Στα τρία χρόνια γάμου ο Bryan Lowder και ο Cam McDonald γνώρισαν τον Tristan Chirico σε μια εφαρμογή γνωριμιών. Οι τρεις άνδρες πέρασαν πολύ χρόνο μαζί για τους επόμενους τέσσερις μήνες στην πόλη της Νέας Υόρκης, πριν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μια πολυσυντροφική σχέση.
Ούτε ο Lowder ούτε ο McDonald έψαχναν αρχικά ένα τρίτο άτομο να μπει στη σχέση τους, όπως λένε στο LGBTQ Nation, μέχρι που είδαν το πόσο πολύ έχουν συνδεθεί με τον Chirico.
«[Δεν βλέπαμε] την πολυσυντροφικότητα ως κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε», είπε ο Chirico. «Απλά μας φαινόταν τόσο φυσικό και τέλειο». Οι Lowder και McDonald τον συμπεριέλαβαν συνειδητά σε σημαντικές συζητήσεις και στη λήψη αποφάσεων, αναφερόμενοι πάντα σε αυτόν κοινωνικά ως «σύντροφό» τους — ποτέ ως «τρίτο πρόσωπο». Επίσης, τον σύστησαν στις οικογένειές τους, οι οποίες δέχτηκαν θερμά τη σχέση τους, όπως είπαν.
Οι τρεις τους είναι σε σχέση εδώ και περίπου οκτώ χρόνια και ζουν στο ίδιο διαμέρισμα τα τελευταία επτά. Αλλά καθώς η σχέση τους εξελισσόταν, άρχισαν να ψάχνουν έναν δικηγόρο, ώστε να διασφαλίσει τα νομικά τους δικαιώματα.
Αν για παράδειγμα ο Chirico μπει στο νοσοκομείο, οι δύο σύντροφοί του δεν έχουν δικαίωμα επίσκεψης επειδή δεν είναι νομικά μέλη της οικογένειάς του. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και στο θέμα της ασφάλισης, ενώ επίσης αν οι δύο παντρεμένοι άνδρες πεθάνουν, ο Chirico δεν θα μπορεί να μείνει στο διαμέρισμά που έχουν όλοι μαζί (ενώ έχει συμβάλλει οικονομικά σε αυτό).
Τέτοιου είδους σχέσεις δεν είναι μοναδικές. Περίπου το 4-5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι σε μη μονογαμικές σχέσεις (τουλάχιστον 13 εκατομμύρια άτομα), ένα στα πέντε άτομα έχει συναινέσει σε μια πολυάμορους ρομαντική σχέση σε κάποια φάση και το 31% των millennials λέει ότι η σχέση του είναι μη μονογαμική μέχρι ένα βαθμό. Ακόμα και οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αναφέρε μια δραματική αύξηση στους χρήστες που συμπεριλαμβάνουν το «μη μονογαμικό» και το «πολυάμορους» στα διαδικτυακά προφίλ τους.
Αυτές οι σχέσεις υπήρχαν πάντα, λέει η Diana Adams, δικηγόρος και ακτιβίστρια με ειδίκευση στον πολυγαμικό οικογενειακό δίκαιο, απλά τώρα έχουν κερδίσει μεγαλύτερη αναγνώριση λόγω της απεικόνισης στα media και της κοινωνικής αποδοχής, μεταξύ άλλων.
Αλλά επειδή τα δικαστήρια δεν θεωρούν το καθεστώς σχέσης ένα προστατευόμενο χαρακτηριστικό – όπως το φύλο και η θρησκεία – τα άτομα σε πολυσυντροφικές σχέσεις δεν έχουν νομικές προστασίες. Στις ΗΠΑ, όλες οι πολιτείες και ο ομοσπονιδακός νόμος απαγορεύουν τη διγαμία και την πολυγαμία (γάμος με περισσότερα άτομα).
Έτσι, άτομα σε τέτοιου είδους σχέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση στέγης, στην ασφάλεια υγεία, στη φορολογία, την ιδιοκτησία και την κληρονομιά, αλλά και άλλους κινδύνους όπως το να χάσουν τη δουλειά τους ή και την κηδεμονία του παιδιού τους.
Επιπλέον, μπορεί πολλοί άνθρωποι να σκέφτονται στερεοτυπικά τα άτομα σε μια πολυσυντροφική σχέση ως λευκά και πλούσια, αλλά αυτό είναι τελείως λάθος, όπως λέει η Adams στο Vanity Fair, και αποτέλεσμα της δυσκολίας των μη λευκών και μη πλούσιων πολυάμορους ζευγαριών να μιλήσουν δημόσια για τη σχέση τους.
Παρά τον συνεχιζόμενο στιγματισμό των μη μονογαμικών σχέσεων, πρόσφατα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην εξασφάλιση μεγαλύτερων νομικών δικαιωμάτων για αυτές.
Το 2022, ένας δικαστής της Νέας Υόρκης έσπασε το νομικό προηγούμενο προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολυγαμικών συντρόφων που εμπλέκονταν σε μια δικαστική υπόθεση έξωσης. Η PLAC (Polyamory Legal Advocacy Coalition) συνέβαλε επίσης στη σύνταξη πολιτικών —που πρόσφατα εγκρίθηκαν από τις πόλεις Άρλινγκτον, Κέιμπριτζ και Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης— οι οποίες επεκτείνουν την περιορισμένη νομική αναγνώριση στις πολυγαμικές σχέσεις (που μοιάζουν κάπως με τις συμβιώσεις). Οι πόλεις Μπέρκλεϊ και Όκλαντ της Καλιφόρνιας ενέκριναν επίσης παρόμοια μέτρα.
«Ο δικός μου ορισμός της οικογένειας είναι άνθρωποι που έχουν δεσμευτεί να είναι εκεί ο ένας για τον άλλον, ό,τι και αν συμβεί», είπε η Adams σε ένα TED Talk τον Δεκέμβριο του 2021. «Αυτό περιλαμβάνει την οικογένεια επιλογής, ανεξάρτητα από τη βιολογική σχέση ή τον νόμιμο γάμο. Πολλές Μαύρες οικογένειες στις ΗΠΑ έχουν επιλέξει θείες και θείους χωρίς συγγενική σχέση, αλλά με την απόφαση να γίνουν οικογένεια και με δέσμευση απέναντι στα παιδιά. Αμέτρητα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δημιουργούν οικογένειες επιλογής όταν απορρίπτονται από την οικογένεια καταγωγής τους ή όταν θέλουν να δημιουργήσουν οικογένειες που μοιράζονται τις αξίες τους».
«Όταν οι σχέσεις έχουν τέτοιο νομικό καθεστώς, μειώνεται η διάκριση και προάγεται η κοινωνική αποδοχή και ευαισθητοποίηση», είπε.