Οι σεξιστές είναι πιο πιθανό να υποστηρίζουν αντί-τρανς απαγορεύσεις, διαπιστώνει έρευνα

27/10/2026
από
Μια νέα μελέτη από το τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν σεξιστικές απόψεις είναι επίσης πιο πιθανό να υποστηρίζουν περιορισμούς στη συμμετοχή τρανς κοριτσιών και γυναικών σε γυναικείους αθλητικούς αγώνες.

Η μελέτη εξέτασε τις απόψεις 1.000 Αμερικανών ενηλίκων σχετικά με τα τρανς άτομα στον αθλητισμό και τον σεξισμό, ένα επίκαιρο θέμα, δεδομένου ότι οι πολιτικοί και τα δημόσια πρόσωπα που υποστηρίζουν τις αντί-τρανς απαγορεύσεις  συνήθως παρουσιάζουν τη θέση τους ως μια υποτιθέμενη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν εάν συμφωνούν με διάφορες σεξιστικές δηλώσεις– «Οι γυναίκες επιδιώκουν να αποκτήσουν εξουσία ελέγχοντας τους άνδρες», «Οι γυναίκες προσβάλλονται πολύ εύκολα» και «Οι γυναίκες υπερβάλλουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους».

Περίπου το 79% των ατόμων που διαπιστώθηκε ότι είχε σεξιστικές απόψεις συμφώνησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαγορεύσει στα τρανς άτομα να αθλούνται σύμφωνα με το φύλο τους, ενώ μόνο το 28% με τις λιγότερο σεξιστικές απόψεις συμφώνησε.

Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πώς αισθάνονται για τις γυναίκες σε μια κλίμακα από 0 έως 100 και διαπίστωσαν ότι το 45% των ατόμων με τις πιο θετικές απόψεις για τις γυναίκες υποστήριζαν αντί-τρανς απαγορεύσεις, ενώ το 58% με τις πιο αρνητικές απόψεις έκανε το ίδιο.

Ο Τίτλος IX, ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τις έμφυλες διακρίσεις στην εκπαίδευση, χρησιμοποιείται συχνά από τρανσφοβικές προσωπικότητες ως επιχείρημα.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν υποστηρίζουν τον Τίτλο IX. Μόνο το 43% των υποστηρικτών του Τίτλου IX υποστήριζε επίσης τις απαγορεύσεις συμμετοχής των τρανς αθλητριών, ενώ το 70% των ατόμων που δήλωσαν ότι αντιτίθενται στον Τίτλο IX υποστήριζε τις απαγορεύσεις αυτές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν αξιόπιστα και ίσχυαν ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη την κομματική τοποθέτηση, την ιδεολογία και τα δημογραφικά στοιχεία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν μια απαγόρευση κινητοποιούνται από μια εχθρότητα προς τις γυναίκες», έγραψαν οι συγγραφείς στο The Conversation. «Ωστόσο, η συνέπεια αυτών των ευρημάτων καθιστά δύσκολο να γίνει αποδεκτό ότι η προστασία των γυναικών αποτελεί τον πρωταρχικό λόγο για τον οποίο οι Αμερικανοί υποστηρίζουν αυτούς τους περιορισμούς».

Με πληροφορίες από LGBTQ Nation.




Δες και αυτό!