Οι “παραλογισμοι” του Πέτρου Κλαμπάνη

17/10/2019

Το 2015 ψηφίστηκε στην Ελλάδα ως ο “καλύτερος τζαζ καλλιτέχνης” από το jazzonline.gr και ο δίσκος του “Minor Dispute” επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα τζαζ άλμπουμ του 2015 στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR). Ο λόγος για τον μπασίστα, συνθέτη, παραγωγό και καθηγητή μουσικής, Πέτρο Κλαμπάνη, ο οποίος αύριο (18/10) πρόκειται να μας συστήσει στο Gazarte τη νέα δισκογραφική κυκλοφορία με τίτλο “Irrationalities”. 

Πώς αυτοπροσδιορίζεσαι καλλιτεχνικά;

Μου αρέσουν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων στυλ. Η ελευθερία έκφρασης που νικά τα στερεότυπα. Το φλερτ του ‘Τώρα’ με αυτό που υπήρχε πριν. Την Παράδοση. Θέλω να δοκιμάζω πράγματα και να συνεργάζομαι με διαφορετικος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καταθέτωντας με αγάπη και ειλικρίνεια αυτό που ακούω και αυτό που είμαι.

Τι είναι τζαζ για εσένα;

Είναι μια παγκόσμια μουσική γλώσσα, που γεννήθηκε στην Αμερική ως αλληλεπίδραση της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Για μένα είναι μια πολύ εκλεπτυσμένη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, που συνεχώς ανακαλύπτω και με κάνει να γίνομαι καλύτερος μουσικός και άνθρωπος.

Υπάρχουν στερεότυπα στη μουσική;

Στην μουσική δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Υπάρχει μόνο ελευθερία έκφρασης. Στη μουσική βιομηχανία, από την άλλη, υπάρχουν στερεότυπα, προκαταλήψεις και ιδέες ξένες, αν όχι αντιθετικές, με αυτό που πρεσβεύει η τέχνη. Η μουσική ιστορικά είναι ένα μέσο που ενώνει τους ανθρώπους. Τους έχει φέρει πολύ πιο κοντά από ό,τι έχουν καταφέρει πολλές θρησκείες, ιδεολογίες ή η πολιτική. Βέβαια, υπάρχει πάντα το κοινωνικό γίγνεσθαι και οι επιρροές του. Οπότε, μπορεί και η καλλιτεχνική δημιουργία ή έκφραση να έχει πρόσημο ή τελικά να ακολουθεί στερότυπα. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη συχνά μοιάζει παράξενο ότι είμαι Έλληνας και παίζω τζαζ και όχι ελληνική μουσική, παρόλο που είναι μια πόλη τόσο ανοιχτή. Επίσης, είναι λυπηρό να βλέπουμε πως ακόμα και σήμερα, την εποχή που επικρατεί μια συχνά ακραία πολιτική ορθότητα, υπάρχει ταυτόχρονα ρατσισμός, σεξισμός και άκυρες γενικεύσεις και προκαταλήψεις, που στερούν σε πολλούς ανθρώπους το δικαίωμα στην καλλιτεχνική εξέλιξη.

Πώς αντιλαμβάνεσαι τον όρο διαφορετικότητα;

Η διαφορετικότητα είναι μια έκφραση της ελευθερίας. Είμαι οπαδός της ελευθερίας έκφρασης και της ατομικότητας. Αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαίες συνθήκες για αυτό που κάνω. Η διαφορετικότητα σε μια κοινωνία είναι ένα στοιχείο την καθιστά πιο δυνατή – και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα! Αλίμονο αν ήμασταν όλοι ίδιοι, είχαμε ίδιες απόψεις, ίδιο γούστο και αισθητική. Θα ήταν πολύ μονοδιάστατος ο κόσμος μας. Για να λειτουργήσει και να ‘φέρει’ καρπούς η διαφορετικότητα, πιστεύω πως ο αλληλοσεβασμός είναι το κλεδί.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για εσένα;

Αυτό τον καιρό κυκλοφορώ το 4ο album μου, που είναι εμπνευσμένο από τους παραλογισμούς που συχνά-πυκνά βιώνουμε έξω και μέσα μας καθώς και την δύναμη της αναπροσαρμογής που μας κάνει να προχωράμε μπροστά. Το έχουμε παρουσιάσει ήδη σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη και την Παρασκευή θα έχω την μεγάλη χαρά να παρουσιάσω με μια πραγματική dream team, τον κόσμο του “Irrationalities”, για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη σκηνή του Gazarte. Τι άλλο; Μου αρέσουν τα ταξίδια αλλά και το σπίτι μου, το καλοκαίρι στην Ελλάδα και η θάλασσα, να φτιάχω πού και πού γεμιστά και να ενθουσιάζομαι συνέχεια με νέα πρότζεκτ.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!