Οι Proud Seniors Greece για την επίθεση στην Ιμανί Χελίφ

05/08/2024
από
Μετά από δύο μέρες ανελέητης διαδικτυακής κακοποίησης της Αλγερινής αθλήτριας Ιμανί Χελίφ, όλοι ζήτησαν συγγνώμη. Όμως η επίθεση από την αρχή δεν ήταν αθώα και τα ψέματα που ακούστηκαν και γράφτηκαν αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους σκόπιμα.

Η επίθεση στην Ιμανί Χελίφ ήταν μια σεξιστική και ρατσιστική επίθεση. Ανεξάρτητα από το τι είναι τελικά  η ίδια η Ιμανί Χελίφ (δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για ίντερσεξ άτομο) η επίθεση είχε στόχο ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και συνολικά οποιοδήποτε άτομο δεν προσομοιάζει τα κυρίαρχα σωματικά και φυλετικά πρότυπα. Αρχικά οι πάντες, με πρώτη και καλύτερη την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, επικαλούμενοι τη δικαιοσύνη (!!), επιτέθηκαν στην αθλήτρια χαρακτηρίζοντάς την ως άντρα. Πολλά από τα σχόλια που ακούστηκαν (για την Ιμανί Χελίφ αλλά και για την αθλήτρια από την Ταϊβάν Λιν Γιου-τινγκ) βασίστηκαν σε μια επιπόλαια εκτίμηση της εμφάνισης των αθλητριών.

Πρόκειται για ηθελημένη άγνοια. Τα ίντερσεξ και τα λοιπά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά και οι γυναίκες, έχουμε παλέψει ως κινήματα για να μπορούμε να ζούμε, να εμφανιζόμαστε και να εκφραζόμαστε όπως εμείς επιθυμούμε.

Η Μελόνι και οι ομοϊδεάτες της έρχονται να αμφισβητήσουν όσα κατακτήσαμε, να μας διαιρέσουν και να ισχυριστούν ότι η καταπίεση των γυναικών προέρχεται όχι από τον σεξισμό και τις δομές εξουσίας, αλλά από άλλες καταπιεσμένες ομάδες.

Μαζί πάει και η ισλαμοφοβική θεώρηση της πατρίδας της Χελίφ, της Αλγερίας, σαν χώρας καθυστερημένης, που δήθεν δεν σέβεται τα Δυτικά πρότυπα. Δεν πέφτουμε σ’αυτή την παγίδα!

Οι χειρισμοί τους προδίδουν (και διαδίδουν) άγνοια για τα διαφυλικά (ίντερσεξ) και τα διεμφυλικά (τρανς) άτομα. Οι πρώτες λεκτικές επιθέσεις απέναντι στην Χελίφ την χαρακτήριζαν ως τρανς άτομο, που λίγο πολύ επιχείρησε να εξαπατήσει στους αγώνες. Η εξαπάτηση ωστόσο προέρχεται από τους καλοθελητές/τριες, που έτρεξαν να αναμασήσουν ειδήσεις, τις οποίες δεν φρόντισαν ούτε ενδιαφέρθηκαν να ελέγξουν.

Η αθλήτρια μεγάλωσε, ζει και αυτοπροσδιορίζεται όντας γυναίκα, είτε πρόκειται για ίντερσεξ (άτομα που παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις γενετικές, ορμονικές ή άλλες εντός του φάσματος των δύο τυπικών φύλων) άτομο είτε όχι. Η κατηγορία περί εξαπάτησης κατέρρευσε. Όμως από την μεριά μας ως ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητα υπερασπιζόμαστε κάθε άτομο που, είτε επειδή έτσι γεννήθηκε, είτε γιατί έτσι το ίδιο αυτοπροσδιορίστηκε, δεν συμμορφώνεται τελικά με τα δύο κυρίαρχα φύλα. Για λόγους αλληλεγγύης, και πάνω απ’ όλα γιατί ο καθημερινός αγώνας που δίνουν (δίνουμε) με την καθημερινή τους (μας) παρουσία αλλά και απέναντι στις σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται (δεχόμαστε) αποσταθεροποιούν τα δοσμένα αποδεκτά φύλα και κάνουν τη ζωή ευκολότερη για όλα μας.

Το ζήτημα της φύσης και η κατά το συμφέρον επίκληση της. Όταν έγινε πλέον γνωστό ότι η Ιμανί δεν είναι τρανς αλλά χαρακτηρίστηκε ως ίντερσεξ, βιάστηκαν πάλι διάφοροι να ζητήσουν συγνώμη, καθώς υποτίθεται δεν «φταίει» η ίδια, αφού έτσι γεννήθηκε. Η ίντερσεξ κατάσταση, εκτός από υπαρκτή στη φύση, είναι σημαντική γιατί αναδεικνύει ότι η προσκόλληση στα δύο φύλα είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών. Η επίκληση στην φύση, η δήθεν φυσιολογική μας υπόσταση και επιβίωση σε μια εποχή που το σύστημα έχει μεταβάλει ως και με καταστροφικό τρόπο τα πάντα, είναι υποκριτική. Τα τρανς και ίντερσεξ άτομα, όπως και κάθε άλλη ομαδοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, διεκδικούμε όλα μαζί ίσα δικαιώματα και σεβασμό.

Όψιμο ενδιαφέρον για την βία κατά των γυναικών. Δυστυχώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που έριξαν βέλη ενάντια στην Αλγερινή αθλήτρια ισχυριζόμενοι ότι το να «τρώει» μια γυναίκα ξύλο στην οθόνη κανονικοποιεί τη βία κατά των γυναικών. Ας θυμηθούμε ότι το μποξ επιτράπηκε σαν ολυμπιακό άθλημα για τις γυναίκες μόλις το 2012, καθώς όπως αρκετά άλλα αθλήματα, π.χ. το ποδόσφαιρο, θεωρούταν από πολλούς ακατάλληλο για το γυναικείο φύλο, ενάντια στην «γυναικεία φύση» κ.ο.κ. Ήταν μάχη των γυναικών ότι κατακτήσαμε να αγωνιζόμαστε όπου και όπως θέλουμε. Οι αθλήτριες του μποξ δεν είναι άβουλα πλάσματα για να χρήζουν προστασίας από αυτόκλητους προστάτες. Όσες συμμετέχουν στο άθλημα ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Η πραγματική βία βρίσκεται στην καθημερινότητα: Στο δρόμο, στην εργασία, στην ίδια την οικογένεια.  Προέρχεται και προστατεύεται από το σύστημα, τους θεσμούς του και όσους τα ακολουθούν, όχι από άλλες καταπιεσμένες ομάδες, όπως η ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητα.

Ρατσισμός και ισλαμοφοβία. Με αφορμή την Αλγερινή αθλήτρια ακούστηκαν πολλά ισλαμοφοβικά σχόλια. Η ίδια η Μελόνι είναι αμφίβολο αν θα είχε εξαπολύσει παρόμοια επίθεση σε αθλήτρια «ισχυρής» (Δυτικής) χώρας. Αλλά και από την μεριά της «υπεράσπισης» χρησιμοποιήθηκαν προβληματικά επιχειρήματα, όπως «σιγά να μην επιτρέπονται τρανς άτομα στην Αλγερία», λες και τα τρανς άτομα στη Δύση απολαμβάνουν πλήρη ισότητα. Ας θυμηθούμε τα τεράστια ελλείμματα αναφορικά με τα τρανς δικαιώματα στους τελευταίους νόμους που ψηφίστηκαν στη χώρα μας. Ας επικεντρωθούμε στην διεκδίκηση των τρανς δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι και η καλύτερη συμβολή στον αγώνα που κάνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+  άτομα στην Αλγερία και τις άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Ολυμπιακοί αγώνες και «Fair Play». Ένα τελευταίο σχόλιο για την alt-right και όσους ξαφνικά αναπολούν την δικαιοσύνη στον αθλητισμό. Είναι πασίγνωστο πόσο άγριος είναι ο ανταγωνισμός στα σπορ, πολύ πριν φτάσουν οι αθλήτριες/τες στο ρινγκ κάθε αθλήματος. Ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το υποτιθέμενο πλεονέκτημα τεστοστερόνης μιας τρανς ή ίντερσεξ γυναίκας υπερτερεί των προηγμένων αναβολικών ουσιών και «βοηθημάτων» που παρέχονται σε cis γυναίκες μέσα στην τρελή κούρσα του επαγγελματικού πρωταθλητισμού; Η ΔΟΕ απλά θέτει τους εκάστοτε κανόνες του παιχνιδιού, ποια άτομα «χωράνε» στα πλαίσια. Ολόκληρο το πλαίσιο είναι προβληματικό, όχι η συμμετοχή μη cis ανθρώπων σε αυτό.

Τα καταπιεσμένα άτομα, ΛΟΑΤΚΙ+, γυναίκες, όχι μόνο δεν έχουμε κανένα συμφέρον, αλλά είναι καταστροφικό να παλεύουμε ενάντια σε άλλα κομμάτια που υφίστανται εξίσου ή μεγαλύτερη καταπίεση στο κοινωνικό πεδίο αλλά και από το κράτος. Αντίθετα είναι προς το κοινό μας συμφέρον να διεκδικούμε και να παλεύουμε συλλογικά και με αλληλεγγύη ενάντια στις διακρίσεις, τα έμφυλα και φυλετικά πρότυπα. Με την Ιμανί και κάθε Ιμανί ξεκάθαρα!

Εκ του ΔΣ

Και τα μέλη του Σωματείου Proud Seniors Greece




Δες και αυτό!