Οι επιπτώσεις των «ενάντια-στο-φύλο» πολιτικών στην Ευρώπη και την Ελλάδα

14/10/2024
από
Η έρευνα RESIST πραγματεύεται τις «ενάντια-στο-φύλο» πολιτικές (anti-gender politics) στη σύγχρονη Ευρώπη, οι οποίες έχουν άμεσο στόχο τις φεμινίστριες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά και τις cis ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Η μελέτη περίπτωσης για την Ελλάδα διεξήχθη από το Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο έρευνας (FAC Research).

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε η έκθεση της έρευνας RESIST με τίτλο «Επιπτώσεις των κινητοποιήσεων “ενάντια-στο-φύλο” και αντιστάσεις στην Ευρώπη». Η έκθεση παρουσιάζει το πώς οι κινητοποιήσεις «ενάντια-στο-φύλο» επιδρούν στα άτομα τα οποία στοχοποιούν, τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζουν πολιτικές σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, την άμβλωση, τη σεξεργασία κ.α., καθώς επίσης αναδεικνύουν και το πώς αυτές διασταυρώνονται με τον ρατσισμό.

Η μελέτη βασίζεται σε 104 συνεντεύξεις και 36 ομάδες εστιασμένης συζήτησης που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2024, σε εννέα μελέτες περίπτωσης: Λευκορωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πολωνία, Ισπανία (Καταλονία και Χώρα των Βάσκων), Ελβετία, και μια διεθνική μελέτη περίπτωσης ατόμων που ζουν εξόριστα στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το το Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο έρευνας (FAC Research). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα συμμετέχοντα πρόσωπα βίωσαν επιθέσεις «ενάντια-στο-φύλo».

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του FAC Research:

Το ερευνητικό πρόγραμμα RESIST δημοσιεύει την έκθεση αποτελεσμάτων του:

Επιπτώσεις των κινητοποιήσεων «ενάντια-στο-φύλο» και αντιστάσεις στην Ευρώπη

Τα ευρήματα δείχνουν ευρέως διαδεδομένες εμπειρίες λεκτικών και σωματικών επιθέσεων, συστημικών διακρίσεων και πολιτικής βίας με άμεσο στόχο τις φεμινίστριες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις ετεροφυλόφιλες σις γυναίκες.

Tο ερευνητικό πρόγραμμα RESIST ασχολείται με τις πολιτικές «ενάντια-στο-φύλο» (“anti-gender” politics) που θέτουν σε κίνδυνο την ισότητα, την έμφυλη και σεξουαλική διαφορετικότητα και τη νομιμότητα της κριτικής γνώσης στη σύγχρονη Ευρώπη. Η έκθεση παρουσιάζει το πώς οι κινητοποιήσεις «ενάντια-στο-φύλο» επιδρούν στα άτομα τα οποία στοχοποιούν. Με βάση αυτή την έρευνα, η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα επικεντρώνεται σε ποιοτικά δεδομένα από 254 φεμινίστριες, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστά, διανοούμενες/α/ους και μέλη του ευρύτερου κοινού. Τα ευρήματα δείχνουν τον αρνητικό αντίκτυπο των πολιτικών κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, του φεμινισμού, της έκτρωσης και της σεξεργασίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι πολιτικές διασταυρώνονται με τον ρατσισμό και την αντιμεταναστευτική πολιτική. Η έκθεση βασίζεται σε 104 συνεντεύξεις και 36 ομάδες εστιασμένης συζήτησης που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2024, σε εννέα μελέτες περίπτωσης: Λευκορωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πολωνία, Ισπανία (Καταλονία και Χώρα των Βάσκων), Ελβετία, και μια διεθνική μελέτη περίπτωσης ατόμων που ζουν εξόριστα στην Ευρώπη.

Η μελέτη περίπτωσης για την Ελλάδα διεξήχθη από το Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο έρευνας. Διαπιστώσαμε ότι σχεδόν όλα τα συμμετέχοντα πρόσωπα βίωσαν επιθέσεις «ενάντια-στο-φύλo». Ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις ήταν οργανωμένες και συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων πολιτικών εκπροσώπων. Τα τρανς άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι οι τρανσφοβικές διακρίσεις είναι θεσμοθετημένες και παρούσες σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής τους/μας. Η βία και ο φόβος της αντιμετώπισης βίας κατέχουν εξέχουσα θέση στις εμπειρίες όλων των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν την ακροδεξιά, την εναλλακτική δεξιά (alt-right) και την τωρινή κυβέρνηση ως πηγές πολιτικών και λόγων «ενάντια-στο-φύλo». Ταυτόχρονα, ιδεολογίες και ρητορικές «ενάντια-στο-φύλo» είναι επίσης παρούσες στην αριστερά και σε ορισμένους φεμινισμούς. Ειδικότερα, τα συμμετέχοντα δήλωσαν ότι οι φεμινισμοί που αποκλείουν τα τρανς άτομα είναι μια καθοριστική, αν και συχνά κρυμμένη, πτυχή των πολιτικών αυτών. Επισήμαναν επίσης πώς η «αντι-woke μανία» στην αριστερά απορρίπτει τους φεμινιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες υποβαθμίζοντάς τους υποτιμητικά σε «δικαιωματισμό».

Τα συμμετέχοντα πρόσωπα στην έρευνα δίνουν έμφαση στην αντίσταση, την αλληλεγγύη και την κοινότητα. Η μετανάστευση θεωρείται από ορισμένα συμμετέχοντα ως (προσωπική) λύση για να ξεφύγουν από τις επιθέσεις, τη βία, την καταπίεση και τις διακρίσεις —τόσο για τα άτομα που μεταναστεύουν από την Ελλάδα όσο και για τα άτομα που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα λόγω δίωξης για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και έκφραση φύλου ή/και τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά (SOGIESC). Ωστόσο, αντί να βρουν ασφάλεια, τα συμμετέχοντα που είναι αιτούντα άσυλο SOGIESC διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα και η ΕΕ τους εκθέτουν σε συνεχή κίνδυνο ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε καταστάσεις αναγκαστικής διαμονής σε Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (ΚΕΔ), ενώ περιμένουν τις αποφάσεις για το άσυλο. Οι ερωτήσεις που παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή, οι οποίες στηρίζονται σε στερεότυπα που συνάδουν με απόψεις «ενάντια-στο-φύλο» είναι συνηθισμένες στις συνεντεύξεις ασύλου, σύμφωνα με τα συμμετέχοντα πρόσωπα.

Ο Τύπος και το κοινό προσκαλούνται σε εκδηλώσεις παρουσίασης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνήτριες/τα ερευνητά/οι ερευνητές θα συζητήσουν την έκθεση και τα ευρήματά της:

  • Παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης για την Ελλάδα (φυσική παρουσία): Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 19:00–21:00 (τοπική ώρα). Προεγγραφή: https://forms.gle/VaUzy6TVeyibEdnE7
  • Διαδικτυακή παρουσίαση ολόκληρης της έκθεσης: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 12:00–14:00 (EEST).Προεγγραφή: https://ucd-ie.zoom.us/webinar/register/WN_fSdPkzYaRE-947BpF65GwA

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Δρ Άννα Καραστάθης, συν-ΚΕ του RESIST/συν-διευθύντρια, Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο έρευνας: [email protected] ή +30 211 013 6451 (Αγγλικά και Ελληνικά)

Περισσότερες πληροφορίες: https://theresistproject.eu/what-we-have-found/ και https://feministresearch.org




Δες και αυτό!