβει τα τρανς άτομα, κάτι που δεν κάνει το νομοσχέδιο.

Επίσης, τοποθετήθηκε για το ζήτημα της παρένθετης κύησης, το οποίο χαρακτηρίστηκε προηγουμένως ως εμπορευματοποίηση της μητρότητας και δουλεμπόριο. Συγκεκριμένα, η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη αναφέρθηκε σε έρευνες που αναδεικνύουν το «αίσθημα ικανοποίησης μιας παρένθετης κυοφόρου» όταν γίνεται με όρους ελευθερίας. Όπως είπε, το Orlando LGBT+ υποστηρίζει τον κρατικό έλεγχο της παρένθετης κύησης παράλληλα με την αυτοδιάθεση του σώματος.

«Η επιστήμη δεν ήταν πάντοτε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη των νομοθετών να μην υποκύπτουν στον ακροδεξιό λόγο. «Η ώρα για αυτό είναι τώρα και είναι ήδη αργά», κατέληξε κλείνοντας την εισήγησή της.

Στους αποκλεισμούς που φέρνει το νομοσχέδιο αναφέρθηκε και η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ενώ δεν απαξιώνουν την αλλαγή, πρέπει να γίνουν κι άλλες τροποποιήσεις ώστε να προστατεύεται απόλυτα η ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητα. Σχετικά με την πρόσβαση στην ΙΥΑ, η Στέλλα Μπελιά επεσήμανε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών θα πρέπει να μην βρίσκονται σε έγγαμη σχέση.

Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά θα συνεχίσουν να μην είναι προστατευμένα και να μην καλύπτονται, τουλάχιστον για 6-9 μήνες ώσπου ολοκληρωθεί η διαδικασία τεκνοθεσίας του ενός γονέα. Συμφώνησε επίσης με τις προηγούμενες εισηγήτριες, λέγοντας ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα σχετικά με την τρανς γονεϊκότητα, επιτρέποντας την αλλαγή των πιστοποιητικών γέννησης παιδιών με τρανς γονείς.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι τοποθετήσεις κι άλλων εκπροσώπων οργανώσεων, όπως των Rainbow Seniors, του Thessaloniki Pride, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων (NELFA) και των Υπερήφανων Γονέων, οι οποίοι τόνισαν ότι «αρνείται στα παιδιά μας η ισότιμη μεταχείριση».

Η πλειοψηφία των οργανώσεων – κυρίως των ΛΟΑΤΚΙ+ – εξέφρασαν τη σημασία του να αναγνωριστεί το δικαίωμα γάμου «ανεξαρτήτως φύλου», καθώς θα άρει επιπρόσθετες διακρίσεις σε βάρος των τρανς και όχι μόνο ατόμων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση εδώ.




Δες και αυτό!