Η Ιαπωνίαπρέπει να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ευκαιρία να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση των διακρίσεων ως προς την ταυτότητα του φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον αθλητισμό και να αποτρέψει τη σωματική κακοποίηση αθλητών, δήλωσαν oι ακτιβιστές τη Δευτέρα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων του Τόκιο.
«H Iαπωνία αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα δικαιωμάτων», δήλωσε το Human Rights Watch, προσθέτοντας ότι ο χάρτης των Ολυμπιακών Αγώνων απαγορεύει κάθε είδους διάκριση.
Η οργάνωση κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έναν «οδηγό για ρεπόρτερ» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ιαπωνία και τους Αγώνες του Τόκιο αλλά και την αποτυχία των νομοθετών να ψηφίσουν νόμο κατά των διακρίσεων για τα ΛΟΑΤ+ άτομα.
«Οι ΛΟΑΤ+ αθλητές αντιμετωπίζουν κακοποίηση και στίγμα και τραύματα από τις εμπειρίες τους στον αθλητισμό», δήλωσε η Minky Worden, διευθύντρια Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.
«Είναι αρκετά σοκαριστικό ότι κανένας ανοιχτά ΛΟΑΤ+ αθλητής, δεν θα αγωνιστεί για τη χώρα υποδοχής».
Ενώ ο ιαπωνικός νόμος θεωρείται σχετικά φιλελεύθερος από τα ασιατικά πρότυπα, οι κοινωνικές συμπεριφορές και το στίγμα έχουν κρατήσει την κοινότητα των ΛΟΑΤ σε μεγάλο βαθμό αόρατη.
Ο Gon Matsunaka, επικεφαλής του πρώτου κοινοτικού κέντρου για ΛΟΑΤ+ της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι παρόλο που το Τόκιο είχε εγκρίνει νόμο κατά των διακρίσεων, τα ΛΟΑΤ+ άτομα αλλού στην Ιαπωνία δεν έχουν νομική προστασία.
Είπε ότι υπάρχουν, επίσης, λίγοι ΛΟΑΤ+ σύμμαχοι σε αυτό που ονομάζει ιαπωνική αθλητική κουλτούρα που κυριαρχείται από άντρες.
«Μέσα στον αθλητικό χώρο υπάρχει τεράστια διάκριση σεξουαλικών μειονοτήτων», είπε. «Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες έχουν τη δύναμη. Οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι υφίστανται διακρίσεις».
Το Human Rights Watch πιέζει για μια δέσμευση για την αντιμετώπιση της σωματικής κακοποίησης ως μάθημα στο σχολείο και τον αθλητισμό στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με έρευνά του πέρυσι, το 46% των ΛΟΑΤ+ αθλητών υπέστη κακοποίηση, όπως χτύπημα, χαστούκι, κλοτσιές ή ξυλοδαρμό με αντικείμενα.
«Πολλοί πάσχουν από κατάθλιψη, σωματικές αναπηρίες και δια βίου τραύμα ως αποτέλεσμα», δήλωσε η Worden.